"SRBI POKAZALI PUNO JEDINSTVO" Petković: Bojkot pokazao da je srpski narod poslao Kurtija u kontejner

Tanjug

24. 04. 2023. u 09:46

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da će, shodno jučerašnjim rezultatima, Albanci voditi četiri srpske opštine i upravljati Srbima koji čine 98 odsto stanovništva na severu Kosova i Metohije, a da se srpski narod potpuno povukao.

СРБИ ПОКАЗАЛИ ПУНО ЈЕДИНСТВО Петковић: Бојкот показао да је српски народ послао Куртија у контејнер

Foto: D. Zečević

- To pokazuje novu realnost koja nastaje i da su Srbi istakli da nema normalizacije odnosa i napretka dok se ne formira Zajednica srpskih opština. Kurti je hteo da natera Srbe da glasaju u kontejnerima, a bojkot Srba je pokazao da je srpski narod poslao Kurtija u kontejner - naveo je Petković za RTS.

On je ponovio da su rezultati jučerašnjih izbora u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, na koje je izašlo 1.567 od 45.950 birača, uključujući i 13 Srba, pokazali da su ti izbori poraz Kurtija i međunarodne zajednice, a pobeda srpskog jedinstva.

- Te izbore je organizovala Priština, osim 13 izašlih svi ostali Srbi su ostali u kućama, kontejneri u kojima se glasalo su bili prazni kao i biračke kutije. Srpski narod je ostao miran, nije reagovao ni na kakve provokacije i pokazao je puno jedinstvo i da veruje samo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i da ima samo jednu državu, a to je Srbija - rekao je Petković.    

Ocenio je da je jučerašnja pobeda na izborima zapravo Pirova pobeda i da je sve što je Kurti radio poslednjih nedelja i meseci i govorio da će juče biti incidenata, a da će izbori biti praznik demokratije - da je sve to palo u vodu i da su svi mogli da vide pravo lice Kurtija, koji je želeo da iskoristi izborni proces da protera čitav jedan narod.

- Voleo bih da vidim kako će sada oni koji su podržali izbore i rekli da će priznati njihove rezultate da čestitaju novom okupacionome gaulajteru u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu ili Zubinom Potoku - rekao je Petković.

Komentarišući saopštenje Ambasade SAD u kome se navodi da je glasanje na izborima u četiri opštine na severu KiM proteklo u skladu sa ustavnim i zakonskim zahtevima i u kome se izražava žaljenje što nisu sve stranke učestvovale, Petković navodi da ako se rezultati izbora uporede sa prethodnim izborima održanim 2021. godine, zapaziće se da je 449 Albanaca manje glasalo sada u odnosu na taj period, te da nisu samo Srbi bojkotovali izbore.

- To govori da nisu samo Srbi bojkotovali izbore nego i Albanci, a od tih 13 Srba koji su glasali, dva su glasala u Kosovskoj Mitrovici, sedam u Leposaviću, četiri u Zvečanu. To vam je bilans pravog stanja stvari kada je reč o tim antidemokratksim izborima, gde je Kurti želeo da okupira ceo srpski narod - naveo je Petković.

Petković je naveo da su rezultati izbora pokazali i da su Srpska lista i srpski narod jedinstveni, jer su Srbi poslušali njihov poziv da ne učestvuju na izborima, a tu odluku je, napominje, podržao Beograd i Vučić.

Na pitanje kakva je sada mogućnost da se formira Zajednica srpskih opština, Petković podseća da je njeno formiranje preduslov za dalji napredak u odnosima Beograda i Prištine.

- Sve ono što Zapad čini pokušavajući sada da kazni Beograd ili Srpsku listu jer nisu izašli na ove izbore.. Imali su puno pravo da ne izađu jer svakog dana Kurti krši njihova osnovna ljudska prava tako što hapsi ljude... - rekao je Petković.

Komentarišući to što je zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope uvršten u dnevni red današnje sednice komiteta ministara, Petković je upitao da li tzv. Kosovo treba da postane član te organizacije, gde "cveta demokratija" i gde je na severu KiM svega 13 Srba izašlo na izbore?

- Je l' to ta demokratija koja treba da postane primer mnogima drugima u svetu? - upitao je Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista