KURTI OPREMA OSMATRAČNICE IZNAD JARINJA: Prištinske vlasti pripremaju se za nasilno sprovođenje mera

D. MILINKOVIĆ

16. 08. 2022. u 08:00

KAKO se bliži 1. septembar, za kada su vlasti u Prištini najavile da počinje primena odluke o suspenziji srpskih dokumenata i registarskih tablica, tako Albanci svakodnevno pripremaju teren za nasilno sprovođenje ove mere koja od Kosova i Metohije može da napravi bure baruta.

КУРТИ ОПРЕМА ОСМАТРАЧНИЦЕ ИЗНАД ЈАРИЊА: Приштинске власти припремају се за насилно спровођење мера

Osmatračnica iznad Jarinja

Svega tri dana pošto su "Novosti" objavile da se specijalci Aljbina Kurtija ubrzano obučavaju za razbijanje barikada i upotrebu teških mitraljeza, juče rano ujutru, kako prenose naši izvori, Kosovska policija formirala je osmatračnicu kod telekomunikacionog repetitora iznad administrativnog prelaza Jarinje.

Istovremeno, tzv. mobilna granična jedinica KP počela je da ukopava u zemlju cisterne za naftu u cilju sprečavanja oštećenja i eksplozija. Očigledno je da ovo sve ukazuje na to da se Priština sprema za udar na sever KiM i da se neće libiti da upotrebi silu ako Srbi ne prihvate dokumenta lažne države. Informacija da KP postavlja osmatračnice blizu administrativnih punktova samo potvrđuje saznanja "Novosti" da Kurtijevi specijalci uveliko izviđaju teren i biraju najpodesnije kote za napad.

Osmatračnica iznad Jarinja

Naše službe došle su do saznanja da Albanci žele da instaliraju i snajperska gnezda, a meta bi im bili viđeni lokalni Srbi i funkcioneri Srpske liste. Predsednik Aleksandar Vučić u petak je otkrio da Beograd zna imena šestorice naših ljudi čiju likvidaciju sprema Kurtijeva vlast.

Ove opasne planove za uspostavljanje suvereniteta lažne države na teritoriji cele pokrajine, Priština "pakuje" pod plaštom navodne borbe protiv kriminala, pritom ubrzano naoružavajući svoje bezbednosne snage oklopnim vozilima, vodenim topovima, dugim cevima.

Premijer prištinskih institucija slao specijalce na narod / Foto AP

Kurti, koji već danima preti ratom, pritom paradoksalno unapred optužujući Beograd za eventualne sukobe, i juče je u istom maniru poručio da će se "tenzije na severu Kosova nastaviti ako zapadne demokratije budu dozvolile Srbiji da nastavi sa svojim starim snovima, koji postaju noćna mora za susede Srbije, ali i za sam srpski narod". Nije propustio ni da potkopa nastavak dijaloga u Briselu, uz poruku da svako rešenje treba da ima "međusobno priznanje u centru".

Aljbin Kurti, Foto AP

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je da Kurti, očigledno, ide u Brisel da se ne dogovori i da samo pokušava da pronađe opravdanje za nasilje koje sprovodi prema Srbima na KiM, ali i za nepoštovanje Rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma:

- Zapadne demokratije, kako ih zove Kurti, agresijom na SRJ pokušale su da stvore državu od teritorije pod privremenom upravom UN, ali u tome nisu uspele. Nadam se da će uložiti bar isto toliko napora da svog štićenika primoraju da pregovara i da odustane od izazivanja sukoba. Za razliku od Kurtija, Vučić ide u Brisel da pregovorima zaštiti Srbe na KiM, ali i mir na Balkanu.

Povodom poslednjih dešavanja na KiM i informacija da pripadnici Kosovske policije u blizini administrativne linije ukopavaju cisterne za naftu u zemlju, reagovao je i predsednik Vučić:

- Pogledajte ovu smejuriju, ukopavaju cisterne, kao mala deca se igraju, kao mala deca koja su zamislila da imaju državu, a o državi ne znaju ništa. Mi ćemo da razgovaramo o svemu, i sva ta pitanja ćemo da pokrenemo, a da li će to da ima bilo kakvog smisla, ili neće, čemu sam skloniji da verujem, to ćemo da vidimo za dva-tri dana.

