U OHRIDU 18. MARTA ZSO NAJTEŽA TEMA: Na dnevnom redu i aneks za implementaciju predloga

Tanjug

02. 03. 2023. u 18:25

NA NAREDNOM sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, 18. marta u Ohridu, biće reči o Zajednici srpskih opština (ZSO) i aneksu za implementaciju evropskog predloga, izjavio je danas visoki zvaničnik Evropske unije novinarima u Briselu.

У ОХРИДУ 18. МАРТА ЗСО НАЈТЕЖА ТЕМА: На дневном реду и анекс за имплементацију предлога

Foto: D. Milovanović

On ocenjuje da će na tom sastanku deo posvećen ZSO biti najteži za diskusiju, ali ne očekuje kraj procesa, nego značajni napredak. On smatra da će ovaj dokument ostati samo "politička deklaracija" bez legalne obaveze ukoliko mu ne bude pridružen aneks za implementaciju i da su ta dva dokumenta zajedno u suštini jedan dokument. Nakon sastanka Vučića i Kurtija u ponedeljak, taj dokument sada predstavlja Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, potvrdio je ranije danas portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano.

Što se tiče potpisivanja evropskog predloga, zvaničnik EU naglašava da je važno da se ceo dokument potpiše - predlog i aneks - odnosno Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa. On kaže da je u Briselu bilo reči o potpisivanju, da je Kurti predložio da lideri stave potpise, ali Borelj je stavio na znanje da sada nije za to vreme i da će dogovor biti finaliziran kada se bude znalo kako će biti primenjen. Bilo bi dobro da na novom sastanku, kaže zvaničnik, dođe do saglasnosti oko aneksa za primenu koji sadrži kalendar za korake u primeni. I on je potvrdio, kao i Peter Stano, da ne treba biti više diskusija o samom evropskom predlogu oko kojeg je došlo do saglasnosti na poslednjem briselskom sastanku.

Briselski sastanak, ističe zvaničnik, bio je otvoren, veoma iskren i u nekim trenutcima i emocionalan, ali svakako profesionalan, dinamičan i sa puno poštovanja. Prema njemu, ovaj sastanak je dosad "najbolja interakcija" između dve strane. Visoki zvaničnik je istakao da će Kosovo i Srbija biti tema narednog samita EU.

- Na samitu će biti reči o dijalogu. Ne kažem da će biti na formalnoj agendi, ali visoki predstavnik će informisati EU lidere o toku procesa - kaže on. Zatim je naveo da će i ohridski sastanak 18. marta biti u istom formatu kao i dosad, sa bilateralnim i trilateralnim sastancima i, ako bude potrebno, ponovo se vratiti na bilateralni nivo, što znači sastanak evropskih predstavnika sa svakim od lidera. Evropski zvaničnik je podsetio da lideri EU prate kako se odvija ovaj proces i, takođe, podsetio na pismo koje su premijerka Italije, nemački kancelar i francuski predsednik uputili prošle nedelje Vučiću i Kurtiju.

Evropski sagovornik nije želeo da komentariše izjave Vučića ili Kurtija koje su bile date nakon poslednje briselske sesije dijaloga, kao što nije hteo da govori o tome da li postoje "šargarepa i štap" za obe strane u slučaju ispunjavanja, odnosno neispunjavanja evropskog predloga i aneksa. On smatra da se radi o procesu koje pripada Beogradu i Prištini i veruje da lideri obe strane treba o tome da razmišljaju.

BONUS VIDEO: KURTIJEV MINISTAR NIPODAŠTAVA SRBE - Našem narodu nudi udruženje Dživdžan umesto ZSO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (213)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade