PESKOV O SITUACIJI NA KOSOVU: Najvažnije je da se obezbede interesi Srba

Novosti online

12. 12. 2022. u 13:09

KREMLj se zalaže za apsolutno poštovanje svih prava kosovskih Srba u kontekstu još jednog zaoštravanja situacije u regionu, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

ПЕСКОВ О СИТУАЦИЈИ НА КОСОВУ: Најважније је да се обезбеде интереси Срба

Foto: Profimedia

- Mi se, naravno, zalažemo za to da sva prava kosovskih Srba budu apsolutno osigurana i da se ispune sve obaveze koje su strane preuzele prema dokumentima koja su relevantna za ovu situaciju - rekao je on novinarima, komentarišući zahtev Beograda da se srpska vojska pošalje na spornu teritoriju.

- Za nas je najvažnije da obezbedimo interese Srba i, naravno, mi se zalažemo da strane ulože napore mirnim putem i da se ova situacija reši diplomatskim putem - nastavio je Peskov.

On je saopštio da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije obraćao za pomoć Moskvi kako bi se smanjila napetost na Kosovu i Metohiji.

Podsećamo, situacija ne severu Kosova je eskalirala nakon hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

Sever Kosova i Metohije je blokiran što od strane građana, što od strane policije. Srbi protestuju, a škole na severu danas neće raditi. Kosovska policija zabranila je prolaz i vozilima i pešacima na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Pripadnici Rosu upali su pod punim naoružanjem i s blindiranim vozilima u objekat velike brane na jezeru Gazivode. Oni su radnika kojeg su zatekli isterali iz objekta i poskidali i isekli srpske zastave koje se tamo nalaze.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)