VUČIĆ O DIJALOGU U BRISELU: Pokušaćemo da očuvamo mir i stabilnost

Tanjug

15. 08. 2022. u 12:15

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da ide u Brisel na dijalog Beograda i Prištine kako bi pokušao da očuva mir i stabilnost, jer je to njegov jedini cilj.

ВУЧИЋ О ДИЈАЛОГУ У БРИСЕЛУ: Покушаћемо да очувамо мир и стабилност

Foto: Milena Anđela

Vučić je, nakon prisustva prikazu novoproizvedenog naoružanja i vojne opreme iz domaće namenske industrije za potrebe jedinica Vojske Srbije, u izjavi novinarima, poručio da Srbja nikome, i ničim ne preti, već želi samo da obezbedi poštovanje međunarodnih pravila, međunarodno pravnih normi od Rezolucije UN 1244 do Briselskog sporazuma.

- To su sporazumi koji su važeći, na snazi i moraju da budu poštovani i primenjivani - istakao je on.

Vučić je,na pitanje da li Aljbin Kurti pojačava retoriku u odnosu na Beograd zbog unutrašnjih problema, imajući u vidu restrikcije struje, rekao da ne želi to da komentariše.

- Nadam se da neće morati da isključuju struju, jer bi bilo loše za njih, za nas i sve ljude koji žive tamo. U pitanju veliki novac. Struja može da se kupi na tržištu, ali pitanje je ko može da je plati. Pitanje je da li je doneo odluku da se ne zadužuje dodatno ili da li nema novca - primetio je on.

Vučić je rekao da nije lako jer je cena struje danas viša od 430 evra, a kada se kupuje za zimu i više od 1.000 evra po megavat satu.

Kod nas se za megavat sat plaća 40 evra, što je 25 puta više, te dodao da je pitanje koliko jedan entiteta, ili neka država taj teret može da preuzme na seve.

- Mi i dalje imamo novca, uz bezbroj problema koji nam se na dnevnom nivou otvaraju u vezi sa strujom. Za sada uspevamo da izdržimo. Imamo dovoljno novca da ni na koji način ne ugrozimo nivo javnog duga - rekao je Vučić.

Na pitanje kako tumači reakciju EU, odnosno saopštenje u kojoj se izjednačava krivica Beograda i Prištine za podizdanje tenzija na KiM, i razmenu zapaljivu retorike, odgovorio je da nema nikakav komentar.

- Tako je najbolje - konstatovao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (41)

ODRŽIVI TRANSPORT:  Ključni faktor zaštite životne sredine i zdravlja