PREMIJERKA ANA BRNABIĆ NA KOSOVU U PRAVO VREME: Srbi da pokažu da su na svojoj teritoriji

Novosti online

03. 09. 2022. u 15:57

ANA Brnabić posetiće Kosovo i Metohiju u ponedeljak, 5. septembra, gde će obići Kosovsku Mitrovicu, Zvečan i Leposavić i razgovarati sa tamošnjim stanovništvom. Građani severa Kosova i Metohije, kao i politički analitičari, misle da premijerka dolazi u pravo vreme.

ПРЕМИЈЕРКА АНА БРНАБИЋ НА КОСОВУ У ПРАВО ВРЕМЕ: Срби да покажу да су на својој територији

Foto: Tanjug

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je da je važno da državnici Srbije budu prisutni na severu, kao i u drugim sredinama na Kosovu, kako bi moglo jasno da se demonstrira da su oni na svojoj teritoriji, dok pravnik Milan Antonijević smatra da je poseta Ane Brnabić Kosovu pravovremena i da šalje poruku koja ide ka smirivanju situacije i ka dogovorima.

 - Bitno je da Srbija stavi do znanja da su naši zvaničnici svoj na svome, da je predsednica Vlade na teritoriji Srbije. Tada poseta ima smisla. Tako će se svaki put vrlo jasno staviti do znanja da se radi o teritoriji Srbije, da su institucije deo našeg sistema zdravstva i obrazovanja i da Srbija ne odustaje ni od pitanje tablica, ni od drugih pitanja važnih za građane severa i da je generalno KiM deo teritorije Srbije. Ako se to ne ističe, ta poseta nema većinu težinu od one da je posetila Srbe u Temišvaru - izjavio je Anđelković za Kosovo onlajn. 

Govoreći o trenutku u kom dolazi do posete predsednice Vlade Srbije Kosovu, Anđelković je rekao da je svaki trenutak "za nas težak". 

 - Svaki trenutak je za nas težak od kada je izvršena agresija. Tu ne treba kalkulisati kakav je trenutak, nego insistirati na svemu onome što je u domenu politike odbrane KiM. Mislim da premijerka mora da kaže da su za Srbiju neprihvatljivi predlozi o modelu dve Nemačke jer Kosovo je deo Srbije, a ne pararalne države - naveo je Anđelković. 

S druge strane Milan Antonijević smatra da je poseta pravovremena naročito zbog rešenja za pitanje ličnih karata.

On dodaje da je kriza krajem jula i 1. avgusta pokazatelj da treba slati jake poruke.

 - Poseta premijerke Srbije šalje takvu poruku, ne samo ljudima na severu i u enkalavama, već i Prištini, da se ide ka smirivanju situacije i ka dogovorima - rekao je Antonijević.

On je podsetio da je Srbija je u proteklim godinama insistirala na razgovorima i na tome da se sva otvorena pitanja rešavaju za pregovaračkim stolom. 

 - To je značajno svima na Kosovu i Metohiji, a naročito Srbima, da se otkloni bilo kakva mogućnost sukoba. Kada govorimo o Briselskom sprazumu, svi stalno pominjemo Zajednicu srpskih opština kao jednu od stvari koja je odavno potpisana. To je jasna obaveza Prištine. Mislim da je dobro da se i na ovakav način sa severa KiM pošalje poruka da je ZSO rešenje za sve multietničke sukobe koji su tu postojali i da je ZSO nešto što garantuje bezbednost, ali i sva druga pitanja koja se odnose na slobodu kretanja, obrazovanje i kulturu, a koja će sačuvati pre svega srpsku, a i ostale manjinske zajednice - rekao je Antonijević. 

Antonijević je naglasio da je svaka poseta i dolazak najviših državnih zvaničnika Srbije na sever Kosova i u enklave potvrda toga da Srbija čvrsto stoji pri svojim stavovima koje iznosi za pregovaračkim stolom. 

 - To je potvrda da Srbija, pre svega, vodi računa o bezbednosti, a da sve ide ka tome da se kroz puno sprovođenje Briselskog sporazum zaštite prava Srba na KiM - zaključio je Antonijević.

Anketa - građani severa Kosova i Metohije o dolasku Ane Brnabić

Šta poseta premijerke Ane Brnabić severu Kosova i Metohije znači, upitani su građani Kosovske Mitrovice i Leposavića koji su, obradovani posetom, rekli da je to dokaz da je država Srbija uz svoj narod na KiM.

Građani Kosovske Mitrovice su naglasili da je ova poseta premijerke vetar u leđa za njih i da su odlučniji u nameri da ostanu i opstanu na teritoriji Kosova i Metohije.

 - Smatram da je dolazak Ane Brnabić na Kosovo i Metohiju veliki vetar u leđa za sve koji žive ovde, na KiM, zbog aktuelne situacije koja je napeta poslednjih meseci i mislim da to govori kako su i predsednik Srbije i država Srbija uz nas i  kako narod treba da se bori za ono što je njihovo i da ostane ovde - kaže jedna mlada stanovnica Kosovske Mitrovice.

 - Mislim da je poseta premijerke Ane Brnabić severu Kosmeta veoma bitna, posebno za nas mlade, daje nam vetar u leđa da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima. Samim tim što ona dolazi znači da mi nismo sami, da je država Srbija uz nas i jedva čekamo da ugostimo premijerku - naveo je mladić iz Kosovske Mitrovice.

Građani Leposavića su ohrabreni posetom premijerke Ane Brnabić i ističu da je to dokaz da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

 - Posle ovih događaja koji su se desili u prethodnom periodu i potpisivanja sporazuma sa vlastima u Prištini, dolazak premijerke Srbije je veliko ohrabrenje za nas i uverava nas da Srbija ne napušta Kosovo, nego smo i dalje njen sastavni deo. -

 - Za ovaj narod ovde mnogo znači poseta premijerke Srbije, to nam daje veliko ohrabrenje i nadu,  da ostanemo svoj na svome, da ostanemo ovde gde smo se rodili, živeli , gde smo se školovali, radili. To je za nas nešto veliko. Nadamo se da će uspeti u ovim daljim pregovorima da se reši i ostala situacija, kako sa prelazom, tako i sa tablicama. -

 - Mi ovde, među sobom, možemo da se slažemo i ne slažemo, ali poseta jednog visokog zvaničnika je veoma bitna za nas. Nadam se da će ubuduće Srbija ovde u što većoj meri da ostane i opstane i da podrži nas, mlade porodične ljude sa decom da ostanu ovde - rekao je jedan mladi otac iz Leposavića.

BONUS VIDEO:

VINSKA VIZIJA OTVORENOG BALKANA: Predsednik Vučić i lideri regiona otvorili sajam vina u Beogradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije