SPORAZUM DA SE PRIMENI: Briselski dokument je ključan

M. St.

21. 12. 2022. u 06:00

NORMALIZACIJA odnosa između Beograda i Prištine najvažnija je kako bi se obezbedio što bolji život građana, a poštovanje Briselskog sporazuma ključno je za dalju saradnju. Zvanična Ljubljana želi da Srbija što pre pristupi EU i na evropskom putu ima punu podršku.

СПОРАЗУМ ДА СЕ ПРИМЕНИ: Бриселски документ је кључан

Foto: Tanjug

Ovo su glavni zaključci odvojenih razgovora u Beogradu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa diplomatije Ivice Dačića sa potpredsednicom Vlade i ministarkom spoljnih poslova Slovenije Tanjom Fajon.

Vučić je istakao da je Beograd potpuno posvećen dijalogu uz posredovanje EU i pronalaženju kompromisnih rešenja za pitanje KiM, naglasivši da se Srbija zalaže za poštovanje osnovnih načela međunarodnog prava i pravno obavezujuće rezolucije SB UN 1244. Šef države je takođe, istakao da su spoljnopolitičke aktivnosti Srbije snažno fokusirane na unapređenje regionalne saradnje, kao i da je za našu zemlju očuvanje stabilnosti u regionu od ključnog interesa.

Sami odlučite o "usklađivanju"

Fajonova je pohvalila našu zemlju  jer je "napravila pozitivne korake po pitanju usklađivanja vizne politike sa politikom EU", ali i navela da želi da napreduje u usklađivanju spoljne politike sa EU. Međutim, kako je dodala, Srbija je suverena država i odlučiće sama o tome.

U razgovoru sa Fajonovom, Dačić je podsetio da je Briselski sporazum potpisan pre devet godina i da je jasno da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne želi da ga sprovodi:

- Ispada kao da Priština nije ni bila deo pregovaračkog procesa, a to izaziva čitav lanac problema. Svi koji se bave ovim pitanjem bave se interventnim gašenjem incidentnih situacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!