ISPISANA NOVA POLITIČKA REALNOST: Oglasio se Marko Đurić - Slede ključni razgovori predstavnika srpskog naroda sa KiM sa Vučićem

Novosti online

28. 12. 2022. u 19:06

AMBASADOR Srbije u SAD Marko Đurić rekao je za Kosovo onlajn da oslobađanje Dejana Pantića i izjave Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Kfora predstavljaju važnu tekovinu barikada mira i danonoćne borbe tima predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On je istakao da je to simbolički važna vest za čitavu Srbiju, a posebno za porodicu Pantić.

ИСПИСАНА НОВА ПОЛИТИЧКА РЕАЛНОСТ: Огласио се Марко Ђурић - Следе кључни разговори представника српског народа са КиМ са Вучићем

Foto Tanjug

- Važna je i dobra vest i u vezi sa krizom koju je izazvao Kurtijev režim, i da je izjavama EU i SAD ispisana nova politička realnost na severu KiM. Pozivam građane Srbije da pažljivo prouče ove dokumente koji su novi izvori političke i pravne stvarnosti na Severu KiM i kojima je pravna i politička pozicija naše strane poboljšana u odnosu na period pre barikada mira. Ispisali su je upravo barikadama mira, svojim hrabrim, ali mirnim i odlučnim protesima, uz podršku predsednika Vučića Srbi sa severa KiM - rekao je Đurić.

Kako je istakao, na poziv Vučića doputovao je u Srbiju i priključio se timu koji se bavi pitanjem Kosova, uz kako je naveo, itenzivnu i neprekidnu komunikaciju sa svim stranama.

- Posle danonoćne diplomatske i političke borbe srpskog tima imam utisak da smo nešto bliži očuvanju mira, uz nešto veći stepen zaštite srpskih nacionalnih i drzavnih interesa, nego pre krize izazvane Kurtijevim delovanjem. Zajednička izjava SAD i EU kojom se eksplicitno garantuje zaustavljanje progona učesnika mirnih protesta uz posebno naglašavanje da se to odnosi na učesnike barikada, jasan je korak u pravcu zaštite položaja našeg naroda. I više od toga, ova izjava posledica je svesti o pritiscima sa kojima su se Srbi suočili kao rezultat jednostranih poteza Prištine, ali i opravdanosti zahteva Srba koji se barikadama mira bore za osnovna ljudska i demokratska prava - kazao je Đurić.

On je ukazao i na poseban značaj izjave Kfora i NATO kojima se, kako je kazao, u potpuno novoj i pravno snažnijoj formi definiše zabrana prisustva KBS na severu Kosova, i ustanovljava se saglasnost legitimnih srpskih predstavnika sa severa kao neophodan preduslov za njihovo angažovanje.

- Time se uz garancije Kfora i NATO onemogućava Kurtijevoj i svakoj budućoj vladi Kosova samostalno odlučivanje u ovoj stvari i kao imperativ nalaže i uključivanje Srba u odlučivanje o bezbednosti severa i na tom nivou. Verujem da ćemo u narednom periodu snažnim jedinstvom sa našim narodom na KiM, uz hladne glave, taktičnošću i mudrošću nastaviti da u veoma složenim međunarodnim okolnostima pomeramo stvari u korist prava srpskog naroda i mira sa sve - rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, u narednim satima očekuju se ključni razgovori predstavnika srpskog naroda sa Kosova sa Vučićem.

- Srbi sa KiM iz razumljivih i opravdanih razloga poverenje za dogovaranje imaju samo u njega - rekao je Đurić.

BONUS VIDEO - PRVA IZJAVA NIKOLE NEDELjKOVIĆA: Bio sam u zatvoru samo zato što sam Srbin

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri