SANKCIJE RUSIJI ILI ĆETE TAPKATI U MESTU: EP traži da se preispitaju sva novčana izdvajanja za Srbiju

M. Stanojković

30. 09. 2022. u 07:00

UPRKOS radikalnim zahtevima dela evroparlamentaraca, predvođenih hrvatskim poslanikom Toninom Piculom, da se Srbiji potpuno obustave pregovori sa Briselom ukoliko ne uvede sankcije Rusiji, takva formulacija neće biti deo konačne verzije nacrta izveštaja o novoj strategiji proširenja EU.

САНКЦИЈЕ РУСИЈИ ИЛИ ЋЕТЕ ТАПКАТИ У МЕСТУ: ЕП тражи да се преиспитају сва новчана издвајања за Србију

Foto Tanjug/AP

Ipak, našoj državi, i po kompromisnom amandmanu da će "dalji pristupni pregovori zavisiti od usaglašanjava spoljne politike", zapravo prete "tapkanjem u mestu".

Kako su precizirali iz EP, predlog ne predviđa prekid pregovora, već da Srbija ne može da napreduje na putu ka "klubu 27" ukoliko ne uvede sankcije Moskvi:

- EU treba da postavi kao prioritet usklađivanje zemalja kandidata sa zajedničkom evropskom spoljnom politikom i nastavi pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se ona uskladi sa sankcijama i ostvari značajan napredak u reformama vezanim za proces proširenja - navodi se u dokumentu.

I ako se na stranu stave najnoviji pritisci, evropski put Srbije već duže vreme ne ide brzinom kojom bi trebalo, a poslednji klaster 4 Srbija je otvorila u decembru 2021. Evropska komisija ocenila je da je naša zemlja spremna da otvori i klaster 3, koji je, prema ranijim najavama, trebalo da bude otpečaćen u decembru ove godine.

Foto Tanjug/AP

Evroparlamentarci koji pritiskaju Srbiju da uvede sankcije zahtevaju i da se preispitaju sva novčana izdvajanja EU za Srbiju, "posebno svi projekti koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da su svi rashodi EU u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU". To je direktno upozorenje i da će nas Brisel kažnjavati zavrtanjem slavina pretpristupnih fondova i investicija ukoliko se ne priključimo sankcijama.

Zamrzavanje planova o finansijskoj pomoći EU za Zapadni Balkan u narednih sedam godina, čiji bi deo kolača pripao i Srbiji, prema tome, mogao bi da bude obustavljen u skladu sa najnovijim pritiscima koji stižu. Kakve bi posledice to moglo da ima na našu zemlju pokazuju podaci da se skoro dve trećine naše trgovinske razmene odvija sa zemaljama EU, odakle nam dolazi gotovo 70 odsto investicija. EU je najveći donator sa više od četiri milijarde evra bespovratnih sredstava, a upravo su mnogi važni javni objekti, škole, bolnice... izgrađeni ili obnovljeni uz pomoć evropskog novca. Finansijske injekcije obezbeđuju se kroz Instrument za pretpristupnu pomoć, kako bi se pomoglo Srbiji da se pripremi za članstvo. U proteklih sedam godina iz pristupnih fondova dobijeno je 2,4 milijarde evra, dok 24.000 naših firmi, koje zapošljavaju oko 900.000 ljudi, dolazi iz zemalja članica Unije. Podaci Privredne komore Srbije pokazuju da smo tokom 2021. godine Evropljanima prodali robu i usluge u vrednosti od 13,9 milijardi evra.

Rasprava o predlogu izveštaja o proširenju trebalo bi da bude održana 13. oktobra u Komitetu za spoljne poslove. Konačna verzija nacrta će dobiti formu rezolucije Evropskog parlamenta na glasanju koje se očekuje tokom novembra.

Foto Tanjug

Pravnik Milan Antonijević objašnjava da predlog socijalista i demokrata u EP nije obavezujući, ali da on govori o raspoloženju svih zemalja unutar EU kada je reč o agresiji Rusije na Ukrajinu:

- Videćemo kako će rasprava izgledati. Imate tu i druge parlamentarne grupe koje možda neće imati ovako oštar stav.

Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike, predlog vidi kao najeksplicitnije izražavanje EP kada je u pitanju kritika zbog neusaglašavanja sa zajedničkom spoljnom politikom EU jer su sankcije Rusiji tema bez presedana za Uniju, kao i pokušaj da nas, kako kaže, privole na svoju stranu:

- Ipak, značajno je naglasiti da je ovo jedna vrsta savetodavne rezolucije.

BILČIK I NEMEC SA VUČIĆEM

IZVESTILAC Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik zajedno s Matjažom Nemecom, članom Delegacije Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, sastaće se danas u Beogradu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. On će započeti radnu posetu Beogradu. Pomenuti tandem će se sastati i sa predstavnicima poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini.

Ova radna poseta se organizuje u okviru dijaloga Evropskog parlamenta sa Narodnom skupštinom Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (50)

Ovo su svi finalisti PZE 24! Ko će na Evroviziju?