BRISEL "ŠRAFI" TABLICE KOSOVA: Za birokrate iz Unije nije sporna Kurtijeva odluka, već kratko vreme za njenu primenu

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

03. 09. 2022. u 07:00

DOK se traži kompromisno rešenje o tablicama, između namera Aljbina Kurtija da nametne kosovske registracione oznake i odluke Srba da ne žele da se odreknu srpskih, iz Evropske unije, posrednika u dijalogu, stiglo je saopštenje da nije sporan plan Prištine, već samo da treba dodatno vreme za njegovo sprovođenje!

БРИСЕЛ ШРАФИ ТАБЛИЦЕ КОСОВА: За бирократе из Уније није спорна Куртијева одлука, већ кратко време за њену примену

Foto: Dragan Milovanović

Naime, Brisel je poručio da bi Priština trebalo da omogući dovoljno vremena za primenu odluke kojom Srbi moraju da zamene automobilske registarske tablice, za šta su dali dva meseca.

- Važno je da je plan pripremljen i sproveden uz konsultacije sa građanima i u skladu sa dobrim evropskim praksama. Zaključci o slobodi kretanja iz 2016. uključivali su mnogo duže vremenske rokove za preregistraciju, što bi trebalo da pruži smernice za taj proces - saopštila je Evropska komisija.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je "saopštenje portparola Evropske komisije pokazalo da predstavnici EU ili ne poznaju ili namerno selektivno čitaju sporazume i parcijalno ih citiraju".

- Pošto se u saopštenju pozivaju na sporazum iz 2016, odnosno "Dogovor u vezi sa finalizacijom sprovođenja Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine - Brisel 14. septembar 2016. godine" u kom se u tački 4. predviđa produžetak roka za preregistraciju vozila, podsećam na ono što nisu rekli. Na samom početku te iste tačke pominje se upotreba statusno neutralnih KS tablica. Takođe, podsetiću i na tačku 8. istog dokumenta, koju ne pominju, a u kojoj se kaže da se preregistracija neće primenjivati za ona vozila za koja važi režim stikera - rekao je Petković.

On tvrdi da je svima dobro poznato da je na osnovu Zaključaka iz Brisela od 30. septembra 2021. godine o upotrebi režima stikera, Priština nalepnice primenjivala i za vozila sa KM tablicama.

- Time je i praktično i formalno priznala da se na te tablice ne može odnositi proces preregistracije. U skladu sa navedenim odredbama, KM tablice su legalne i legitimne za prostor Kosova i Metohije koje se u skladu sa Zaključcima od 30. septembra 2021. prekrivaju stikerima kao i svake druge tablice Republike Srbije koje ulaze na prostor pokrajine. Samim tim, ne postoji ni obaveza ni potreba da se KM tablice zamene ili preregistruju na tzv. RKS tablice - naveo je Petković.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je juče da bi trebalo da se pronađe rešenje za sledeći konflikt vezan za priznavanje registarskih tablica, za šta je rok do 31. oktobra.

- To je uskoro, ali dva meseca je bolje od dva dana ili dve nedelje. Mi smo već tokom sastanka u Briselu izneli više predloga i dalje ćemo sa Prištinom i Beogradom sarađivati kako bismo osigurali da to ne bude dalje pitanje za konfrontaciju i nasilje - naveo je Lajčak, čijem se timu neće pridružiti Ketrin Ešton kako se spekulisalo u četvrtak.

On je dodao da "trenutni politički kalendar predstavlja jedinstvenu šansu za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, jer ne predstoje izbori ni na Kosovu, ni u Srbiji, ali ni u EU i SAD"

- To znači da nema prepreka i da mogu da se prave pravi napreci. Ova i sledeća godina su odlučujuće i jedinstvene i bila bi velika greška ako ne bismo iskoristili taj vremenski prozor.

Inače, iz srpskih sredina sa severa KiM saopšteno je da niko nije došao u centre za preregistraciju. Kosovska policija se oglasila da je prvi slučaj zabeležen u Prizrenu. Kurti je kampanju za promenu tablica iskoristio da na srpskom pozove građane da zamene tablice, ali i zapretio da će ih to, ukoliko sada ne učine besplatno, kasnije koštati 5.000 evra. Rekao je da 401.945 vozila već ima kosovske tablice i da treba preregistrovati tek oko dva odsto ukupnog broja prevoznih sredstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)