Foto Tanjug

Bivši dekan Fakulteta za bezbednost, prof. Radomir Milašinović kaže, za "Novosti", da ne treba da nas zabrinjava ono što govori Kurti, već to što rade njegovi mentori, naoružavajući Prištinu i nagovarajući ih da rade sve što treba da zaokruže nezavisnost Kosova, koju su započeli uz pomoć terorističke OVK:

- Sve ovo što se poslednjih dana dešava više liči na pripremu subverzija od strane Prištine a kako bi dodatno ugrozili prava i bezbednost Srba na KiM. Naravno, sve to je i direktno upereno protiv Srbije, uz nadu kosovskih Albanaca da će iskoristiti priliku koja se ukazala sa sukobom u Ukrajini da zaokruže svoju lažnu državu. Sve što rade, naravno, nema nikakve veze sa njihovim objašnjenjem da samo žele da "obezbede primenu odluke o zabrani srpskih dokumenata", već je priprema za ozbiljnije sukobe. A da li će ih biti, ne zavisi od Kurtija i tzv. vlade u Prištini, već od onih koji su stvorili nezavisno Kosovo, a to su NATO i SAD, koje stoje iza svega toga.

Foto radio Mitrovica

ROSU PROLAZI KROZ MITROVICU

MAGISTRALNI put Priština-Raška, na potezu iz pravca opštine Zvečan, ali i južne Kosovske Mitrovice, u delu poznatom kao Dudin Krš, od nedelje ujutru zatvoren je za saobraćaj zbog odrona. Prema rečima Branislava Radovića, portparola kosovske policije za region sever, pripadnici kosovske policije preusmeravaju automobile i kamione na novi most na Ibru koji vodi ka Severnoj Mitrovici. Tuda prolaze pripadnici specijalnih jedinica ROSU sa svojim vozilima, što je izazvalo dodatno uznemirenje građana. D. Z.

Foto Tviter

OSMANIJEVA: AKO NAS NAPADNU, ALBANIJA DA NAS BRANI

ZA DODATNO komplikovanje inače napete situacije na KiM, juče se pobrinuo i predsednik Albanije Bajram Begaj, koji je u Prištini poručio da "deli mišljenje američkog predsednika Džozefa Bajdena i nemačkog kancelara Olafa Šolca da dijalog treba okončati sveobuhvatnim sporazumom i, kako je naveo, obostranim priznavanjem".

Begaj je nakon razgovora sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vljosom Osmani rekao da Tirana podržava članstvo Prištine u NATO i svim međunarodnim organizacijama. Osmanijeva je od Albanije zatražila potpisivanje sporazuma o zajedničkoj odbrani, kako bi, navela je, "mogli da reaguju na recipročan način u slučaju napada na jednu od ove dve zemlje". Najavila je i da će Priština do kraja ove godine podneti zahtev za status zemlje kandidata za članstvo u EU.

DVERI PREDSTAVILE PLATFORMU

ZAMENIK predsednika poslaničke grupe Dveri Ivan Kostić predstavio je juče novu političku platformu tog pokreta u 10 tačaka za povratak KiM u ustavnopravni poredak Republike Srbije. Oni predlažu prekid evroatlantskih integracija Srbije do povlačenja priznanja nezavisnosti KiM od strane država koje su priznale secesiju, i povlačenja NATO sa srpske teritorije. Platforma predviđa zamrzavanje pregovora sa EU, reviziju svih ugovora sa NATO, poništavanje Briselskog sporazuma, kao i donošenje zakona o vojnoj neutralnosti. Njihov predlog je i da se formira Ministarstvo za KiM, a traže i da se nastave diplomatske aktivnosti na povlačenju priznavanja Kosova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna