ISTORIJSKO VUČIĆEVO OBRAĆANJE NACIJI: Nema sankcija Rusiji; tzv. Kosovo ne može u UN; Rastu plate i penzije; Novčana pomoć mladima (VIDEO)

Novosti online

08. 10. 2022. u 10:03 >> 11:29

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji i poručio da tzv. Kosovo ne može u UN, Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, a pritisci na našu zemlju će se povećavati. Vučić je najavio rast plata i penzija, te govorio o energetskoj krizi, ali i o ekonomiji i drugim važnim temama.

ИСТОРИЈСКО ВУЧИЋЕВО ОБРАЋАЊЕ НАЦИЈИ: Нема санкција Русији; тзв. Косово не може у УН; Расту плате и пензије; Новчана помоћ младима (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

- U skladu sa dogovorom koji sam napravio sa predsednicom Vlade Srbije, a iz Ustavom određenih nadležnosti koji se tiču predstavljanja zemlje kako na našoj teritoriji, tako i u inostranstvu, želeo bih da obavestim građane Srbije o svim važnim događajima. Prvo bih govorio o KiM otvorenije, iako ni danas neću biti u mogućnosti da vam pružim 100 odsto informacija koje su meni poznate jer je dobro da ne izlazimo sa svim onim što mi možemo učiniti u svakom trenutku. Drugi deo će biti o energetskoj stabilnosti, peti o finansijskoj stabilnosti... - najavio je Vučić.

Kosovo i Metohija - Priština ne može u UN

Predsednik je deo o KiM podelio na tri nivoa. 

- Naša pozicija postaje sve komplikovanija. Zapadne zemlje će pokušavati da, kako oni misle, "reše problem Kosova" ulaskom tzv. Kosova u UN kako bi oduzeli taj argument Vladimiru Putinu i Rusiji, koji mogu da se koriste tim argumentom - kazao je Vučić.

Predsednik je istakao da to konkretno znači da se menja arhitektura razgovora. Predsednik otkriva da je predlog Nemačke i Francuske predlog o kom moramo da razgovaramo i razmišljamo.

- Ne možete da bacite predlog koji dolazi od dve najmoćnije zemlje, ali nisam siguran da možemo da ga prihvatimo - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je najveća greška bila dopustiti EU da bude mesto odlučivanja o Kosovu i Metohiji, a ZSO sada ne može biti postavljena na mesto dnevnog reda.

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

Vučić je podsetio da Albanci žele da Srbi formiraju ZSO kao NVO, ali niko ih ne opominje zbog toga.

Predsednik kaže da je suština zahteva da Srbija dozvoli da tzv. Kosovo uđe u sve međunarodne organizacije i UN, a dobila bi navodno brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist.

Vučić kaže da je rekao da je za Srbiju, ne samo zbog Ustava, neprihvatljivo da tzv. Kosovo bude članica UN i to će nositi svoje posledice.

U drugom nivou, problemi na Kosovu i Metohiji su takve da gotovo svakodnevno imamo provokacije Albanaca upadom njihovih policijskih snaga na sever pokrajine, podseća predsednik.

Predsednik kaže da je Srbija razumela poruku politike sile i da naša zemlja razume da je međunarodno pravo odavno uništeno, te da postoji samo pravo sile.

- Nama kao državi ne ostaje ništa drugo nego da se pozivamo na međunarodno javno pravo. Svi ostali se drže MJP kad im to odgovara - kazao je Vučić.

On je istakao da je pozicija srpskog naroda na KiM takva da ne mora ništa da govori, ali će Srbija nastaviti da pomaže svom narodu.

- Mi u ovom trenutku imamo 8 nota o povlačenju priznanja tzv. Kosova i nastavićemo da radimo svoj posao - kazao je Vučić i dodao da možemo očekivati posledice zbog toga.

Vučić dodaje da 2. ili 3. novembra očekujemo da se donese odluka Biroa komiteta ministara da počne prijem lažne države Kosova u Savet Evrope.

- Čekaju da izađe mađarski član, a uđe litvanski. To je akcija koja se planira nekoliko meseci - kazao je on.

Politika naše zemlje je da "mogu da nam uzmu sve i da urade sve, a mi ćemo da se borimo svom političkom i pravnom snagom da čuvamo svoju zemlju, svoje granice, svoj teritorijalni integritet".

- Amerikanci povećavaju vojno prisustvo na KiM. Interesantno je što kažu da dolaze da "dodatno zaštite teritorijalni integritet Kosova", a to je nama jasan signal da ne sanjamo poštovanje Povelje UN, niti poštovanje Rezolucije 1244, mora da se zna čija jedina mora da se poštuje - odluka sile - objasnio je predsednik.

- Izgledi su nam mali, ali kako god bilo, u ovom trenutku ne postoji volja u srpskom rukovodstvu za prihvatanjem nezavisnosti tzv. Kosova i primanju tzv. Kosova u UN - konstatovao je Vučić.

Sukobi će dugo da traju, ulažemo u vojsku

Predsednik je rekao da su se posle sukoba u Ukrajini pokazalo pet važnih stvari - zdravstvo kao stub, finansijska stabilnost, energetska stabilnost, hrana i armija.

- Krenuli smo u dodatna velika ulaganja u deo naše namenske industrije. Ulagaćemo još stotine miliona evra u modernizaciju naših kapaciteta jer je jasno da će sukobi u svetu dugo da traju - kazao je predsednik.

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

Predsednik je potpisao naredbu za sve naše fabrike namenske industrije da 20 odsto naših proizvoda mora biti ostavljeno Republici Srbiji i vojsci.

Energetska kriza - Hrvatska nepouzdan snabdevač

Srbija godinama ima samo jedan naftovod "Janaf" i on ide preko Hrvatske, podseća predsednik, a Hrvatska se pokazala kao nepouzdan snabdevač.

- Uložićemo 12 milijardi u infrastrukturu u narednih 6 godina - najavio je on. 

Srbija će krenuti u izgradnju 128 kilometara nafotvoda Novi Sad - Mađarska. Nafotovod bi mogao da košta do 100 miliona evra.

- Ideja je da gradimo naftovod i kroz Severnu Makedoniju do Luke Drač, kako bismo premrežili našu zemlju naftovodom. Mogao bi da košta do 100 miliona evra - rekao je Vučić.

Nafte imamo dovoljno za 75 dana ukoliko bi nam bilo ko prekinuo dotok nafte i 59 dana za benzin, otkrio je on.

- Radimo na novim skladištima nafte. Postoje dve ponude. Jedan je britanski predlog, ali oni traže posebne uslove za arbitraže i ponudu konzorcijuma naših naftaša - rekao je on.

U ovom trenutku imamo najveće rezerve gasa, saopštio je Vučić. Rezerve imamo u ruskom, mađarskom delu skladišta i u Banatskom dvoru.

- Nismo mogli da se dogovorimo sa ruskim partnerima da imamo još skladišta u Srbiji. Sa 660 miliona tona u svakom trenutku imamo nesumnjivo dva meseca gas, a da nam nijedan kubni metar ne dođe Turskog toka - tvrdi predsednik.

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

On je podsetio da je naša cena gasa 330 evra, a u Hrvatskoj 674, u Nemačkoj 2095...

- Povećanje cene gasa neće biti ne posebno značajna i građani Srbije mogu mirno da čekaju zimu po tom pitanju - rekao je Vučić.

U ovom trenutku nema potrebe da uvozimo struju, tvrdi on.

- Jutros u četiri sata smo uključili TE-TO Zrenjanin - kazao je Vučić.

Ističe da naši ljudi rade sve bolje, iako je situacija veoma komplikovana.

- Kada bude skok cena struje, to će biti u veoma razumnim i malim okvirima - rekao je Vučić, a Srbija će "i dalje biti zemlja sa najnižom cenom električne enrergije".

- U narednom periodu moramo i sa Indijcima i Kinezima razgovaramo o izgradnji još jedne rafinerije na našoj teritoriji, a naftu možemo da uvozimo i iz Irana i Venecuele, ali tu pogodnost ne možemo da iskoristimo jer imamo samo jednu rafineriju - tvrdi Vučić. 

U ovom trenutku gradimo unutrašnje gasovode, objašnjava Vučić.

- Gradi se Aleksandrovac - Tutin. Sad rade ubrzano posle milion problema koje smo imali - kazao je on i objasnio da je sever Srbije dobro gasifikovan.

Sa mađarskim partnerima razgovaramo da se još bolje uvežemo i predlog imamo da postanmo suvlasnici nuklearnih elektrana Pakš 1 i Pakš 2, a to bismo platili novcem, objasnio je on.

Naša zemlja ima novca i dobro je što smo obezbedili milijardu evra od UAE, javni dug je na 53,7 odsto BDP-a.

- SAD duguju 1000 puta više od Srbije, ako se posmatra apsolutni dug, ali oni imaju 400 puta veći BDP - rekao je Vučić.

Imamo hrane

Nećemo imati problema sa hranom iako smo imali nesreću sa sušom, pa su zalihe kukuruza značajno smanjeni.

- Povećali smo količine pasulja, graška i svega drugog - rekao je Vučić.

Rastu plate i penzije, 5.000 dinara mladima

- Od prvog novembra idemo na povećanje penzija. Penzioneri će povećane penzije primiti početkom decembra - rekao je Vučić, a ukupno povećanje biće između 20,2 i 20,8 odsto.

- Prosečna penzija će biti negde oko 322-323 evra, računajući i poljoprivredne penzije koje su jako male jer nisu uplaćivani doprinosi - rekao je on.

Plate će biti za 12,5 odsto uvećane, a za vojna lica, oficire i podoficire 25 odsto.

- Minimalna zarada će biti 40.020 dinara - rekao je on.

Pred novu godinu će država isplatiti 5.000 dinara mladim ljudima (16-29 godina), prijavljivanje će biti od 1. do 19. decembra.

- Infesticije nam život znače. One nam obezbeđuju sigurnost. Mi ćemo u narednih godinu dana pet autoputeva/brzih saobraćajnica završiti. Do Kruševca bi trebalo da bude gotovo do kraja godine - rekao je Vučić i tada će iz Kruševca biti moguće doći za sat i deset, sat i petnaest minuta u Beograd. 

Očekujemo završetak i brze saobrajnice do Valjeva do kraja sledeće godine, a Ruma - Šabac do septembra sledeće godine.

- Radimo brzu prugu Beograd - Niš. Tu imamo jaku podršku EU. Bez obzira šta mislimo o politici EU o pitanju KiM, ali Srbija i njena Vlada moraće da nastave na mnogo reformi na svom evropskom putu - rekao je on.

Nema sankcija Rusiji

Srbija će se rukovoditi u skladu sa svojim interesima i "nikome ništa nije dužna", tvrdi on povodom neuvođenja sankcija Rusiji.

- Zadržaćemo tu našu politiku do trenutka dok šteta ne bude veća od koristi, pa budemo morali da prihvatimo drugu realnost. Nemamo konsenzus oko toga, ja sam nešto oprezniji u pogledu promene politike i dnevnom reagovanju. Možda će buduća Vlada doneti drugu odluku - kazao je Vučić.

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

Predsednik kaže da je najveće licemerje to da oni koji nam drže pridike o sankcijama Rusiji, kupuju od te iste Rusije.

- Vakum gasno ulje Hrvati kupuju od Rusa, a Srbiji ne daju da to uradi. Gde je logika? Ko ste vi da odlučujete o tome šta će Srbija da radi? - pitao je Vučić.

Predsedni je otrkio da je 1999. godine Mađarska je trebala kopnom da napadne Srbiju, kako bi se razvukle naše snage. Viktor Orban je to povrdio predsedniku Srbije, kazao mu da to može da kaže i od njega je Bil Klinton tražio da napadnu Srbiju, a Orban je to odbio. Garhard Šreder je pomogao Orbanu da odoli pritisku, a Margaret Tačer mu je rekla da će više britanskih vojnika poginuti zbog te Orbanove odluke.

Predsednik je, govoreći o izborima za predsednika RS, rekao da će čestitati pobedniku kada CIK saopšti konačne rezultate.

- Moje je da budem u najbližim odnosima sa bilo kim ko bude vladao - naveo je on.

O silovateljima

Predsednik je rekao da je za pooštravanje kazne silovateljima i kaže da je spreman da i sam pokrene zakonodavnu inicijativu u tom pogledu.

- Licemerje onih koji bi da tuku novinare, a govore o zaštitima novinara je takvo da nemma reči - rekao je on povodom fizičkog napada na Dragana J. Vučićevića.

On je rekao da je tabloid "Danas" objavio intervju sa glumcem Goranom Jevtićem, "pravosnažno osuđenim silovateljom i pedofilom".

- On je vršio nedozvoljene polne radnje nad maloletnim dečakom. Što tada niste protestvovali? - pitao je Vučić.

Preregistracija vozila

Odgovarajući na pitanje novinara o preregistraciji vozila, predsednik je ukazao na činjenicu da Albancima ne ide dobro taj plan.

- Vidim da im "odlično" ide preregistracija. Srbi, kako su "dobro slušali milozvučni glas Aljbina Kurtija", njih 9 se svega prijavilo. Ipak, Srbima predstoji teško vreme. Šta god da se desi, albanski partneri iz Kvinte biće uz njih - rekao je on.

Odgovor Zekanoviću

Predsednik je odgovorio na agresivnu kampanju mržnje u hrvatskim medijima protiv njega i protiv naše države.

- Mogli bi oni bez svake nafte, ali bez mržnje prema Vučiću i Srbiji ne mogu. Da li smo mi njima zabranili negde da dođu ili je nama zabranjeno da položimo cvet mučenicima i stradanjima. To je orgijanje? Ja sam mislio da je orgijanje nešto drugo, a ne polaganje cveta mučenicima. Da si ti, Hrvoje, živ i zdrav, to je sve što mogu da im kažem - rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: Ovako je Vučić "oduvao" hrvatske novinare

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (71)

GRADIĆ JE NAPUŠTEN VEĆ 40 GODINA: Sada ga je kupio tajnoviti čovek za više od 20 miliona evra