ŽRTVA POLITIČKOG PROGONA: Petar Petković o presudi Ivanu Todosijeviću

D. Z.

28. 03. 2023. u 13:22

PETAR Petković direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopštio je da je predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao poziv da se u ponedeljak 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda.

ЖРТВА ПОЛИТИЧКОГ ПРОГОНА: Петар Петковић о пресуди Ивану Тодосијевићу

FOTO KANCELARIJA ZA KIM

- Konkretno, Todosijeviću je poziv za izdržavanje kazne stigao prošle nedelje, a tek danas mu je uručena presuda tzv. Apelacionog suda kojom se potvrđuje da je osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora. Nečuveno je da se poziv na izdržavanje kazne bilo kome uručuje bez prethodno uručene pisane presude, što nedvosmisleno dokazuje da Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem protiv Todosijevića vodi politički i montiran proces koji ima za cilj da se Srbima na Kosovu i Metohiji sudi za verbalni delikt i da im se zabranjuje sloboda mišljenja i govora - navodi se u saopštenju za javnost direktora Petkovića.

Dodaje da u prilog tome svedoči i činjenica da je o presudi Todosijević saznao iz prištinskih medija, što dodatno potkrepljuje tvrdnju da je žrtva političkog progona. Todosijevićev advokat će,  kako se navodi u saopštenju, odmah iskoristiti mogućnost vanrednog pravnog leka i podneti žalbu takozvanom vrhovnom sudu u Prištini na odluku o zatvorskoj kazni i presudi, dok će Kancelarija za Kosovo i Metohiju o najnovijem kršenju sporazuma i gaženju osnovnih ljudskih i demokratskih prava Todosijeviću obavestiti i Miroslava Lajčaka, kao posrednika u dijalogu i sve ambasadore Kvinte.

-Posebno je indikativno da se Todosijević poziva na izdržavanje zatvorske kazne uoči nove runde tehničkog dijaloga u Briselu, što pokazuje da Priština na sve načine želi da opstruiše i obesmisli dijalog, a njegov slučaj zloupotrebljava se u političke svrhe. Ističem i da je u ponovljenom suđenju protiv Ivana Todosijevića opet prekršen Briselski sporazum i pogažena vladavina prava, s obzirom na činjenicu da je sudsko veće tzv. Apelacionog suda koje je 28. februara odlučivalo o njegovoj žalbi bilo sastavljeno isključivo od sudija albanske nacionanosti. To je direktno u suprotnosti sa tačkom 10. Briselskog sporazuma koja kaže da u slučajevima koji dolaze iz srpskih sredina sastav veća Apelacinog suda mora biti većinski srpski, što se ovde, ali i u drugim srpskim predmetima, godinama ne dešava - zaključuje se u saopštenju za javnost dr Petra Petkovića.

O vladavini prava na Kosovu i Metohiji najrečitije govori činjenica da se Albanac Azem Kurtaj koji je pucao na srpsku decu dok su nosila Badnjak uoči Božića pušta u kućni protivor, a njegov pokušaj ubistva se karakteriše kao „izazivanje opasnosti“, dok se Todosijević osuđuje na godinu dana zatvora zbog izgovorene javne reči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NOVA CENA HLEBA OD PETKA: Biće još jeftiniji - evo koliko će koštati Sava