SPOLJNOPOLITIČKI ODBOR EP SUTRA O SRBIJI: Još jedan krug pritisaka na Beograd zbog neuvođenja sankcija Rusiji

D. M.

08. 02. 2023. u 17:15

SPOLjNOPOLITIČKI odbor Evropskog parlamenta (AFET) raspravljaće sutra o nacrtima izveštaja o Srbiji i Kosovu, koje su sačinili izvestioci Vladimir Bilčik i Viola fon Kramon.

СПОЉНОПОЛИТИЧКИ ОДБОР ЕП СУТРА О СРБИЈИ: Још један круг притисака на Београд због неувођења санкција Русији

Foto: Arhiva Novosti

Sagovornici "Novosti" ocenjuju da će ovo biti prilika za još jedan krug kritika i pritisaka na Beograd da sledi politiku EU, odnosno da se priključi sankcijama Moskvi.

U nacrtu Bilčikovog izveštaja o Izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2022. izražava se žaljenje zbog kontinuirano niskog nivoa usklađenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno u kontekstu rata u Ukrajini i ističe da Srbija kao kandidat za EU mora da se pridržava principa i politike EU.

Žaljenje se izražava i zbog činjenice da su ključne komponente spoljne politike Srbije direktno suprotne pozicijama EU, uključujući potpisivanje sporazuma o postavljanju zajedničkih spoljnopolitičkih pritoriteta Srbije i Rusije za 2023-2024. i sastanke sa visokim ruskim zvaničnicima sa liste ljudi pod sankcijama EU.

U dokumentu koji se odnosi na tzv. Kosovo, pozdravlja se aplikacija Prištine za u EU i poziva pet država EU koje ne priznaju kosovsku nezavisnost da to učine.

U oba izveštaja ponavlja se puna podrška specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i pozivaju Srbija i Kosovo da se u dobroj veri i duhu kompromisa angažuju na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom.

Srbija i Kosovo pozivaju se da u punoj meri primenjuju sve relevatne sporazume, "uključujući osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom". Takođe se u oba izveštaja osuđuju sve radnje koje ugrožavaju stabilnost i dovode u pitanje proces pomirenja, izražava se ozbiljna zabrinutost zbog tenzija na severu Kosova i pucanja na Badnji dan i podseća na zajedničku odgovornost za mir i vladavinu prava za sve ljude na Kosovu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna