OTVORENO PISMO VLADI CRNE GORE: Bore se za spas bolnice Meljine i Instituta Igalo

V.V.

02. 02. 2023. u 15:59

OTVORENO pismo Vladi Crne Gore upućeno je sa danas održanog zajedničkog sastanka za spas bolnice Meljine i Instituta Igalo čemu su podršku pružili predstavnici zaposlenih u ove dve ustanove, predstavnici lokalne uprave, SO Herceg Novi, Turističke organizacije i turističke privrede. Zajednička poruka bila je da Bolnica Meljine mora da postoji i da radi u punom kapacitetu kako bi i dalje sa Institutom Igalo ostali grad nosilac zdravstvenog turizma Crne Gore.

ОТВОРЕНО ПИСМО ВЛАДИ ЦРНЕ ГОРЕ: Боре се за спас болнице Мељине и Института Игало

Foto:V.V.

Na sastanku je predsednica Sindikata bolnice Meljine Slavica Drobnjak podsetila da sindikalnu borbu za očuvanje Bolnice,radnici vode već nekoliko godina, a sad su došli u situaciju da su njihova radna mesta novim konkurosm ugašena, a da niko od  nadležnih nije pozvao radnike na dijalog, niti je neko predložio socijalni program, kroz koji bi radnici unutar ustanove napravili reorganizaciju i prekvalifikaciju.

Dr Ljubinka  Krivokapić je istakla da  u gradu treba da postoji u hirurško odeljenje, interno i porodilište za  koje se ovaj grad takođe godinama borio.

- Ne smemo dozvoliti da u 21. veku izgubimo i jedan život u transportu. Borićemo se do kraja, rekla je  dr Krivokapić i najavila novi sastanak u Ministarstvu zdravlja kojem će i ona prisustvovati zajedno sa  dr Slobodanom Bulatovićem i medicinskom direktoricom dr Oliverom Elez.

V.d. direktora Instituta “Dr Simo Milošević” dr Savo Marić ocenio je da agonija zdravstva u Herceg Novom predugo traje, a ništa se ne rešava.

- Za svako naše ponuđeno rešenje, dobili smo u Podgorici odgovor da treba da konsultujemo zakon. Još uvek ne sumnjam u dobru nameru, ali gubimo vreme. Naša borba se nastavlja i ovim putem tražim još veću slogu svih Novljana, istakao je dr Marić.

Njegova poruka bila je  da  nosilac medicinskog turizma, o kojem je više puta razgovarano na svim nivoima u Crnoj Gori, ne može biti niko osim Instituta i bolnice Meljine.

- Zdravstveni turizam bez Instituta Igalo ne postoji! Sve ostale zdravstvene i druge ugostiteljske ustanove su samo pomoćni objekti u realizaciji ponude. Herceg Novi kao grad od oko 40 hiljada stanovnika, ne da zaslužuje, već ima potrebu za bolnicom. Kada dođe veliki broj turista leti, gde ćemo ih zdravstveno zbrinuti? Bez dolaska stranih gostiju i pacijenata u Institut nema velike zarade nama kao gradu. Ako nemamo bolnicu, gosti iz inostranstva ne mogu doći. Ako nemamo zdravstvo, ako nemamo Institut Igalo, poučeni svim štetnim privatizacijama u gradu, treba kao grad da stavimo ključ u bravu, zaključio je Marić.

ON LAJN PETICIJA ZA SPAS INSTITUTA

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore pokrenuo je on lajn peticiju za spas Instituta „Dr simo Milošević“ Igalo.

– Da li će višedecenijska nebriga dovesti do gašenja jednog od najvećih brendova naše Države? Da li je privatizacija jedino rešenje? Spas Instituta Igalo zalog je za budućnost svih građana Crne Gore.

Potrebno je 6000-7000 potpisa da bi zahtev bio razmatran u Skupštini Crne Gore – navedeno je u obrazloženju peticije koju je pokrenula predsednica sindikata Instituta, Marija  Obradović.

Odbornik Zoran Lazarević je kazao da građani, lokalna vlast i zaposleni u Bolnici Meljine traže da Vlada ispuni obećano, da sačuva bolnicu i uvede je  u sistem javnog zdravstva ali u punom kapacitetu.

Komentarišući zbivanja nakon prethodnog razgovora i potom konkursa koji je raspisala Bolnica Kotor koja treba da “preuzme” bolnicu Meljine, a kojim je broj radnih mesta skoro prepolovljen Lazarević je  naglasio da su  to bile odluke   Ministarstva zdravlja koje vise lice na pokušaj da se  problem zatvori.

NASTAVAK RAZGOVORA

Medicinska direktorica bolnice Meljine sastala se danas u Ministarstvu zdravlja  sa državnom sekretarkom, Slađanom Ćorić i generalnim direktorom Direktorata za projekte (IPA), inovacije, zdravstveni turizam Lukom Đukanovićem. Razgovor će biti nastavljen sutra, a rezultat nakon prve faze je prema rečima dr Elez optimističan.

- Nije bilo potrebe da raspisuju oglas dok se ne održi sastanak oko reorganizacije Bolnice Meljine. Nije bilo potrebe da upadnemo u veći problem nego što smo ga do sada imali, kazao je Lazarević. Dodao je i da nije  jednostavan potez “bolnicu koja je bila gotovo izgubljena vratiti u sistem javnog zdravstva sa punim kapacitetom i odgovornošću i svim osobljem ali i pomoći Institutu kao poslovnom partneru. Zato u ovom procesu treba da učestvuju svi”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)