JOVANOVIĆ O PREKIDU EMITOVANJA N1 I NOVA S: Nijedna državna institucija nije uticala na njih da obustave svoj rad

Novosti online

09. 12. 2022. u 12:22

MINISTAR informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović je jutros u emisiji „Dnevnik“ na televiziji RTS1 istakao da su sloboda medija, bezbednost novinara, sloboda rada i izražavanja apsolutni prioritet Vlade Republike Srbije i Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

ЈОВАНОВИЋ О ПРЕКИДУ ЕМИТОВАЊА Н1 И НОВА С: Ниједна државна институција није утицала на њих да обуставе свој рад

Foto: Ministarstvo

Jovanović je istakao da je formirana efikasna Radna grupa za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima i da su u grupi zastupljena sva medijska i novinska udruženja koja su radila i na Strategiji razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine.

- Očekujem da ćemo do kraja godine imati prvi nacrt krovnog Zakona u javnom informisanju - istakao je ministar Jovanović.

Jovanović se osvrnuo i na obustavu rada zaposlenih u Regulatornom telu za elektronske medije (REM) i naveo da je reč o regulatornoj nezavisnoj agenciji gde bilo kakav uticaj na njihov rad nije dozvoljen.

- Apelujem na to da se ne vrši pritisak na naše regulatorne agencije. Tu su i RATEL i REM i ne mogu da sudim da li su neku odluku doneli brže ili sporije - rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da je od prvog dana posvećen slobodi izražavanja i bezbednosti, kao i realizaciji medijske strategije i akcionog plana i rada sa medijskim i novinskim udruženjima. Takođe, istakao je da je pre donošenja krovnog zakona neophodno sprovesti javnu raspravu i dobiti mišljenje Evropske komisije iz Brisela.

- Siguran sam da u prvom kvartalu sledeće godine možemo da imamo spreman ovaj zakon koji ćemo uputiti Vladi i dalje Skupštini. Moj cilj je da u radu ove Radne grupe učestvuju stručnjaci - rekao je on.

Govoreći o prekidu emitovanja na jedan dan televizija N1 i Nova S, ministar je istakao da je važno da građani znaju da su ove televizije to uradile samostalno i da na njih nije vršen nikakav uticaj od strane državnih institucija.

- Nijedna državna institucija nije uticala na njih da obustave svoj rad, da ne rade svoj posao, niko ih nije sprečavao da oni rade - rekao je Jovanović.

Jovanović se zahvalio Ministarstvu unutrašnjih poslova i Tužilaštvu za visoko-tehnološki kriminal jer su velikom brzinom odreagovali na pretnje novinarki televizije Nova S Jeleni Obućini.

- Ovo je dokaz koliko je Vladi bitna bezbednost i nezavisnost novinara. Oni su u veoma kratkom roku locirali pretnju koja je došla preko Tvitera. Sloboda i nezavisnost novinara je apsolutni prioritet - napomenuo je ministar Jovanović.

Jovanović je ocenio da je ukidanje rominga za internet saobraćaj, koje je u utorak dogovoreno u Tirani, odlična vest za građane i privrednike.

- Mobilni operatori regiona su se dogovorili da počev od oktobra naredne godine, pa do kraja 2026. postepeno spuštaju cenu rominga - rekao je Jovanović.

On je istakao da Ministarstvo radi na realizaciji projekta obezbeđivanja širokopojasnog interneta širom Srbije, prevashodno u selima.

- Cilj nam je da do 2025. svako selo, svaka kuća u Srbiji ima internet 100 megabita u sekundi - rekao je Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati