VUČIĆ O KONSULTACIJAMA O NOVOJ VLADI: Razgovori bili korektni, SNS me obavestio da već ima većinu u Narodnoj skupštini

Novosti online

18. 07. 2022. u 18:14

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti iz Predsedništva Srbije.

ВУЧИЋ О КОНСУЛТАЦИЈАМА О НОВОЈ ВЛАДИ: Разговори били коректни, СНС ме обавестио да већ има већину у Народној скупштини

Foto: Printscreen RTS

Vučić se najpre osvrnuo na konsultacije o sastavljanju vlade koje su obavljene u prethodnih nekoliko dana.

- Verujem da smo ne samo obavili ustavnu ulogu, već uspeli da saznamo nešto više o programima stranaka i odnosu države prema pojedinim pitanjima, što su oni čuli od nas. Najpre smo razgovarali sa predstavnicima manjinskih stranaka i zahtevi su različiti. Albanci ne žele učešće na republičkom nivou, ali integraciju na lokalnom, SVM ima istu želju, istu želju imaju ljudi iz stranke "Muftijin amanet". Imali smo korektan razgovor sa predstavicima manjine Hrvata u Srbiji.

- Razgovarali smo i sa Zavetnicima i Dverima, oni su izneli svoja opredeljenja i zahteve po pitanju Kosova i Metohije i neuvođenja sankcija Rusiji. Neke zahteve smo prihvatili, a neke ne. Razgovarali smo i sa listom koju nosi Marinika Tepić i sa predstavnicima DSS-a. Sa poslanicima POKS-a smo imali zasebno, jer su oni tako želeli. izrazili su želju za državotvornim pristupom. Razgovarali smo i sa SPS-om i ostalima na listi Ivice Dačića, ocenili smo svoju dosadašnju saradnju kao uspešnu. Treba da počnu razgovori između SPS-a i SNS. SNS me već obavestio da imaju većinu u Skupštini Srbije, ja sam ih zamolio da me obaveste kada završe svoje razgovore, kako bih mogao da predložim mandat licu koje predloži SNS  - naveo je predsednik.

- Kada od njih dobijem te informacije, predložiću mandatara za sastav nove vlade. Suštinski sam zadovoljan razgovorima. Žao mi je što jedna i po lista nisu bili zainteresovani da u onome što jeste građenje institucija učestvuju, ali verujem da će se to promeniti. Zadovoljan sam konstruktivnošću i pristupom, ali i nivoom odgovornosti za situaciju u zemlji - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (24)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna