PETKOVIĆ PORUČIO: Opozicija u Srbiji kao i Kurti govori protiv ZSO

Novosti onlajn

03. 03. 2023. u 10:40

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je danas da Zajednica srpskih opština predstavlja okvir za očuvanje i stvaranje kolektivnih i individualnih prava Srba na Kosovu, čemu se već deset godina protivi Priština.

ПЕТКОВИЋ ПОРУЧИО: Опозиција у Србији као и Курти говори против ЗСО

foto Kancelarija za KiM

Petković je, na TV Pink, ukazao da je srpska delegacija 27. februara imala teške razgovore u Briselu.

- Lično sam svedok kako se predsednik Aleksandar Vučić borio i tog dana, ali i svakog puta kada je u Briselu i zastupa interese Srbije u dijalogu, dok ste imali bukvalno čiste laži koje su dolazile od opozicije, pogotovo iz dela antidržavne koalicije da ćemo nešto potpisati, da će se desiti veleizdaja, da je to "dan D", i svakakve druge klevete i laži. Mogli ste da vidite da ništa nije potpisano, da smo imali razgovore i da nastavljamo da razgovaramo - objasnio je on.

Petković je istakao da je predsednik Vučić jasno i nedvosmisleno u Skupštini, u brojnim intervjuima, ali i u Briselu, u razgovorima sa Olafom Šolcom i Emanuelom Makronom u Minhenu rekao da je pozicija i stav Srbije da ne pristaje i ne priznaje, niti de jure, a ni de fakto nezavisnost tzv. Kosova.

- Nikakvo međusobno ili samo priznanje. Nikada se nećemo saglasiti sa članstvom u UN - podvukao je on.

Petković je naglasio da umesto da se opozicija izvinila, ona je nastavila da govori neistine.

Podsetio je da je Aljbin Kurti nakon sastanka u Briselu rekao da je bio spreman da potpiše evropski predlog, ali da Vučić to nije hteo da prihvati. Kurti, kaže, to govori pre svega kako bi izbegao svoju obavezu formiranja ZSO.

- Već deset godina Priština odbija da formira ZSO koja predstavlja okvir očuvanja i stvaranja kolektivnih i individualnih prava Srba na KiM. Zajednica predstavlja branu opstanka i ostanka našeg naroda na KiM. Dok se sve vreme borimo da omogućimo stvaranje ZSO, koja će omogućiti da Srbi normalno žive na KiM, na jednoj strani Kurti ponavlja i kaže kako ZSO nije prošla sud njegove vlade, ustavnog suda, a ni naroda, da ne mogu da je prihvate jer bi to značilo urušavanje njihove navodno nezavisne države. Na drugoj strani može da se čuje isto i od dela opozicije u Srbiji, koji govori da je ZSO šarena laža - rekao je on.

Petković je upitao kako opoziciju nije sramota, ukazujući da se vidi da je ista retorika sa istim ciljevima kao što ima Kurti, a to je napad na Vučića i otežavanje dijaloga, kako se ZSO ne bi formirala.

-Da je ZSO nešto što je loše, što nije u interesu srpskog naroda, da li bi se Kurti i svi u Prištini protiv toga toliko opirali? - upitao je on podsećajući da su i prethodne vlade u Prištini padale što nisu formirale ZSO.

Naveo je da nije samo reč o četiri opštine na severu, već i o šest opština južno od Ibra.

- ZSO se odnosi na skoro celokupni srpski narod koji žive na KiM, i omogućilo bi im da ostvaruju pravo na nadležnosti predviđene dogovorom o ZSO. Omogućilo bi da idemo u pravcu razvoja lokalnih samouprava i demokratije, ekonomije, lokalne privrede, a i obrazovanja. Zbog svega toga Priština odbija da formira ZSO, posebno tačku 16 gde se govori da Srbija u potpunosti može da finansira ZSO, čime se uklanjaju problemi jer Priština zabranjuje različite infrastrukturne projekte - objasnio je Petković.

Ukazao je da opozicija u Srbiji nema šta nije uradila da nanese štetu svojoj državi, a sve albanske stranke su podržale Kurtija pred odlazak u Brisel.

Ponovio je da u Briselu ništa nije potpisano, da je tačno da postoji evropski plan, koji su prihvatile sve članice Unije, koji je postao okvir za evropski put Srbije.

- Nisu nas pitali ništa oko tog plana, već su došli i doneli gotov plan. Nismo mi kreirali sadržaj tog dokumenta. Došli su i rekli „uzmi ili ostavi“, govoreći da je rat u Evropi i da pitanje Kosova mora biti završeno - podvukao je on.

Podetio je da je Vučić rekao da neće da potpiše i stavi paraf, da hoće da razgovara o konceptu i okviru da vidi šta može kroz plan implementacije da se primeni, pri čemu ZSO mora biti prvo formirano.

Petković je ukazao da Kurti različitim pritiscima otežava život Srbima na Kosovu.

- Presudom Ivanu Todosijeviću vraćaju na velika vrata verbalni delikt, hoće da zabrane našim ljudima slobodu govora. Mi smo se borili kako da probamo da zaštitimo naše interese i izvučemo maksimalno iz dijaloga - objasnio je on.

Kazao je da Srbija u dijalogu ima s druge strane u Prištini sagovornika koji ne želi ništa da sprovede, koji najotvorenije govori protiv srpskog naroda na Kosovu, koji govori za prethodne vlade da su kriminalne, te i zapad, koji iz podržava, a sa kojim se suštinski pregovara.

Ukazao je da Vučića kritikuju oni koji su odlukom iz 2001. pustili na slobodu albanske teroriste, za koje kažu da su slučajni prolaznici i nevini ljudi.

- Pokazali su da su spremni da sve živo oproste Prištini ne bi li naneli štetu državi Srbiji - rekao je on.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (452)