USVOJENA ŠESTA REZOLUCIJA PROTIV RUSA: Generalna skupština UN zasedala uoči godišnjice sukoba

D. M.

24. 02. 2023. u 07:15

UOČI godišnjice izbijanja sukoba u Ukrajini, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je sinoć šestu "antirusku rezoluciju" u kojoj se se od Moskve traži da povuče svoje trupe i obustavi oružana dejstva, a upućen je i poziv da se "što pre postigne sveobuhvatan, pravedan i trajan mir". Srbija je na zasedanju podržala ovu rezoluciju.

УСВОЈЕНА ШЕСТА РЕЗОЛУЦИЈА ПРОТИВ РУСА: Генерална скупштина УН заседала уочи годишњице сукоба

Foto: Printskrin

Prilikom izjašnjavanja za pet u proteklih godinu dana usvojenih dokumenata na Ist Riveru koji se odnose na sukobe u Ukrajini, Srbija je četiri puta glasala "za", a jednom je bila uzdržana, prošlog novembra, kada je na dnevnom redu GS UN bila rezolucija u kojoj se navodi da Rusija mora biti pozvana na odgovornost za kršenje međunarodnog prava invazijom na Ukrajinu i da to treba da uključi plaćanje odštete Kijevu.

U slučaju ostalih rezolucija, Srbija se držala svog principijelnog i načelnog stava, osudila je agresiju Rusije i podržala teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Takođe, glasala je za dokument u kojem je prošlog oktobra osuđena ruska aneksija delova Ukrajine - Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona. Srbija je takođe prošlog decembra glasala za rusku rezoluciju u kojoj se poziva na borbu protiv veličanja nacizma, a koju je GS UN usvojila većinom glasova.

Principijelan stav kada je reč o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali ne i pridruživanju sankcijama, Srbija je imala i kada je reč o rezolucijama i deklaracijama koje je u prethodnom periodu usvajala EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna