PREMIJERKA BRNABIĆ I MINISTRI POLOŽILI ZAKLETVU: Prisustvovao i predsednik Vučić (FOTO/VIDEO)

Novosti online

26. 10. 2022. u 10:00 >> 22:21

U NARODNOJ Skupštine Republike Srbije završena je posebna sednica, na kojoj je izglasan program Vlade, predsednik i članovi Vlade.

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ И МИНИСТРИ ПОЛОЖИЛИ ЗАКЛЕТВУ: Присуствовао и председник Вучић (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vučević: Zakleo sam se da ću časno i požrtvovano voditi Srbiju u bolju budućnost s mesta potpredsednika Vlade i ministra odbrane

- S rukom na srcu, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, zakleo sam se da ću časno i požrtvovano voditi Srbiju u bolju budućnost s mesta potpredsednika Vlade i ministra odbrane, rekao je Miloš Vučević, ministar odbrane i potpredsednik Vlade Srbije - napisao je Vučević na Instagramu. 

Siniša Mali: Idemo dalje!

- Hvala na poverenju, idemo dalje! - napisao je na svom Instagram profilu ministar finansija Siniša Mali, uz fotografiju sa polaganja zakletve. 

Foto: Printscreen/Instagram

Vučić: Očekujem od vas da vam interesi Srbije i našeg naroda budu jedini cilj

Nakon završetka svečanosti polaganja zakletve u Skupštini Srbije predsednik Vučić se oglasio na Instagramu

- U ovim teškim i nestabilnim vremenima Srbiji je potrebna vlada koja će znati da sačuva mir, nastavi ekonomski napredak i odbrani nezavisnost i slobodarski duh naše zemlje. Očekujem od vas da vam interesi Srbije i našeg naroda budu jedini cilj, a da vas rad, znanje i čast uvek vode ka njegovom ostvarenju. Želim vam mnogo uspeha na tom putu. Živela Srbija! - napisao je Vučić. 

Završena posebna sednica Skupštine Srbije

- Čestitam još jednom novoj Vladi Srbije i želi dobar i uspešan posao na ponos cele Srbije - zaključio je preddedavajući Vladimir Orlić. 

Izvedena himna Bože pravde

Nakon potpisivanja zakletvi, izvedena je himna Bože pravde. 

Foto: D. Milovanović

Članovi Vlade položili zakletvu

- Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije - reči su zakletve koju su izgovoriti novi ministri.

Nakon ovoga premijerka Vlade Ana Brnabić i svi ministri potpisali su se na zakletvu. 

foto: Novosti

Foto: M. S.

Foto: M. S.

Svečanom činu polaganja zakletve prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predstavnici verskih zajednica i članovi diiplomatskog kora.

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je u Skupštinu

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Foto: M. S.

Foto: M. S.

Određena pauza od 20 minuta

Predsedavajući Skupštine Vladimir Orlić odredio je pauzu u trajanju od 20 minuta kako bi se članovi Vlade pripremili za polaganje zakletve

Srbija dobila novu vladu

U Skupštini Srbije završeno je glasanje i izglasan Program Vlade, predsednik i članovi Vlade. 

"Za" je glasalo 157 poslanika.

"Protiv" je glasalo 68 poslanika.

Uzdržanih nije bilo. 

25 poslanika je bilo odsutno. 

Narodna skupština usvojila je Program Vlade, predlog za predsednika i članove Vlade. 

Nakon ovoga uspedilo je glasanje o povredi Poslovnika. Za sve predloge Narodna skupština odlučila je da nisu povređeni navedeni članovi Poslovnika. 

Počelo glasanje

Najpre je utvrđen kvorum, a u sali je bila prisutna većina od 208 poslanika. Glasanje se sprovedi javno, prozivkom po azbučnom redu prezimena, sa "za" ili "protiv". 

Sledi glasanje

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o predlogu nove vlade. Predsednik Skupštine Vladimir Orlić zaključio je pretres i najvio glasanje.

Brnabić u završnoj reči: Za samo 10 godina duplirali smo prosečnu zaradu i BDP, ovo mora da bude vlada kontinuiteta

- Postoje dve ključne stvari oko ove vlade. Prva je da Srbija u ovako teškim vremenima mora da imamo samo prosrpsku vladu koja će svakoga dana raditi samo i isključivo na interesima Srbije i u kojoj neće biti disonantnih tonova, nego će svaki od ministara raditi kao član tima i dati sve od sebe da nastavi naš rast i razvoj. Zato je toliko važno da je ovo srpska vlada na nacionalnom zadatku. I druga važna vest - ovo mora biti vlada kontinuiteta. U svim vladama od 2013. godine do danas postojao je kontinuitet koji se najbolje vidi u opadanju broja nezaposlenih, i onda posle teških mera fiskalne konsolidacije, kontinuitet u rastu broja radnih mesta u Republici Srbiji. Ovaj kontinuitet mora da se nastavi i ide dalje. Mi moramo da nastavimo kontinuitet rasta plata i penzija, koji smo mukom stekli. Srbija je pre 10 godina imala nezaposlenost od 25,9 %, danas je nezaposlenost 8,9%. Srbija je zemlja koja je pre 10 godina imala prosečnu platu 330 evra, a 10 godina kasnije na kraju ove godine prosečna plata će biti nešto iznad 700 evra. Više smo nego duplirali plate - rekla je premijerka. 

- Moramo da čuvamo Srbiju koja samostalno odlučuje o vsojim pitanjima. Srbiju koja se ne plaši da brani svoje principijelne stavove u skladu sa interesima naših građana, ali i u skladu sa međunarodnim pravom. Srbiju koja je na evropskom putu, ali gradi partnerstva i sa drugim zemljama. 

- Mi moramo da nađemo prostor da ispunimo obećanje da do kraja mandata prosečna plata bude 1000 evra, a prosečna penzija 500 evra. I za to će se ovaj tim boriti svakog trenutka i vsakog dana - istakla je Brnabić. 

To što nemamo vašu podršku nam govori da smo na dobrom putu, rekla je premijerka. 

- Vladu od 28 članova nam spočitavaju oni koji su imali vladu od 36 poslanika. Ekološki pokreti koji ovde ulaze sa cigaretom u ustima, oni koji su protiv MHE, a finansiraju iz austrijske NVO ku zemlji koja ima preko 4100 MHE - rekla je premijerka. 

- Pustili ste da ubijaju Srbe na Kosovu i Metohiji, da pale i crkve i manastire, a danas želite reintegraciju KiM. Ali građani sve vide. Vučić je spustio cenzus da bi vi ušli u Skupštinu, jer građano sve vide - istakla je premijerka. 

- Ovo je vlada kontinuiteta, da nastavimo da se Srbija razvija, Hvala beskrajno svima koji će podržati Vladu, hvala vam za svu podršku i pomoć, jer smo mi jedan tim. Moramo da nastavimo da se borimo da Srbija pobeđuje i da živi Srbija - poručila je premijerka na kraju završne reči, nakon čega je usledio gromoglasni aplauz. 

Raguš: Srbija je danas istok zapadu, zapad istoku

Marina Raguš, poslanica poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" govorila je o svemu što je postignuto u prethodnom periodu. 

Istakla je da je ovo tim koji je uspeo uspešno da izađe iz jedne od najgorih kriza koje su do sada zadesile čitav svet. Kako kaže, arogantno je kako toliko vidljiva manjina ogromnoj većini govori sve što je opozicija govorila prethodnih dana. 

Istakla je i značaj ministra finansija Siniše Malog u svemu što je urađeno u prethodnom periodu. 

- Mi danas možemo da kažemo da je ova zemlja konačno posle pet decenija istok zapadu i zapad istoku i to sve zahvaljujući diplomatskoj ofanzivi Aleksandra Vučića - navela je Raguš.

Podsetila je i na izjavu Montgomerija koji kaže da Srbija ne treba da se povija ničijim interesima do svojih, i navodi da je to rezultat rada Srpske napredne stranke i politike Aleksandra Vučića. 

Paunović: Očekujemo ministre sa novim zakonskim rešenjima

Snežana Paunović, poslanica iz poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije poželela je uspešan rad budućoj vladi.

- Očekujemo ministre sa novim zakonskim rešenjima i svim onim što treba da poboljša našu dragu Srbiju – istakla je poslanica Paunović.

Drecun: Važno je da definišemo i pravac u kojem ide ovaj svet

Milovan Drecun, poslanik poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" govorio je o novom međunarodnom svetskom poretku koji se stvara. 

- Važno je da u narednom periodu definišemo u kom pravcu ide svet i šta se dešava oko nas u odnosu na tektonske promene na međunarodnom planu. Stvara se policentrični međunarodni poredak. Pitanje za sve nas je gde se mi nalazimo? Moramo da imamo u vidu i da je za rusku spoljnu politiku ovaj geografski pravac sporedan. Mi neizostavno moramo da formiramo kao država Centar za istraživanje i prevenciju hibridnih pretnji. Protiv našeg naroda se izvode hibridne operacije sa svih strana - istakao je Drecun u svom obraćanju. 

Zatražio se i da Srbija na osnovu informacija kojima raspolaže pripremi prezentaciju zločina koje je počinila OVK i da sa tom prezentacijoim krenemo da upoznajemo svet da bismo se istinom suprotstavili na laži koje dolaze sa svih strana. 

Apelovao je i da se dan obeležava godišnjice bitke na Košarama preimenuje i da se u ime tog dana doda i Paštrik te da to bude godišnjica obeležavanja bitke na Košarama i Paštriku. 

Brnabić Jovanoviću: Drugi put za reintegraciju uradite nešto konkretno

Premijerka je odgovorila poslaniku koalicije "NADA" Milošu Jovanoviću koji je govorio o "Proglasu za Kosovo i Metohiju". 

- U tom proglasu me žulja što ga potpisuju ljudi koji su bili u vlasti 2004. kada se desio pogrom i prstom nisu mrdnuli da pomognu naš narod na Kosovu i Metohiji, 2008. godine koji su tada izdali saopštenje i miting na sred Beograda, koji su 2010. godine prebacili pitanje KiM iz UN na Evropsku uniju. 2011. godine su uveli i formalno granicu između Srba i Srba. To je licemerje i skandal. Vi koji ste bili tada na vlasti, to je skandal. Vi ste bili 2008. koordinator i šta ste u radili, izdalu ste saopštenje za medije, predsednik pobegao u Bukurešt i danas mašete tim Proglasom. Sve ste vi uradili, a potpisujete proglas za reintegraciju. Pa kakvo je to licemerje? Ništa niste učinili da Kosovo nekako sačuvamo, a sada reintegracija. Bili ste i u Vladi koja je ispregovarala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, vi ste bili na Evropskom putu. Tada može EU i nezavisno Kosovo, a danas ne u EU i reintegracija Kosova - rekla je premijerka. 

- Drugi put za reintegraciju uradite nešto konkretno - zaključila je premijerka. 

Ninoslav Erić: Vučić je ujedinio sve Srbe van Srbije i u Bosni i u Crnoj Gori

Poslanik Ninoslav Erić iz poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, govorio je o napretku Ćuprije i dao podršku budućim članovima nove Vlade. 

- Ćuprija je grad medicine, talenata, atletike. Očekuje nas izgradnja atletske dvorane, radimo na Centru za mlade talente, gradi se novi most na Velikoj Moravi i sistem za prečišćavanje otpadnih voda - rekao je Erić. 

- Vučić je ujedinio sve Srbe van Srbije i u Bosni i u Crnoj Gori. Za razliku od vas koji pokušavate da ova Skupština liči na Farmu, što ste juče pokazali, mi se bavimo ozbiljnom politikom i radimo za državu - rekao je poslanik Erić. 

Brnabić: Mnogo novih investicija u Nišu i Kragujevcu

- U Sremskoj Mitrovici nezaposlenost je trenutno oko 4 posto rekla je premijerka. To je otprilike na evropskom nivou, a nešto i niže. U Sremskom Mitrovici smo otvorili i bazen, vrtiće, čvorište oko Sremske Mitrovice. Verujem da može i bolje, ali to nije Sremska Mitrovica od pre 10 godina. Kada pričamo o Kragujevcu, tako se sad aproizvode šinska vozila za Minhen i druge gradove, najmoderniji Simensovi tramvaji. Da li je Fiat morao drugačije, to možda najbolje znate vi jer ste vi sa njima potpisivali ugovore. Opet je Aleksandar Vučić morao da vadi kestenje iz vatre, dogovorili smo sa novom kompanijom Stelantis i dogovorimo da tamo od 2024. godine proizvode električna vozila - rekla je premijerka i navela koje su sve kompanije u međuvremenu došle u Kragujevac. 

Navela je i koje je sve projekte država pomogla u Kragujevcu. 

- Uskoro krećemo i sa Kliničkim centrom. Što se Niša tiče, izgradili smo najmoderniji naučno-tehnološki park. Dovedeno je zaista mnogo investicija. Samo u šest godina u Nišu je otvoreno 13043 novih radnih mesta. Pre 10 godina nezaposlenost u Nišu je nezaposlenost bila 29,7 posto, a na kraju prošle godine je 10, 4 posto. Za samo 4 godine plate u Nišu su poraste 53,4 posto - rekla je premijerka. 

Jovanov: Ne postoji dela Srbije gde nije zabodena zastavica da je nešto urađeno

- Netačno je da SNS zanemaruje bilo koji deo Srbije. Juče je otvorena fabrika u Vlasotincu, koja će zaposliti 200 radnika. Investicije u Krupnju, Vladičinom Hanu, za koje mnoge vlade pre nisu imale sluha. Reći da je Kragujevac zanemaren u trenutku kada se gradi auto-put Karađorđe, to zaista ne stoji – rekao je Jovanov odgovarajući na navode Dalobora Jekića iz koalicije "Ujedinjeni". 

- Biće investicija i bilo je investicija. Borimo se za svaki deo Srbije – naveo je on.

- Ne postoji dela Srbije gde nije zabodena zastavica da je nešto urađeno – zaključio je on.

Nevena Đurić: Ovo će biti jedna prosrpska vlada

- U vreme velikih problema i izazova u Evropi i svetu, na nama je da uradimo sve da iz čitave ove krize izađemo sa što manje štete. Biće ovo jedna prosrpska vlada, šrto nije bio slučaj pre desetak godina, koja će voditi računa o svim građanima Republike Srbije ali i čitavom srpskom narodu ma gde on živeo - rekla je Đurićeva. 

Istakla je da smo svedoći konstantnih ličnih i jezivih napada na buduće ministre iz Srpske napredne stranke. 

- Politika Aleksandra Vučića nas je dovela do toga da budemo popštovani u svetu i da se glas Srbije danas čuje - istakva je Đurićeva. 

- Danas je država Srbija oslonac svim Srbima - navela je ona. 

Posebno je istakla koliko je važno što je jedan od kandidata za ministra i Bratislav Gašić. 

Brnabić odgovorila Mariji Lukić

- Ovo je užasno teška tema o kojoj ne znam tačno ni kako da pričam a da neklog ne povredim. Nije mi baš jasno zašto ste vi pokrenuli ovo u okviru rasprave o ekpozeu i programu nove vlade. Ono što je strašno, jeste zloupotreba svih ubijenih žena u političkoj kampanji - rekla je premijerka odgovarajući na izlaganje Marije Lukić koja je govorila o žrtvama porodičnog nasilja.

Premijerka je podsetila na kampanju određenih medija koji su direktno u političkoj kampanji optužili Aleksandra Vučića za žene ubijene u porodičnom nasilju. 

- Niko od nas to na žalost nije osudio i pitao kakve to veze ima sa političkom kampanjom - rekla je Brnabić. 

- Pooštrili smo kaznenu politiku i za to bili kritikovani, uveli smo hitne mere udaljenja iz doma i tako dalje. Kada smo usvojili "Tijanin zakon" nema ko nas nije kritikovao iz opozicije. Rekli su da se vraćamo u vreme divljaštva i da to nije u redu - rekla je premijerka. 

- Vi sedite u poslaničkom klubu sa čovekom koji je meni javno rekao da želi moje silovanje. Jel vi mislite da poziv za moje silovanje na nacionalnoj frekfenciji nije najveći poziv za nasilje nad ženama - rekla je premijerka. 

- Zašto sami ne kažete ja ne mogu da sedim u poslaničkoj grupi sa čovekom koji je pozivao na silovanje jedne žene na nacionalnoj frekfenciji - odgovorila je premijerka Mariji Lukić. 

Premijerka je pokazala i tvit Željka Veselinovića koji je na Tviteru pozivao na nasilje nad njom. 

- Da li mislite da je to u redu? To je ta relativizacija, ne znate kada je to bilo, kada je bio taj Tvit.  

- Mi ćemo nastaviti da se borimo, a što se tiče Jutke, jedino ga naša stranka nije zaštitila, jedino ga naša članska karta nije zaštitila već smo rekli sudite i presudite - navela je Brnabićeva. 

Bačevac: Drago mi je što će Vlada imati tri predstavnika nacionalnih manjina

Poslanik SDPS-a Muamer Bačevac istakao je da prosperiteta jednog društva može biti onda kada na odgovorna mesta budu postavljeni ljudi koji su dostojni obaveza i koji su u mogućnosti da se suoče sa izazovima i reše ih.

- Za najveće izazove potrebni su najbolji ljudi - rekao je Bačevac i dodao da mu je drago što će Ivica Dačić ponovo biti ministar spoljnih poslova jer se, kako kaže, uverio u njegov šarm i diplomatski pristup.

U Vladi su i mladi i dokazani ljudi, kaže Bačevac i dodaje da mu je zadovoljstvo što su predloženi i Danica Grujičić i Tanja Miščević.

Kada je reč o kandidatu za ministra iz redova SDPS-a, Huseinu Memiću, Bačevac kaže da je pokazao altruizam milion puta.

- Čovek je iz struke, na polju turizma je učinio puno, a ima i velikog iskustva u radu sa mladima. Drago mi je da će ova vlada imati tri predstavnika nacionalnih manjina - rekao je Bačevac.

Zukorlić: Nova vlada mulitikonfesionalna i multietnička

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić istakao je da će poslanici te stranke podržati novi sastav Vlade.

Kako je naveo, kada se proširila vest da će SPP imati ministra, prvo je većina pomislila da će on biti novi ministar, međutim, doneo je odluku da je njegova uloga bitnija u parlamentu nego u Vladi.

- Prvo zato što imam amanet od rahmetli muftije da nastavim ono što je radio na poziciji potpredsednika parlamenta. Drugo, želim da se posvetim i imam više vremena za rešavanje problema mog naroda. Bitno je da pozivam na politiku pomirenja, pogotovu što sada u parlamentu imamo ultradesničarskih poslanika - rekao je Zukorlić.

Govoreći o kandidatu SPP-a za ministra, Edinu Đerleku, Zukorlić je naglasio da ima dva fakulteta, govori tri jezika, kao i da je od rahmetli muftije Muamera Zukorlića učio politiku.

- Stranka pravde i pomirenja prvi put u svojoj istoriji ima ministra i to je iskorak napred. Pred Vladom će biti mnoga pitanja za rešavanje, kako globalna, tako i da lokalna. Drago mi je što vidim nova i stručna lica, što je vlada mulitikonfesionalna i multietnička - naveo je Zukorlić.

Drago mu je što je za ministra predložen i Tomislav Žigmanov, odnosno što su u Vladi i muslimani i katolici i pravoslavci što, kako kaže, uliva veru da će se još popraviti stvari kada je reč o svim verskim zajednicama.

Kosanić: Jedinstvena Srbija će podržati izbor buduće vlade

Narodni poslanik Jedinstvene Srbije Đorđe Kosanić istakao je da će ta poslanička grupa podržati izbor buduće vlade jer, kako kaže, smatraju da će ići putem koji je trasirala prethodna, a to je odgovornost.

Ukazujući na to da se od Srbije traži da za "nešto što je njeno kaže da nije njeno", Kosanić je rekao da nije siguran da će velike sile promeniti svoj stav prema KiM.

- Ostaje nam da se držimo argumenata i ne priznajemo da Kosovo nije naše. Vlada će raditi punom parom u interesu Srbije - rekao je Kosanić, dodajući da je Srbija zahvaljujući prošloj vladi lider na prostoru Zapadnog Balkana kada se govori o investicijama, a uspostavila je i fiskalnu i monetarnu stabilnost.

Ana Brnabić Veselinoviću: Pozvali ste na moje silovanje

Mandatarka je Željku Veselinoviću poručila da joj njegova pomoć nije potrebna jer je on čovek koji je javno pozvao na njeno silovanje.

- Pokazali ste šta mislite o ženama i rodnoj ravnopravnosti. Na čast vašim koalicionim partnerima koji su vas stavili da budete rame uz rame sa njima u klupama Narodne skupštine. Ne treba mi pomoć od ljudi kao što ste vi i onih koji sede pored vas - kazala je Brnabić.

Ana Brnabić o borbi protiv bele kuge

Govoreći o natalitetu, mandatarka kaže da idemo u pravom smeru i da smo videli važan pomak nakon 15 godina.

- Stopa fertiliteta je u 2019. godini prvi put, nakon 15 godina, bila veća od 1,5. Bila je 1,52 - kazala je Brnabić.

Govoreći o mininalcu, ona je konstatovala da neko sa minimalcem danas može da kupi 40 posto više svinjskog mesa nego pre 10 godina. Dodala je i da se stopa siromaštva u Srbiji postepeno smanjuje.

Rio Tinto

Seriju replika izazvala je poslanica Narodne stranke Ivana Parlić koja je optužila vlast za "veleizdaju" zbog kompanije "Rio Tinto", a odgovorila joj je poslanica SNS Biljana Pantić Pilja kontrapitanjem - da li ima amneziju da je Vuk Jeremić, kada je ta kompanija došla u Srbiju, bio na vlasti.

- Da li ste to zaboravili ili ste bili član stranke? Da li možete da nam objasnite kada počinje aboliranje od vaših dela i dela vaših političkih otaca? Kad počinjete da budete fini i pošteni? Od kada niste na vlasti? - upitala je Pantić Pilja.

Govoreći o Rio Tintu, kaže da je sve radila svesno i javno. 

- Ako vam smeta Rio Tinto, što ste ga doveli? - pitala je Brnabić poslanike iz Narodne stranke.

Brnabić: Nije potrebno minitsarstvo za dijasporu, ali lepo zvuči

Mandatarka je istakla i važne stvari urađene za dijasporu, ali je istakla da nije potrebno posebno ministarstvo za dijasporu.

Ukazala je na program "Karta Serbika". Program „Karta Serbika” nastao je u okviru projekta „Tačka povratka“, usmerenog ka povratku dijaspore u Srbiju.

Karanac: Pred Vladom odgovoran zadatak

Poslanica SDPS Jasmina Karanac je ocenila da je pred Vladom odgovoran zadatak da u vreme najveće energetske krize vodi zemlju.

- Vi ćete morati da donosite odluke od kojih će zavisiti budućnost naše zemlje. Te odluke će uticati na kvalitet života naših građana, zato se od vas očekuje da budete odgovorni i da se vodite javnim interesom - rekla je Karanac.

Ocenila je da je Ana Brnabić odabrala stručan tim i kandidate za ministre koji su se dokazali u svojim resorima.

Miščević, rekla je Karanac, poseduje dragoceno znanje i iskustvo i razume proces pridruživanja Evropskoj uniji.

- Za nas u SDPS-u je važno to što ćemo imati ministre iz redova nacionalnih manjina. Prvi put ćemo imati predstavnika hrvatske zajednice, čime Srbija pokazuje spremnost i dobru volju u rešavanju otvorenih pitanja - istakla je Karanac.

Poručila je da od budućih ministara očekuje timski rad, bez soliranja, što je, kaže, u prethodnom period bio slučaj.

Karanac je pozdravila to što će buduća vlada biti vlada kontinuiteta, što je važno za nastavak započetih projekata.

Usame Zukorlić: Stranke pravde i pomirenja prvi put u istoriji ima ministra

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić pozvao je na politiku pomirenja.

Za Edina Đerleka je rekao da ima završena dva fakulteta i da Stranke pravde i pomirenja prvi put u istoriji ima ministra.

Foto: M. Anđela

Istakao mu je da ljudi poput Danice Grujičić ulivaju poverenje i kaže da su u Raškoj oblasti potrebne nove bolnice.

On je poželeo sreću novoj vladi.

Mandatarka za sastav vlade Ana Brnabić izjavila je, odgovarajući na kritike opozicije tokom sednice parlamenta o izboru nove vlade, da Srbija neće lažnu državu Kosovo.

- Mi svakako nećemo priznati, ali imamo u ovom domu političke opcije koje kažu da treba da priznamo. Možda će oni kao faktor nekada imati većinu, ali ne verujem - rekla je Brnabić.

U polemici sa poslanicima opozicije koji su osporavali rezultate dosadašnje vlade, Brnabić je upitala da li su "Potemkinova sela" tri izgrađene kovid bolnice u kojima rade lekari i u kojima su ljudi izlečeni.

- Ako za vas Potemkinova sela predstavlja izvoz IT sektora od 2,6 milijarde evra, vama na čast. Vi ste uvredili ljude koji rade u tim firmama, to su njihovi rezultati. Mi kao vlada smo uradili ono što je naš posao, a to je da stvorimo uslove - rekla je Brnabić.

Podsetila je da je budžet Fonda za nauku u 2021.godini bio 13,8 miliona evra, a da je u 2022. godini bio 22,5 miliona evra.

Odnosi sa Kinom

Mandatarka je komentarisala i sve bolje odnose Srbije i Kine.

- Mi smo ti koji su napravili dobre odnose sa Kinom, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću. Još jednom mu se od srca zahvaljujem zbog toga.

Foto: M. Anđela

Važna komunikacija sa Nemačkom

Mandatarka je izjavila da je veoma bitno da Srbija održava kontakte sa Nemačkom i ukazala na činjenicu da 78.000 hiljada građana Srbije zapošljavaju nemačke kompanije.

- Nemačka je jedna od najvažnijih i najjačih evropskih zemalja. Komunikacija sa njom je izuzetno važna - rekla je Brnabić, govoreći o posetama nemačkih zvaničnika Srbiji.

Ona je podsetila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno odgovorio kancelaru Olafu Šolcu kada je govorio o Kosovu i Metohiji.

Foto: M. Anđela

Brnabić kaže da Brisel ne može da uslovljava Srbiju priznanjem lažne države Kosovo za članstvo u EU, a pet zemalja Unije ne priznaje tu istu tvorevinu.

- Pre Aleksandra Vučića pitanje Kosova i Metohija je bilo zatvorena stvar za međunarodnu agendu - rekla je ona.

Istakla je da EU ništa nije pomogla Srbiji u borbi protiv virusa korona, već da je Srbija pomogla Uniji, ali da je generalno pomogla našem zdravstvu.

- Treba gledati i širu sliku - rekla je ona.

Izvinjenje građanima Kraljeva

Brnabić je prihvatila kritiku da nije završen bazen u Kraljevu.

- Izvinjavam se svima u Kraljevu - rekla je mandatarka. 

Foto: M. Anđela

Ana Brnabić: Jedinstven protest

Mandatarka je izjavila da je jedinstven slučaj bio protest protiv toga što nema grejanja, a na kom su demonstranti bili u majicama sa kratkim rukavima.

- U oktobru, kada je 25 stepeni, u julu kada je 28, u avgustu kada je 42, vi izađite i protestujte i tražite od lokalne samouprave da uključi grejanje. To je zelena agenda? - pitala je Brnabić.

Ona kaže da država decenijama nije vodila računa o kulturnoj i istorijskoj baštini, ali da se to menja.

Fremond: SVM podržava izbor vlade

Poslanik Saveza vojvođanskim Mađara Arpad Fremond ponovio je da će ta poslanička grupa podržati izbor vlade i izrazio nadu da će se nova vlada više posvetiti rešavanju problema plaćanja doprinosa za poljoprivredne proizvođače, ističući da je potrebno sistemsko rešavanje dugova na osnovu neplaćenih doprinisa za male poljoprivredne proizvođače.

Jovanov: Krenuo je uspon Srbije

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ Milenko Jovanov kaže da je za njih najvažnije da ova vlada bude vlada kontinuiteta.

- Ključne dve reči su: nezavisnost i samostalnost - kazao je on.

Kaže da smo pre 2012. godine videli kako se sve sruši kao kula od karata kada se ne vodi samostalna politika. Kaže da će biti najveći napad na samostalnost i nezavisnost Srbije, a napada će biti i iznutra. Kao primer je naveo to što su vlade pre 2012. godine formirali strani ambasadori i tajkuni.

- Mi nemamo više mogućnosti da izdržimo propuštene šanse. Krenuo je uspon Srbije i taj uspon ne sme da se zaustavi - kazao je on i istakao važnost uloge predsednika Srbije Aleksadra Vučića u tom procesu.

Jovanov tvrdi da je poštovanje međunarodnog javnog prava jedina odbrana našeg teritorijalnog inegriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji.

- Što se tiče ministara u vladi, u prethodnom periodu bilo je i ovakvih i onakvih situacija. Bilo je situacija kada su neki ljudi vodili neke svoje politike. Nije to bio slučaj samo sa Vladom. Bilo je toga i u poslaničkoj grupi i na različitim mestima. Ko god želi da vodi svoju politiku, treba samo da kaže da ova politika više nema legitimitet, da napravi neku svoju organizaciju i sa tom politikom izađe na izbore. Ukoliko bude dobio podršku naroda, neka vodi svoju politiku - rekao je Jovanov u Narodnoj skupštini.

Snežana Paunović o Kancelariji za Kosovo i Metohiju

Snežana Paunović iz SPS-a ukazala je na važnost Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Istakla je da očekuje da će Ivica Dačić kao novi šef diplomatije uspeti da izdejstvuje nova povlačenja priznanja lažne države Kosovo.

Kaže da veruje da će buduća vlada imati uspeha u radu i naglasila da je Srbija dočekala energetsku krizu spremnija nego sve druge zemlje.

Verifikovani mandati poslanicima koji će zameniti buduće ministre

Odbor za administrativno-budžetska i mandatsko-imunitetska pitanja Narodne Skupštine usvojio je na današnjoj sednici odluku Republičke izborne komisije i verifikovao mandate novim poslanicima, a neki od njih će u poslaničkim klupama zameniti buduće ministre.

Novi predstavnici naroda u Narodnoj skupštini biće Marija Todorović, Ivana Popović, Milan Glušac, Borisav Kovačević, Nenad Mitrović, Dragovan Milinković, Vesna Ivković, Antonela Jelić, radovan Arežina, Sanja Miladinović, Mirko Ostrogorac, kao i Branko Vukajlović.  Novoizabrani poslanici položili su zakletvu pred Skupštinom Srbije.

 

BONUS VIDEO: Borislav Novaković napravio incident

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (74)

ZADOVOLJAN SAM UKUPNOM SPREMNOŠĆU NAŠE VOJSKE Vučić o vežbi Vihor 2024: Vojska će ubuduće biti tako organizovana (VIDEO)