LAJČAK POVODOM DOGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE O TABLICAMA: Hvala Petkoviću, Bisljimiju i američkoj diplomatiji

Novosti online

23. 11. 2022. u 23:40

SPECIJALNI izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak zahvalio se glavnim pregovaračima Beograda i prištine Petru Petkoviću i Besniku Bisljimiju na konstruktivnom angažmanu pokazanom danas tokom pregovora u Briselu.

ЛАЈЧАК ПОВОДОМ ДОГОВОРА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ О ТАБЛИЦАМА: Хвала Петковићу, Бисљимију и америчкој дипломатији

Foto N. Skenderija

On je na svom Tviteru zahvalio i Sjedinjenim Američkim Državama na podršci.

- Moje hvala večeras ide Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću za njihov konstruktivan angažman danas. I veliko hvala na tome Stejt departmentu i američkoj diplomatiji na neprocenjivoj podršci! - napisao je Lajčak uz objavu Žozepa Borelja o tome da je postignut dogovor.

Današnji dogovor Beograda i Prištine znači da nema nikakve kaznene politike Aljbina Kurtija prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama, izjavio je direktor Kancelarije za KiM i pregovarač naše zemlje danas u Briselu Petar Petković.

- Ovim dogovorom sutra od 8 časova nema nikakvih kazni od 150 evra, nema nikakve kaznene politike ni u svim ostalim fazama koje su bili deo odluke Aljbina Kurtija u vezi sa procesom preregistracije - poručio je Petković.

Kaže da smo ovim dogovorom sačuvali mir i stabilnost.

- Ovim dogovorom uspleli smo da sačuvamo naš narod na severu Kosova i Metohije. Ovim dogovorom ostaju KM tablice, koje su zakonske, koje izdaje Srbija. Biće u upotrebi i dalje. Jedino gde ćemo zastati, zastaćemo fizički sa izdavanjem potpuno novih KM tablica i to sve do trenutka dok se ne dogovorimo i ne pronađemo konačno rešenje po pitanju tablica, a i onako za poslednje tri godine se nisu izdavale. Kurti je večeras prihvatio sve ono što je odbijao svih prethodnih dana. Uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost. Poručujem srpskom narodu da mogu da spavaju, sačuvali smo naše, srpske KM tablice - poručio je on.

Povodom večerašnjeg dogovora sutra, posle sastanka sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, javnosti će se obratiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će govoriti o svim detaljima postignutog sporazuma, rekao je Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)