VUČIĆ SE OBRATIO IZ NJUJORKA: "Mala je Srbija, ali borimo se - i neće im biti onako lako kao što misle" (VIDEO)

Novosti online

23. 09. 2022. u 18:42

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govorio je za srpske medije iz Njujorka o rezultatima posete SAD i učešću u Generalnoj skupštini UN.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ЊУЈОРКА: Мала је Србија, али боримо се - и неће им бити онако лако као што мисле (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Predsednik Vučić ističe da je razgovarao i sa Dmitrom Kulebom, potom japanskim ministrom spoljnih poslova, šefovima diplomatije Kostarike i Paname.

- O svemu smo razgovarali, ali sa Kristalinom Georgijevom je bilo najvažnije da dogovorimo stendbaj aranžman sa MMF, da bi napravili bafer i osigurali se za zimu. Citiraću je: "Ova zima biće veoma teška, a sledeća će biti mnogo teža". Zato što su vlade i uštedele nešto novca za ovu zimu, ali će za sledeću biti to mnogo teže. Mnoge zemlje će nestati sa finansijskog radara. Mi moramo to da izbegnemo, da obezbedimo novac. Pitao sam kako da to radimo, i ona je rekla da moramo da radimo na finansijskim baferima - dodao je on.

Vučić je rekao da je pričao i sa predstavnicima afričkih zemalja, sa predstavnicima Slovenije i Rusije.

- Pričao sam dugo sa Lavrovom. Zahvalio sam se na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije. Pričali smo i o energetskom aranžmanu. Imao sam i razgovore koje niste mogli da vidite. I sa Hohštajnom, Džimom o Brajenom. I sa Eskobarom. To su normalni uobičajeni razgovori. Ali sve što sam rekao da je bila tema razgovora sa Salivenom, bila je i tema sa Viktorijom Nuland. Nama je važna američka podrška radi ekonomskog napretka zemlje. Sa druge strane užasno se komplikuje situacija, svet više neće biti isti - rekao je predsednik.

On je istakao da su neki evropski lideri tražili susret sa Lavrovom, ali su morali da povuku taj zahtev zato što je stigla zabrana.

- Toga nikada ranije nije bilo. Ali za nas je važno da i sa Amerikancima razgovaramo o svemu - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da ne želi da komentariše moguće dopremanje oružja i opreme Aljbinu Kurtiju od strane Britanije i Amerike.

- Pred nama je težak period, veoma težak. Ali možemo li da iskočimo iz sopstvene kože. Možemo li, kao što neki koji me kritikuju kažu, da smo sve dalje od EU kada pomenemo Kosovo. Da zaboravim Kosovo i naš narod? Da se pravim da nisu ubijana deca? Nemamo mi mnogo izbora. A što se tiče oružja i opreme, mali smo mi, a to su prejake sile. Za nijansu smo manje mali od onoga što oni misle - rekao je on.

Vučić dodaje da postoji informacija da je Kurti tražio artiljeriju dometa većeg od 10 kilometara, a da rade elektronsko ometanje odavno.

- Kada su zauzimali administrativne prelaze, oni su uvek elektronski ometali sve što je dolazilo iz centralne Srbije. Ali uzvratićemo, što se tiče elektronskog ometanja - kaže predsednik.

On je poručio novinarki Pinka da, ako bude izjavio da nećemo ići u EU zbog Kosova, ona sutra neće primiti platu.

- Prvi Željko Mitrović će da izgubi sve od Proktor i Gembla i svega ostalog. Ili tražite od mene da im kažem da me baš briga za Kosovo. Zašto to sebi radimo. Pustite nas da se snalazimo i vrdamo. I kada moram tako da kažem, ja ne shvatam da ljudi to ne razumeju. Mi nismo ni Amerika ni Rusija. Zaboravite svoje maštarije da smo Nemačka, Rusija ili SAD. Mi ne određujemo kuda svet ide. Mi se nećemo odricati našeg teritorijalnog integriteta, i nastavićemo naš evropski put - jasno je rekao Vučić.

Predsednik je kazao da je gotovo siguran da će Zapad pokušati da isključi Rusiju iz Saveta bezbednosti UN.

- Srbija za tako nešto, za ograničavanje prava veta ili isključenje Rusiji neće glasati. Tu nemamo nikakvu dilemu. Za to im treba dvotrećinska većina. Oni mogu i da se pozovu na to da Rusija nije pravni naslednik SSSR. Ali postoji član mislim akta 108, na koji vidim da se spremaju da se pozovu. To bi bilo rušenje međunarodnog pravnog poretka. Za jednu od tih odluka im je potrebno da Kina bude uzdržana. Bog zna šta sve mogu da urade. To nije ni daleko, ni nemoguće. Za nas bi to bila katastrofa. Zbog KiM naravno - ističe on.

Vučić je kratko dodao: "Teško vreme, a veliko breme pred nama".

Predsednik je rekao, povodom najave Ministarstva pravosuđa Hrvatske da neće postupati po zamolnici Srbije da uruči pozive četvorici hrvatskih pilota za ročište pred posebnim odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu da im očigledno nisu bitna srpska deca, koja su ubijena.

- To je postupanje po optužnici, pravosnažnoj, pravovaljanoj. Suđenje nije moglo da se održi pred zagrebačkim sudom, ali trebalo je. Nisu zainteresovani za decu, jer su to srpska deca pa njihovo ubistvo za njih nije šteta, i razumljivo je da za taj zločin mora da se sudi pred beogradskim sudom. Mi smatramo da su deca, deca, bez obzira na nacionalnost - ukazao je Vučić.

Vučić je istakao da sva deca imaju "okice, rukice, nogice, i da kada ih neko ubije tražimo da neko mora da odgovara".

- Međutim, to je valjda ta demokratska demokratija, pravo i pravda - konstatovao je on.

Vučić je prokomentarisao i činjenicu da je Vjosa Osmani pozvala Arapsku ligu da pritisne svoje članice da priznaju tzv. Kosovo.

- Oni će da rade svoj posao. Mi ćemo raditi svoj. Ali ne zaboravite. To nije pitanje Prištine, već naše borbe protiv onoga što će raditi sve velike zapadne sile. Pazite, mi to radimo u trenutku kada oni gledaju da isključe jednu Rusiju. Mala je Srbija, ali borićemo se, i neće im baš biti onako lako kako misle - dodao je predsednik.

On je rekao i da se nada da će Srbija obezbediti novi stendbaj aranžman od MMF, što bi nam omogućilo da kupujemo struju tokom zime.

- I neznalicama da objasnim da smo uvek kupovali struju zimi. Zemlja se razvila, trošimo sedam odsto više struje, a ništa nije građeno decenijama. Niko drugi ništa nije uradio. Uspećemo u tome, bezbroj briga i problema, ali naša zemlja će opstati, i gledaćemo da živimo i preživimo, uz što manje muka za naše građane. I gledaćemo kako da sačuvamo privredu - zaključio je predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (72)

Intervju Vlastimira Vukovića za Novosti - U 2024. očekujemo postepen pad kamatnih stopa i povratak inflacije u granice cilja