SELAKOVIĆ: Hrvatima je glavni problem ličnost Aleksandra Vučića - on je čovek koji ne želi da ćuti o stradanju srpskog naroda

Tanjug

18. 07. 2022. u 10:53

SRBIJA i srpski narod nastaviće da se bore za istinu o tragičnim stranicama naše istorije, poručio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ističući da nekome smeta širenje istine o Jasenovcu.

СЕЛАКОВИЋ: Хрватима је главни проблем личност Александра Вучића - он је човек који не жели да ћути о страдању српског народа

Foto: Tanjug

On je naglasio da je Srbija bila prinuđena da reaguje na besramnu odluku hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova kojom je predsedniku Aleksandru Vučiću zabranjeno da poseti Jasenovac.

Selaković je, gostujući na televiziji "Pink", podsetio da je predsedniku Vučiću bilo zabranjeno da ode u Jasenovac ne samo kao predsedniku Srbije, već i kao čoveku čiji su preci tamo stradali.

Prema njegovim rečima, o tome šta je Jasenovac, koliko je to važno mesto u istoriji srpskog naroda kao najveće stratište i kakva je to mrlja u istoriji nama susednog hrvatskog naroda.

- Njihov glavni problem jeste ličnost našeg predsednika, zato što je on kao pojava za njih noćna mora, jer je unuk čoveka kojeg su ubili u Jasenovcu, koga su ubili u vreme nacističke NDH, on je čovek čijoj porodici su spaljene kuće i 1941. i 1991, on je čovek koji 30 godina ne želi da ćuti o istini i da prećutkuje bolnu priču o stradanju srpskog naroda - rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je objasnio da je predsednik Vučić čovek koji je okrenut budućnosti, ali je i taj koji širi istinu, koji je počeo da gaji kulturu sećanja, i da ga mrze zato što otvoreno i bez zadrške govori o tome koliku žrtvu je podneo srpski narod u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Selaković je poručio da je neophodno da se u našem narodu održava kultura sećanja i istina o stradanju našeg naroda.

- Važno je održavati kulturu sećanja, da bismo mi dobro znali svoju istoriju stradanja, patnji, bola, ali i pobeda i svetlih i dobrih trenutaka, jer ako ne budemo prenosili to sećanje na naše potomke, našim potomcima će kroz desetinu godina neko doći da priča da su Srbi u jasenovačku fabriku smrti odlazili dobrovoljno - istakao je Selaković.

Kako bi dodatno istakao važnost čuvanja od zaborava svih tragičnih događaja iz istorije, ministar se osvrnuo na "slučaj" naučnika Nikole Tesle, koga Hrvati danas prisvajaju, a upravo je njegova porodica stradala od ustaškog režima.

- Mi sada dolazimo dotle da, iako je preko 70 članova porodice Tesla ubijeno od strane ustaškog režima, čija su dva spomenika srušili i kuću zapalili, i njega bi ubili da je bio tu, oni drže događaje na kojima pričaju o hrvatskom znanstveniku Nikoli Tesli - rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je zaključio da će se Srbija protiv takvog licemerja i za istinu boriti dokle god postoji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (33)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave