SRBI NAPUŠTAJU SVE INSTITUCIJE NA KiM? Policajac Nenad Đurić suspendovan jer je odbio da opominje zbog KM tablica

D. M.

04. 11. 2022. u 08:33

SRBI sa Kosova i Metohije spremaju se da napuste sve institucije na severu pokrajine zbog terora i protivzakonitih odluka vlasti u Prištini na čelu sa tzv. premijerom Aljbinom Kurtijem!

СРБИ НАПУШТАЈУ СВЕ ИНСТИТУЦИЈЕ НА КиМ? Полицајац Ненад Ђурић суспендован јер је одбио да опомиње због КМ таблица

Foto Tanjug

Ovaj potez mogao bi da bude i prvi odgovor na skandaloznu, nelegalnu i antisrpsku odluku Prištine da suspenduje direktora regionalnog policijskog direktorata Sever Nenada Đurića. Po Kurtiju, Đurićev "greh" jeste to što je odbio da svojim sugrađanima izdaje opomene za posedovanje legalnih KM registarskih oznaka.

Iza Đurićeve odluke stalo je rukovodstvo Srpske liste i svi gradonačelnici sa severa. Predsednik SL Goran Rakić saopštio je da je za sutra zakazao hitan sastanak svih predstavnika kosovskih institucija na severu KiM, na kom će predložiti da svi Srbi napuste institucije, počev od njega lično, pa do predstavnika u lokalnim samoupravama, tužilaštvima, sudu, policiji i svim ostalim organima.

Sastanak je, kako je rekao Rakić, sazvan nakon novih pritisaka kojima je izložen narod, odnosno "svi ponosni Srbi koji ne pristaju da budu dekor Prištine":

- Potrebno je da u saradnji sa našom državom Srbijom jačamo i gradimo srpske institucije na ovim prostorima. Đurića su na poziciju direktora Regionalne direkcije Sever birali Srbi i četiri gradonačelnika sa severa i Priština nema nikakvo pravo da preduzima bilo kakve sankcije prema njemu. Svi mi smo u kosovske institucije ušli jer je to bio deo Briselskog sporazuma. Imajući u vidu da Priština ne poštuje potpisano, jasno je da mi nemamo šta da tražimo u tim institucijama, jer je očigledno da bez ikakvih posledica krše svaki od zaključenih sporazuma - ukazao je Rakić.

On je preneo i poruku da politički predstavnici neće dozvoliti da se napada naš narod, niti će nemo posmatrati teror nad građanima.

Nema sumnje da je i poslednja odluka Prištine o suspenziji Đurića deo opasnog Kurtijevog plana da preuzme potpunu kontrolu na severu KiM i da ovaj prostor "očisti" od Srba.

Na to je juče ukazao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. On je rekao da je slanje policijskih patrola da uručuju pisane opomene Srbima koji nisu zamenili tablice pokušaj "tihe okupacije severa".

- Kurti je doneo odluku da razreši Đurića samo zato što je stao u odbranu Srba na KiM i zaštitu svojih policajaca, koji su, zajedno sa gradonačelnicima četiri opštine na severu KiM, doneli odluku da ne izdaju pisane ukore vozačima sa KM registarskim tablicama. O tome smo obavestili i specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka. Preneo sam mu da je Kurtijeva ideja da pogazi sve što smo se dogovorili u Briselu - naveo je Petković.

Foto D. Zečević

Ukazao je da se slanjem saobraćajne policije iz Prištine na sever Kosova, a koje se dešava prvi put, ruši tačka devet Briselskog sporazuma koja se odnosi na formiranje policijskog regiona za sever.

- Kurti je ranije u više navrata slao tzv. pograničnu policiju i pripadnike ROSU koji su više od 10 puta upadali na sever. Takođe, Priština ilegalno gradi četiri baze na severu KiM u zelenoj zoni gde samo Kfor može da bude prisutan.

Petković je precizirao da dogovoreno oko tablica ne podrazumeva da preregistracija traje 12 meseci, već i da Srbi mogu da izaberu i statusno neutralne tablice koje treba da obezbedi Unmik, a koje je u međuvremenu Priština ukinula kao mogućnost.

ODBRANA ZA PRIŠTINU "POZIV NA OTPOR"

POLICIJSKI inspektorat u Prištini preporučio je kosovskoj policiji suspenziju Nenada Đurića zbog, kako se navodi, sumnje da je počinio krivična dela "sabotaža" i "poziv na otpor". Dodaje se da će se, osim kriminalističke obrade, razmatrati i njegova administrativna odgovornost.

Đurić je ranije juče izjavio da policija na severu KiM neće sprovoditi odluku vlade u Prištini o podeli opomena Srbima koji nisu preregistrovali vozila na RKS tablice.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)