STRANKE OTKRIVAJU IMENA MINISTARA: Do kraja sledeće nedelje članovi kabineta će položiti zakletvu u Skupštini Srbije

S. S. R.

22. 10. 2022. u 08:07

NA sutrašnjoj sednici Predsedništva Srpske napredne stranke biće zaključen njihov spisak kandidata za ministre.

СТРАНКЕ ОТКРИВАЈУ ИМЕНА МИНИСТАРА: До краја следеће недеље чланови кабинета ће положити заклетву у Скупштини Србије

Foto A. Stanković

Takođe, i socijalisti će istog dana izaći sa svojim predlozima.

Time će biti kompletirana kadrovska struktura nove vlade, pa će ubrzo biti zakazana sednica Narodne skupštine na kojoj će mandatarka Ana Brnabić izneti ekspoze i predstaviti članove svog kabineta. Do kraja nedelje, novi ministri će, ukoliko dobiju poverenje poslanika, položiti zakletvu čime će biti završeno formiranje Vlade, a na osnovu rezultata izbora održanih 3. aprila.

Parlamentarci su juče polemisali o amandmanima na izmene i dopune Zakona o ministarstvima koji predviđa 25 resora. Predstavnici opozicije predložili su da se "skrešu" portfelji, dok su iz vladajuće većine istakli da je taj broj u skladu sa trenutkom u kome se Srbija nalazi - energetskom i ekonomskom krizom.

Poslanik koalicije NADA Zoran Sandić istakao je da bi ministarstava trebalo da bude 21, a među njima i resor za Kosovo i Metohiju, koji nije predviđen u predlogu zakona:

- Bilo bi važno da se uvede Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, jer bi to bio pokazatelj da bi se vlada još jače borila da se KiM vrati u ustavnopravni poredak Srbije. To nije nikakvo pozivanje na rat.

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov odgovorio je da su struktura vlade i broj ministarstava predloženi u skladu sa trenutkom u kome se Srbija nalazi i vanrednim okolnostima i podsetio da je ministarstvo za KiM imala vlada iz vremena kada je "separatistička vlast proglasila nezavisnost" i dodao da "to ministarstvo ne može da bude brana delovanju Prištine":

- Sva ministarstva rade na tome da se pomaže Srbima na KiM. Opozicija ulazi u kontradiktornost primedbama da je broj ministarstava veliki, a istovremeno predlaže nove resore.

Šef poslaničke grupe DS Zoran Lutovac rekao je da se njihov amandman odnosi na Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, i da smatra da je adekvatniji termin Ministarstvo za populacionu politiku, koje bi obuhvatilo brigu o porodici, deci, osobama sa invaliditetom, ali i o migrantima i emigrantima.

SIGURNI MALI, DAČIĆ, VUČEVIĆ

POZNATO je da će u Vladi biti ministar finansija Siniša Mali, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik SPS Ivica Dačić. Spekuliše se da će u Nemanjinoj 11 biti i ministar prosvete Branko Ružić, kao i naprednjak Goran Vesić. Navodno, iz kabineta ministara se sele Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Marija Obradović...

BONUS VIDEO - TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)