INTERVJU Goran Rakić: Srbi nasilje neće ćutke prihvatiti - Naš narod ne želi da se odrekne nijednog obeležja države Srbije

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

05. 09. 2022. u 08:00

NASILjE nije i nikada neće biti način za rešavanje otvorenih pitanja na ovim prostorima. Srpska lista, naš narod i naše državno rukovodstvo sa predsednikom Vučićem na čelu, nastojaće da učini sve, da se na ovim prostorima sačuva mir. Jasno smo preneli predsedniku Aleksandru Vučiću da naš narod veruje samo njemu i našem pregovaračkom timu, da verujemo da je dogovor o ličnim dokumentima korak u dobrom pravcu i da je potrebno da se po istom principu nađe rešenje i za pitanje registarskih oznaka, dakle kompromisom.

ИНТЕРВЈУ Горан Ракић: Срби насиље неће ћутке прихватити - Наш народ не жели да се одрекне ниједног обележја државе Србије

Foto: Tanjug

Ovako na pitanje "Novosti", kakav će biti odgovor Srpske liste ukoliko premijer privremenih institucija na KiM Aljbin Kurti počne da sprovodi jednostrane odluke o registracionim oznakama, odgovara predstavnik Srba Goran Rakić.

Spominje se čak i da će Srbima koji ne žele da pristanu na promenu tablica sa srpskim oznakama oduzimati vozila...

- Želimo kompromis, a ne jednostrane poteze i pretnje oduzimanjem vozila. Ne želim da spekulišem, ali vas podsećam na zaključke koje su usvojile naše opštine na zajedničkoj sednici u Zvečanu, naš narod nije spreman da odustane od svojih dokumenata i svojih tablica, i to neće učiniti ni pod pretnjama Prištine.

Možemo li se uzdati u Kfor, ako njihovi instruktori aktivno učestvuju u obuci tzv. kosovskih specijalaca i vojske?

- Kfor je jedina legalna vojna formacija na ovim prostorima, a mandat jasan, definisan rezolucijom SB UN 1244. U tom smislu imamo očekivanja od njih da će svoje delovanje uskladiti i sa mandatom koji im je poveren. Sve drugo je apsolutno nedopustivo. Zato na svim sastancima koje imamo sa ljudima iz Kfora, insistiramo da se poštuju rezolucija SB UN 1244 i Vojnotehnički sporazum. Loša iskustva iz prošlosti poput pogroma 2004. nas primoravaju da od njih zahtevamo da budu na visini zadatka, da preventivno deluju i spreče ugrožavanje mira od strane specijalnih jedinica koje dolaze u srpske opštine. Na kraju, najiskrenije govoreći, naša najveća podrška i nada jeste naša država i predsednik Vučić.

Ima li naš narod na KiM kapacitet da se odbrani ukoliko vlast u Prištini pokuša na silu da sprovede svoje odluke?

- Mi želimo mir, stabilnost, bolji život za naše potomke na ovim prostorima. U tom smislu učinićemo sve da ne dođe do tenzija i ne daj bože sukoba. Ipak, to ne zavisi od nas. Pa, nisu Srbi sa severa išli na jug i nametali Prištini pravila po kojima će živeti, nisu srpski policajci upadali u albanska sela, maltretirali ljude i pretili oduzimanjem vozila. U tom smislu je odgovornost na Prištini. Sa druge strane želim da naglasim, Srbi su slobodarski narod i poslednji događaji su pokazali da se nismo uspavali, predali, niti smo spremni da odustanemo i napustimo naša ognjišta. Verujemo da je dijalog jedino rešenje, da se mora doći do kompromisa, a pretnje i nasilje iz Prištine neće ćutke biti prihvaćeno od ovog naroda.

Osećate li se lično ugroženim s obzirom na to da postoji spisak za likvidaciju srpskih lidera sa KiM?

- Život svakog Srbina na Kosovu i Metohiji nije lak, pa nije lako ni biti predstavnik našeg naroda. Činjenica je da ovakve stvari izazivaju zabrinutost, remete život, porodicu i prijatelje, ali ne menjaju našu odlučnost da opstanemo i ostanemo na ovim prostorima, tako da nas nikakve pretnje neće pokolebati. Mi smo svoji na svome, branimo osnovna ljudska prava našeg naroda i ne ugrožavamo nikoga. Odgovor na ugrožavanje sigurnosti naših građana su pitanje za Kfor i Euleks, oni su odgovorni da obezbede mir i sigurnost.

Koja je to crvena linija koja bi naterala Srpsku listu da izađe iz institucija?

- Odgovor na ovo pitanje dale su naše skupštine na zajedničkoj sednici u Zvečanu 23. avgusta i tu ne bih ništa dodao. Nastavak represije, primene jednostranih mera po pitanju registarskih oznaka i ugrožavanje mira i bezbednosti naših ljudi, linija su preko koje nijedan predstavnik Srpske liste neće preći. Ukoliko Priština misli da će pokoriti sever i prognati naše ljude, uveravam ih da to neće proći i da ćemo mi biti sa svojim narodom, tačnije ispred njega u odbrani prava na život, mir, slobodu.

VAŽNA POSETA PREMIJERKE

U posetu Srbima sa KiM danas stiže premijerka Brnabić. Koliko je to značajno, šta očekujete?

- Dolazak Brnabićeve je od izuzetnog značaja za naš narod na ovim prostorima u ovim izazovnim vremenima. Posetom premijerke Srbije šalje se jasna poruka da smo pre svega opredeljeni za mir, stabilnost, dijalog, da naš narod nije sam i da će uz sebe uvek imati svoju državu bez koje nema Srba na Kosovu i Metohiji. Ulaganje države i stalna briga o našem narodu preko Kancelarije za KiM je od životnog značaja i u tom smislu ova poseta i najavljena ulaganja sve nas raduju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!