SRAMOTA: Na prelazu Merdare maltretirani srpski pacijenti, zadržana dva vozila hitne pomoći

D.ZEČEVIĆ

22. 07. 2022. u 14:35

PRIPADNICI tzv. kosovske policije zadržali su jutros oko 6.30 časova na prelazu Merdare dva vozila hitne pomoći iz srpskih sredina na KiM, pod izgovorom da poseduju dokumenta srpskih institucija, koje nazivaju „paralelnim institucijama.“.

СРАМОТА: На прелазу Мердаре малтрeтирани српски пацијенти, задржана два возила хитне помоћи

Foto: Kosovo Online

Kako je saopštila Kancelarija za KiM, prvo je na Merdaru zadržan sanitet iz Štrpca koji je krenuo da preuzme teško obolelog pacijenta S. S. (71), operisanog u Nišu od karcinoma, a potom je na istom prelazu zadržano i vozilo hitne pomoći iz Lipljana, koje je prevozilo nepokretnog i teško obolelog pacijenta M. M. (77) koji je upućen na zdravstvenu intervenciju u Beograd.


- Pripadnici tzv. Kosovske policije vozača saniteta iz Štrpca zadržali su na prelazu  više od sat i po vremena. Sličan scenario dogodio se i u četvrtak  kada je vozilo sa pacijentom na prelazu držano više sati - navela je u saopštenju za javnost Kancelarija za KiM, naglašavajući da su srpske institucije na Kosovu i Metohiji legalne institucije u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije i nikada ne mogu biti paralelne.


-To je realnost koju Aljbin Kurti želi da nasilno ukine i zato mu je meta sve što je srpsko. Zbog svoje politike mržnje i ostrašćenosti prema srpskom narodu, Aljbin Kurti je očigledno spreman i da ugrozi živote teško obolelih pacijenata i ne bira nikakva sredstva u svojoj političkoj borbi.

Iako su oba vozila imala sve uredne papire, zavodni pečat i broj, pripadnici KP na Merdaru tvrdili su da takvi dokumenti nisu validni i da sledeći put vozila neće moći da prođu, iako ovakva medicinska dokumentacija predstavlja validni osnov za prelaz administrativne linije - dodaje se u saopštenju Kancelarije za KiM i opominje da nema sumnje da je po nalogu Aljbina Kurtija počeo lov na medicinske ustanove i pacijente iz srpskih sredina na KiM, baš kao što je u vreme pandemije korona virusa progonio srpske lekare i lovio srpske vakcine.

ANTICIVILIZACIJSKI POSTUPCI

-Umesto da formira Zajednicu srpskih opština, u okviru koje bi, u skladu sa Prvim briselskim sporazumom, funkcionisale i srpske zdravstvene institucije, prosveta i lokalna samouprava, Kurti gazi sve dogovore i nastavlja da urušava dijalog. Životi i zdravlje ljudi moraju biti iznad svake dnevne politike i Kancelarija za Kosovo i Metohiju očekuje i od međunarodnih predstavnika da ulože svoj autoritet i stanu na put ovakvom anticivilizacijskom i nehumanom postupanju - navode iz Kancelarije za KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju