SRBI NAPUSTILI SVE INSTITUCIJE: Prekipelo zbog terora iz Prištine

Danijela Milinković/ Dragana Zečević

06. 11. 2022. u 07:00

SRBI na Kosovu i Metohiji više nemaju kud i povlače se iz svih institucija, vlade i skupštine u Prištini, iz četiri opštine, pravosuđa i policije na severu!

СРБИ НАПУСТИЛИ СВЕ ИНСТИТУЦИЈЕ: Прекипело због терора из Приштине

Foto: Novosti

Ove odluke ostaju na snazi dok Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i Briselski sporazum, dok ne povuče jednostrane odluke oko preregistracije vozila sa srpskim tablicama i dok ne formira Zajednicu srpskih opština.

To je nakon jučerašnjeg sastanka u Zvečanu, koji je okupio političke i institucionalne predstavnike Srba, rekao Goran Rakić, predsednik Srpske liste. On je podneo ostavku na mesto ministra u vladi u Prištini, dok je Igor Simić poručio da ostavke podnose i poslanici SL u Skupštini.

Sudija Apelacionog suda i član Sudskog saveta u Prištini Nikola Kabašić kazao je da Srbi napuštaju sva mesta sudija, tužilaca i administrativnih radnika. U ime gradonačelnika četiri opštine sa severa istupio je prvi čovek Zvečana Dragiša Milović, koji je rekao i da svi oni odlaze sa ovih pozicija, zajedno sa predsedavajućim skupština i odbornicima, što će biti verifikovano danas po hitnom postupku na sednicama koje će održati u njihovim opštinama.

Foto D. Zečević

Šef regionalne operative u policiji za Sever kapetan Aleksandar Filipović je rekao da Srbi napuštaju kosovsku policiju i da stoje uz svoj narod, nakon čega su svi komandiri stanica i policijski rukovodioci koji su prisustvovali sastanku simbolično skinuli uniforme, što je propraćeno burnim apaluzom.

Dok su predstavnici Srba sa KiM u Zvečanu donosili ključne i, kako kažu, iznuđene odluke jer su priterani uza zid, i dogovarali naredne poteze kao odgovor na neizdrživi teror Prištine i premijera privremenih institucija u pokrajini Aljbina Kurtija, u Beogradu je povodom sve kompleksnije političke i bezbednosne situacije na KiM održan niz sastanaka državnog vrha.

- Ne odustajemo od odgovorne politike mira i stabilnosti - bila je nedvosmislena poruka predsednika Aleksandra Vučića nakon vanredne sednice Vlade, održane juče u "Palati Srbija", ali i posle razgovora sa stranim ambasadorima, poglavarima SPC, sa jednom temom na stolu - situacija na Kosovu i Metohiji.

Vučić je na poziv premijerke Ane Brnabić prisustvovao sednici o KiM, gde je ministrima podneo izveštaj o višesatnim razgovorima sa predstavnicima Srba iz južne pokrajine koje je imao prethodnih dana. Usledili su i sastanci sa Čen Bo i Aleksandrom Bocan-Harčenkom, ambasadorima Kine i Rusije, na čiju podršku u odbrani Kosova Srbija računa u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Vučić je ambasadore obavestio o situaciji na KiM, jednostranim potezima Prištine, poziciji u kojoj se naša zemlja nalazi i pritiscima sa kojima se suočavaju Srbija i Srbi.

- Uprkos svim izazovima, Srbija nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti, ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava i punoj primeni do sada postignutih sporazuma - rekao je predsednik na sastanku sa Čen Bo, i ukazao da, za razliku od Beograda, koji je ispoštovao Briselski sporazum, Priština nije i ne želi to da učini.

Sednica Vlade održana u "Palati Srbija", Foto Tanjug

Ambasadoru Rusije saopštio je da će sve informacije koje su mu predočene preneti zvaničnoj Moskvi. Ambasadorka Kine naglasila je da je stav Pekinga po pitanju Kosova dosledan, kao i da njena zemlja veoma ceni napore Srbije i Vučića lično ka traženju mirnog rešenja u dijalogu i pregovorima:

- Podržavamo legitimne zahteve srpske strane, koji se tiču bezbednosti njenih građana na KiM, kao i napore da se dogovor uspostavi u okviru Rezolucije 1244 SB UN. Protivimo se jednostranim akcijama koje doprinose eskalaciji i narušavanju stabilnosti - rekla je ambasadorka, dodajući da Priština što pre mora da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština, kao što je to dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma.

Predsednik je juče imao, kako je naveo, i dug i sadržajan telefonski razgovor sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom, kojem je ponovio da Srbija ostaje posvećena očuvanju mira, poštovanju međunarodnog javnog prava i punoj primeni svih potpisanih sporazuma. Naglasio je, međutim, da su Srbi sa KiM užasnuti smenom direktora Regionalne direkcije policije za region Sever Nenada Đurića i svim pitanjima u vezi sa registarskim tablicama i šokirani po stoti put ponovljenim izjavama da za Prištinu međunarodno pravo, Briselski sporazum i Zajednica srpskih opština ne postoje.

Ambasador Hil je zahtevao od predsednika Vučića da se Srbija ponaša odgovorno, ozbiljno i da ni na koji način ne učestvuje u ugrožavanju regionalnog mira i stabilnosti.

Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, Foto Tanjug

Jučerašnjem burnom danu prethodila je ništa manje burna noć, tokom koje je predsednik Vučić imao petosatni sastanak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a zatim opet i sa predstavnicima Srba sa KiM. Lajčak je posle susreta sa Vučićem poručio da su imali dugu i tešku diskusiju i da su se složili da treba izbeći nasilje. On je na "Tviteru" naveo da računa na odgovorno ponašanje svih da pokažu uzdržanost za sigurnost i stabilnost, kao i da se slaže da se svi sporazumi iz dijaloga moraju poštovati i u potpunosti sprovoditi.

Inače, Srbi sa KiM poručili su juče da su morali da ustanu u odbranu Briselskog sporazuma i ZSO, koji su ključni za njihov opstanak u pokrajini. Rakić je ukazao da je srpski narod izložen neprestanom teroru i svakoj vrsti nasilja institucija u Prištini, od kršenja slobode kretanja, nasilnih upada na sever KiM specijalnih jedinica, do izgradnje četiri nelegalne albanske policijske baze u zelenoj zoni i na uzurpirnoj privatnoj imovini naših građana:

- Mi, Srbi sa KiM, ne pretimo nikome, već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost i pravo na dostojanstven ostanak na svojim ognjištima.

Očekuje se dolazak hiljada ljudi u Kosovsku Mitrovicu, Foto D. Zečević

PETKOVIĆ: JEDINI MOGUĆI ODGOVOR

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da upućuje punu podršku i razumevanje za zaključke i odluke o napuštanju i suspenziji rada u prištinskim institucijama, koje su Srbi sa severa doneli nakon sastanka održanog u Zvečanu.

- Jasno iskazana namera Srba da svojom odlukom stanu u odbranu zaštite briselskog procesa, u prvom redu Zajednice srpskih opština, kao jedino zagarantovanog mehanizma izgradnje kolektivnih prava srpskog naroda na KiM, pokazala je da je mirna i demokratska odluka Srba na Kurtijevo kontinuirano bezakonje jedini mogući odgovor - saopštio je Petković.

Vučić sa patrijarhom Porfirijem i Dodikom, Foto Instagram

SASTANAK SA PATRIJARHOM

PREDSEDNIK Vučić razgovarao je juče sa patrijarhom Porfirijem i Sinodom Srpske pravoslavne crkve.

- Sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem i članovima Svetog sinoda podelio sam zabrinutost zbog svih izazova i pritisaka sa kojima se suočavaju naš narod na KiM i srpska država. Odlučni smo da snažno i zajednički branimo vitalne, nacionalne i državne interese - naveo je Vučić na instagram-profilu buducnostsrbije.

Foto D. Milovanović

Sastanku su prisustvovali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

I SPC je juče, nakon sastanka, saopštila da su svi prisutni izrazili odlučnost da zalažući se za mir snažno i zajednički brane vitalne, nacionalne i državne interese.

* * * * * * * *

KURTI OD DOLASKA NA VLAST NE HAJE ZA DOGOVOR, ČIJI JE GARANT EVROPSKA UNIJA

KAKO JE TEMELjNO I BRUTALNO POGAŽEN BRISELSKI SPORAZUM

ZAJEDNICA srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom, nije formirana ni posle skoro 10 godina, tačnije 3.489 dana. Otkada je došao na vlast, Kurti neprestano daje izjave da nema nameru da poštuje prava Srba i postignute sporazume. Njegova destruktivna politika dostigla je vrhunac u četvrtak, kada je sa Berlinskog procesa, u prisustvu vrhuške EU koja je garant Briselskog sporazuma, poručio da "možda papir o ZSO postoji u Beogradu, ali u Prištini ga nema".

Foto D. Milovanović

On je prethodnih meseci u više navrata govorio da "nema nikakvih modela za Asocijaciju", kao i da mu ne trebaju "udruženja koja povećavaju tenzije i remete odnose". U maju ove godine izjavio je da "Srbi sa Kosova ne žele ZSO, već da im to nameće Beograd", a samo nekoliko dana kasnije za Glas Amerike rekao da "može da postoji ZSO, ali ne na etničkoj osnovi". Kurti je nastavio sa svojim zapaljivim izjavama o ZSO, pa je tako rekao da "neće dozvoliti drugu Republiku Srpsku na Kosovu i da neće biti formirana monoetnička zajednica".

Foto D. Milovanović

Inače, posle jučerašnje odluke Srba sa KiM da napuste sve prištinske institucije, uputio im je licemerni poziv da ne primenjuju bojkot rečima, da "ne nasedaju na političke manipulacije" i da se "držimo svi demokratskih i evropskih vrednosti vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava i sloboda, političkog pluralizma".

* * * * * * * *

DANAS VELIKI SKUP U KOSOVSKOJ MITROVICI, GRAĐANI SPREMNI DA BRANE OGNjIŠTA

ODLUKE političkih predstavnika o napuštanju prištinskih institucija i dalji potezi građanima na severu KiM biće saopšteni danas, na velikom narodnom skupu u Severnoj Mitrovici. Srpske zastave vijore se ulicama grada, a građani sa kojima su reporteri "Novosti" razgovarali ne kriju da su zabrinuti, jer se, kako kažu, sa Prištinom nikad ne zna. Suočeni sa neizvesnošću u kojoj žive već 23 godine, žitelji Severne Mitrovice ali i ostalih opština na severu ističu da sve nade polažu u državu Srbiju, od koje očekuju da ih pre svega zaštiti ukoliko Priština krene s jednostranim akcijama.

Građani Kosovske Mitrovice sa kojima je naš reporter juče razgovaralo, listom su podržali odluku svojih predstavnika da izađu iz svih institucija i poručuju da će "svi kao jedan" danas braniti svoje pravo na mirnom mitingu da ostanu i opstanu na svojim ognjištima.

Foto Printskrin D. Z.

Jedan od njih, Jeremija Aksentijević (na slici), u ime svojih sugrađana za "Novosti" poručuje:

- Mislim da je odluka da više ništa nemamo sa prištinskim institucijama u redu, jer crvena linija je podvučena, mi nemamo kud. Mi nikog ne diramo, nismo za rat, na svome smo.

Na pitanje kako komentariše što su neki mediji preneli da su kosovski specijalci krenuli na sever kosova i Metohije, Jeremija kaže:

- Mi čekamo, mi se smejemo, ne bojimo se, jer nemamo čega da se bojimo. Sve smo već doživeli i preživeli.

* * * * * * * *

BRNABIĆEVA: UZ NAŠ HRABRI NAROD

VLADA Srbije ostaje čvrsto opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i stoji uz naš hrabri i dostojanstveni narod na Kosovu i Metohiji, koji jedino želi da se potpisani sporazumi primene, poručila je premijerka Ana Brnabić. Ona je u saopštenju istakla da su predstavnici Srba sa KiM odlukom da suspenduju svoje učešće u privremenim institucijama samouprave u Prištini jednostavno samo stali u odbranu međunarodnog javnog prava i Briselskog sporazuma:

- Ovim je naš narod na Kosovu i Metohiji poručio da samo želi mir, da veruje u vladavinu prava i da veruje u sve one partnere iz međunarodne zajednice koji su učestvovali u postizanju različitih sporazuma tokom proteklih godina - pre svega Briselskog sporazuma, a onda i svih ostalih, koji uključuju i pitanje tablica. U svojoj borbi za mir, stabilnost, vladavinu prava i poštovanje svih potpisanih sporazuma, imaće uvek punu podršku Vlade Srbije.

* * * * * * * *
MALI: NEĆEMO SE PREDATI

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su naredni dani najvažnija za Srbiju, kada je u pitanju situacija na KiM. On je za televiziju Pink rekao da poslednje akcije Aljbina Kurtija i vlasti u Prištini idu ka tome da eskalira nešto što nikome ne ide u prilog i podsetio da Srbija čini sve da sačuva stabilnost, a da mu sa druge strane nije jasno nereagovanje pojedinih institucija.

- Praktično nemamo reakciju EU. Kurti je zgazio i zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu. Naša poruka za Srbe na KiM je da se nećemo predati. Neće biti "Oluje" niti pogroma. Borićemo se za naš narod.

* * * * * * * *
VUČEVIĆ: DRON DOŠAO SA JUGA KiM

MINISTAR odbrane Miloš Vučević rekao je da situacija na Kosovu odavno nije bila tako komplikovana i zabrinjavajuća, i sa političkog i sa bezbednosnog aspekta. On je ukazao da je neophodno nacionalno jedinstvo, a Srbima sa KiM je poručio da je država uz njih i da im neće okrenuti leđa.

- Država će zaista pružiti garancije da neće okrenuti glavu i da će biti uz svoj narod.

Ne zvecka niko oružjem, toliko je bilo ratova da o tome niko ne misli, ali to ne znači da je Srbija slaba.

On je otkrio da je dron koji je Vojska Srbije oborila u rejonu Kopaonika, pošto je nadletao vojne objekte, doleteo sa juga KiM.

* * * * * * * *
ĆORAC: ODBIO SAM MESTO KOMANDIRA

MILORAD Ćorac, koji se pominjao kao novi komandir Regionalnog policijskog direktorata Sever, potvrdio je da mu je ponuđeno to mesto, ali da ga je on odbio.

- Tačno je, ponuđeno mi je to mesto, ali ja se sa tim nisam složio i nisam prihvatio, i o tome sam obavestio nadležne u Prištini - rekao je Ćorac za Kosovo onlajn.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti smenio je, protivno Briselskom sporazumu, komandira Regionalnog policijskog direktorata Sever Nenada Đurića, jer nije želeo da sprovodi odluku prištinskih vlasti o izdavanju ukora svim vlasnicima vozila koji ih nisu preregistrovali sa srpskih na "RKS" tablice. Po sporazumima, direktor policije Sever mora biti izabran u saglasnosti sa četvoricom gradonačelnika opština sa srpskom većinom.

Smenjenom Đuriću podršku je pružio i predsednik Vučić, koji ga je pozvao telefonom da mu pruži ohrabrenje i prenese da je država Srbija uz njega.

* * * * * * * *
UNIŠTENI SRPSKI SPOMENICI

NAPADI na Srbe, njihovu imovinu i svetinje dramatično su porasli od dolaska Kurtija na čelo vlade u Prištini, i u poslednje dve godine zabeleženo je 245 etnički motivisanih incidenata na KiM.

Foto Tanjug

Provokacije su nastavljene i juče, pa su tako Srbi koji su, na Mitrovske zadušnice, obišli groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice zatekli uništene spomenike i zarasle grobove. Jedini način da odu na groblje je organizovan prevoz i zajednički odlazak za mitrovske zadušnice. Do sada je uništeno i porušeno više od 90 odsto spomenika na groblju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

LICEMERJE DRAGANA ĐILASA: Podržao je potpisivanje Briselskog sporazuma, e evo šta sad kaže (VIDEO)