OPŠTINA ŠTRPCE META VLASTI U PRIŠTINI: Dalibor Jevtić o tenzijama koje proizvodi Kurti

D. Z.

12. 03. 2023. u 14:35

POLITIČKA i bezbedonosna situacija na KiM je jako krhka, tenzična. Gotovo na dnevnom nivou imamo neki incident. Pa pogledajte samo na koji način se govori o Srbima od strane Kurtija i ostalih, na koji način se hapse Srbi, kako im se krše osnovna ljudska prava, osuđuju unapred bez dokaza... jasno je da je cilj aktuelne vlasti u Prištini da Srbi napuste prostor Kosmeta. Istrage, napadi, optužnice...sve to nije slučajno. Ovde se postavlja pitanje šta će međunarodna zajednica uraditi po tom pitanju.

ОПШТИНА ШТРПЦЕ МЕТА ВЛАСТИ У ПРИШТИНИ: Далибор Јевтић о тензијама које производи Курти

FOTO D.Z.

Ovo je između ostalog danas istakao potpredsednik Srpske liste i predsednik opštine Štrpce na čijem je čelu opominjući da je ova opština na krajnjem jugu Kosova i Metohije pored severa Kosmeta, politička meta aktuelne vlasti u Prištini.

Osim upada specijalnih policijskih snaga, hapšenja, pritvaranja, etiketiranje građana Štrpca na različite načine, pojačanog prisustva i rada obaveštajne službe Kosova, Jevtić napominje da je jedan od primera institucionalnog nasilja Prištine prema žiteljima većinski Srpske opštine Štrpce podizanje optužnice protiv sugrađana koji su demokratski protestovali protiv ilegalne gradnje.

- Umesto da se procesuira onaj ko zakone krši, tužbe stižu na adresu običnih ljudi koji samo brane svoju egzisteniciju i pravo na život. I ovaj proces je samo jedan u nizu našeg ugnjetavanja, ali bez obzira na sve mi ne odustajemo od naše demokratske borbe i u toj borbi istina je naše najjače i jedino oružje – izjavio je potpredsednik Srpske liste i predsednik opštine Štrpce, Dalibor Jevtić koji naglašava da je posebnom vidu pritiska izložen i on sam i to do trenutka kada je javno kritikovao prekvalifikaciju dela protiv osobe koja je pucala na srpsku omladinu na Badnji dan.

- Kada sam rekao da se o pucnjavi za Badnji dan u Štrpcu radi o pokušaju ubistva, a ne "izazivanju opšte opasnosti" izložen sam napadima, uvredama i pretnjama od strane pojedinih Albanaca. Advokat osumnjičenog mi preti tužbom, drugi i treći me nazivaju kriminalcem, teroristom i slugom Aleksandra Vučića dok ima i onih koji mi poručuju da mi mesto nije na Kosmetu. Moj odgovor svima je jasan - niste i nećete me uplašiti niti pokolebati. Ponosan sam što imam priliku da sledim politiku Aleksandra Vučića, jer je to politika mira i suživota, suprotna onome što nam ovih dana govore ovi koji opravdavaju pucnje na Stefana i Miloša. Pukom srećom je Stefan ostao živ. Sentimetri su odlučivali. A, na kraju će ispasti da su Stefan i Miloš sami na sebe pucali. Govore nam da ćutimo jer ako ne ćutimo oni će nas procesuirati ili ne znam šta raditi? E pa ja im jasno kažem da nećemo da ćutimo, ni moje kolege niti ja, ni građani. Jasno smo pokazali protestom 8. januara šta svi mi zajedno mislimo o tom i svim drugim napadima na srpsku decu. Sa druge strane podrška Beograda, predsednika Aleksandra Vučića, Vlade Srbije, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i direktora Kancelarije Petra Petkovića je nešto što nam uliva snagu i šalje poruku da u našoj nimalo lakoj borbi za pravdu i istinu nismo sami - zaključuje u izjavi za Novosti Dalibor Jevtić potpredsednik Srpske liste i predsednik opštine Štrpce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri