TUKU, KAMENUJU I PUCAJU NA NAŠ NAROD SVAKI DAN: Intenzivirani napadi na Srbe na Kosovu i Metohiji, naročito u mešovitim sredinama na severu

Dragana Zečević

29. 01. 2023. u 08:57

SERIJA napada na Srbe na Kosovu i Metohiji nastavljena je i protekle sedmice, a u četvrtak uveče u multietničkom naselju Suvi Do kamenovano je vozilo kojim je upravljao Saša Blažić.

ТУКУ, КАМЕНУЈУ И ПУЦАЈУ НА НАШ НАРОД СВАКИ ДАН: Интензивирани напади на Србе на Косову и Метохији, нарочито у мешовитим срединама на северу

Pripadnici ROSU sve agresivniji, Foto D. Milovanović

Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Blažić srećom nije povređen, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. Kako je ispričao za medije Blažić, on je uspeo da pobegne i dođe do svoje zgrade u Suvom Dolu, ali je barem desetak kamenica pogodilo automobil.

- Blažić je vozio automobil sa registarskim oznakama Kragujevca, što nedvosmisleno ukazuje da je napadnut jer je Srbin - navela je Kancelarije za KiM i dodala da je primećen povećan broj incidenata u kojima su žrtve Srbi koji žive u multietničkim sredinama, posebno u Suvom Dolu.

U saopštenju se ističe i da to jasno ukazuje da kosovski policajci s juga, koji su bespravno raspoređeni u multietničkim sredinama na severu KiM, nisu tu da bi branili Albance, već da bi omogućili nesmetane napade na pripadnike našeg naroda. I dok Blažić ističe da kao bivši pripadnik kosovske policije nikada ni sa kim nije imao problema, iz Kancelarije za KiM opominju da je pre samo nekoliko dana u Suvom Dolu pretučen dečak Lazar M. (15), kojeg je nekoliko Albanaca oborilo i šutiralo na ulici, dok je u četvrtak nepoznati Albanac ispalio više hitaca u vazduh.

- To pokazuje da prisustvo pripadnika kosovske policije stimulativno i ohrabrujuće deluje na albanske ekstremiste - zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Lazar M. Foto privatna arhiva

Meštani u multietničkom naselju Suvi Do u severnoj Mitrovici ističu da se osećaju uplašeno i uznemireno jer su danima izloženi pritiscima i pretnjama od strane Albanaca. Dodaju da su incidenti učestali, a vinovnici ostaju uglavnom nekažnjeni, što je još jedan razlog da svakodnevno strahuju za svoju i bezbednost svih članova porodica.

Foto Tanjug

ULAGANjE U OSTANAK I OPSTANAK

DEČANSKA vinica i manastir Zočište dobili su, zahvaljujući podsticajnim sredstvima i projektima, značajnu pomoć za osnaživanje svojih ekonomija, saopštila je Kancelarija za KiM.

Dečanskoj vinici u Velikoj Hoči uručena je pčelarska oprema, kao i košnice i rojevi, uz prekopotrebni viljuškar. Manastir Zočište dobio je voćarski traktor sa prikolicom.

- Svako ulaganje u Kosovo i Metohiju je ulaganje u naš ostanak i opstanak na ovim prostorima - istakao je zamenik direktora Kancelarije za KiM Veselin Kočanović.

* * * * * * * * * *

U KRALjEVU SKUP PODRŠKE SLAĐANU TRAJKOVIĆU, KOJEG JE PRIŠTINA, POD LAŽNIM OPTUŽBAMA, UHAPSILA NA KIM

Borba za pravdu i istinu

U PARKU kod Duhovnog centra Sveti vladika Nikolaj Velimirović u Kraljevu održan je skup podrške Slađanu Trajkoviću, uhapšenom na Kosovu i Metohiji u decembru prošle godine, a kome je nedavno Osnovni sud u Prištini, nakon isteka jednomesečnog, produžio pritvor za još dva meseca.

Foto G. Šljivić

Trajković, bivši pripadnik takozvane kosovske policije, uhapšen je 15. decembra u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Kosovske Mitrovice pod sumnjom da je navodno počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom 1999. godine.

- Moj suprug je nevin, kao i mnoge druge njegove kolege. Slađan je radnik MUP duže od dve decenije, a 2013. je integrisan u kosovsku policiju. I tada su obavljene sve provere, radio je u njihovim institucijama devet godina, a kada je odlučio da skine uniformu, uhapšen je posle mesec dana. Učinjena mu je velika nepravda, osumnjičen je na osnovu izjava lažnih svedoka - kaže njegova supruga Suzana.

Suzana Trajković, Foto G. Šljivić

Prema njenim rečima, Slađanu je u pritvoru ozbiljno narušeno zdravlje jer je, iako dijabetičar, mesec dana bio bez terapije.

- Nisu nam dozvolili da mu dostavimo tablete sa srpskom markicom, a kada smo u Prištini kupili sa kosovskom, uzete su na portirnici, ali mu ih nisu dali - dodaje Suzana Trajković.

- Nastavljamo borbu za njegovu slobodu, za pravdu i istinu.  G. Ć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

SRBIJU INTERESUJE SAMO KADA ĆE MIR Vučić: Nekada je ta reč bila najpopularnija u svetu, a sada niko ne sme da je izgovori