Aleksandar Vučić i Katerina Sakelaropulu posetili izložbu Državnog arhiva Srbije

Novosti onlajn

28. 03. 2023. u 18:48

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Republike Grčke Katerina Sakelaropulu obišli su izložbu Državnog arhiva Srbije „Srbija i Grčka u 19. i početkom 20. veka”.

Александар Вучић и Катерина Сакеларопулу посетили изложбу Државног архива Србије

Foto: Dimitrije Grol

Na izložbi priređenoj u Palati „Srbija”, povodom zvanične posete predsednice Grčke, predstavljen je izbor dokumenata koji svedoči o bogatoj istoriji međusobnih odnosa dveju država.

Predsednika Srbije i predsednicu Grčke sa sadržajem dokumenata detaljnije je upoznao direktor Državnog arhiva Srbije, dr Miroslav Perišić. Na konferenciji za medije, predsednik Vučić se zahvalio Državnom arhivu Srbije i direktoru Perišiću na priređenoj izložbi, posebno izdvojivši deo postavke koji se odnosi na boravak kralja Aleksandra Obrenovića u Atini 1896,  prilikom ceremonije otvaranja prvih modernih olimpijskih igara kojoj je prisustvovao kao jedini inostrani vladar. Predsednik Vučić je posebno naglasio da je kralj Aleksandar Obrenović tom prilikom obišao Hilandar i isplatio zaostale dugove srpskog manastira.

Foto: Dimitrije Grol

Izložba sadrži niz dokumenata koja svedoče o snažnim i prijateljskim političkim, vojnim, ekonomskim i kulturnim vezama Srbije i Grčke. Među izloženim dokumentima su: Ugovor o sklapanju prvog saveza Kneževine Srbije i Kraljevine Grčke iz 1861. godine, zatim Projekat vojne konvencije Srbije i Grčke iz 1867/68. godine, Trgovinski ugovor između Kraljevine Srbije i Kraljevine Grčke potpisan 1882. godine, Ukaz kralja Milana Obrenovića o postavljenju Save Grujića za prvog poslanika Kraljevine Srbije u Atini 1882. godine i pojedini izveštaji srpskih diplomatskih predstavnika u Grčkoj.

Prvi svetski rat je bio poseban izazov za dve države i dva naroda o čemu svedoče dokumenta  o humanitarnoj i medicinskoj pomoći Grčke Kraljevini Srbiji, o srpskim školama za srpsku decu u Solunu, Vodenu, Lutri, Volosu i na Krfu, zatim plan groblja na ostrvu Vido i registar srpskih ratnika sahranjenih u kripti na solunskom groblju Zejtinlik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (279)

SAMO TI, SINE, RADI SVOJ POSAO Slavimo Svetog Novomučenika Vukašina Jasenovačkog