KURTI HOĆE DA NAM PRILEPI I ZLOČINE OVK! Priština osokoljena podrškom Kvinte sprema još jedan opasni plan

M. STANOJKOVIĆ /D. MILINKOVIĆ

05. 07. 2022. u 09:00

POSLE skandalozne odluke da zabrani srpske lične karte i registarske tablice, Priština sprema još jednu opasnu zamku kojom želi Srbiji da prikači čak i zločine terorističke OVK!

КУРТИ ХОЋЕ ДА НАМ ПРИЛЕПИ И ЗЛОЧИНЕ ОВК! Приштина осокољена подршком Квинте спрема још један опасни план

Arhiva

Naime, novi pakleni plan premijera privremenih institucija u pokrajini Aljbina Kurtija jeste da pokuša da u sporazum o nestalima "ugura" formulaciju "prinudno nestali". To u pravnom smislu praktično znači da je za zločine, bez obzira ko ih je počinio, isključivo odgovorna država, a ne kriminalne i terorističke organizacije ili pojedinci.

S obzirom na to da su se monstruozni zločini OVK dešavali pre nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova, dok je u pokrajini u punom suverenitetu bila naša država, lideri kosovskih Albanaca računaju da bi, ukoliko bi uvukli Beograd u ovu klopku, kasnije mogli da dokazuju da je zapravo Srbija za sve - jedina odgovorna!

Foto Tanjug

Priština je ovim novim potezom samo nastavila u već dobro poznatom maniru da, kad god se u dijalogu napravi korak napred, ona ceo proces vrati dva koraka unazad. Nakon pomaka oko usvajanja mape puta o sprovođenju sporazuma o energetici, ona je, uz podršku zemalja Kvinte, brže-bolje povukla potez u pravcu obesmišljavanja pregovora, zabranjujući srpske lične karte i tablice, a sada u foto-finišu usaglašavanja sporazuma o nestalima ruši i taj dogovor.

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun objašnjava za "Novosti" da je Priština novi termin ponudila jer su znali da će on biti neprihvatljiv za našu državu:

- To bi značilo da, ako bismo prihvatili da se u sporazum unese ta odredba, onda bi Srbija bila odgovorna za sve nestale zbog delovanja OVK. To je za nas neprihvatljivo.

Foto: Tanjug

Da bi se ipak došlo do sporazuma, naša strana je ponudila termin "nestali silom", što je malo drugačija formulacija i u tom slučaju ne bi odgovarala država. Oni to neće da prihvate, jer ne žele da se nastave pregovori niti postigne ikakav sporazum.

Drecun smatra da je neizvesno da li će se i kada nastaviti dijalog Beograda i Prištine, s obzirom na to da je do sastanka trebalo da dođe 14. jula, kada je planirano da na stolu bude tema - nestali. On podseća da je i Priština nagoveštavala da bi mogao da bude postignut dogovor.

- Međutim, uradili su sve što su mogli da sporazum bude neprihvatljiv za našu stranu. Priština je odlukom o registraskim tablicama jednostrano prekinula dijalog i obesmislila ga potpuno. Lajčak je imao viziju sastanka predsednika Vučića i Kurtija za 19. jul, ali je rekao da je sada suštinski promenjena situacija i doveden u pitanje nastavak pregovora. Priština stalno postavlja prepreke da se postigne sporazum, dok Srbija pokazuje maksimalnu spremnost za to, nudi i ovo kompromisno rešenje za nestale, iako nije bila potrebna takva kvalifikacija. Apsolutno smo spremni da se reši pitanje nestalih, ne samo Srba i Roma već i Albanaca. Tu će se videti sva težina zločina koje je počinila OVK.

Foto: J. Ćosin

I predsednik vladine Komisije za nestale Veljko Odalović poručuje za naš list da smo u briselskom dijalogu postali taoci Kurtijeve samovolje i jednostranih poteza, pogotovo kod tema za koje on nema interesa da se postigne dogovor:

- Mi već imamo sve sporazume i mehanizam radne grupe za traženje nestalih, kroz koje je do sada, za 16 godina, rešeno 1.800 slučajeva, od kojih su 90 odsto Albanci. Sada Kurti očigledno želi neke stvari u tom mehanizmu da menja i mi smo posle svega, svih napora, zapravo sada stigli - nigde. Dokument o nestalima koji je trebalo da se nađe na stolu na sastanku Vučića i Kurtija, sa naše strane je u dobroj meri bio usaglašen, sada smo se udaljili od dogovora. Reč je o deklaraciji koja je trebalo da bude podrška procesu rešavanja pitanja nestalih. Ovim insistiranjem na terminu "prinudno nestali", Priština se meša u domen rada pravosudnih organa i pokazuje da ne želi ovim pitanjem da se bavi kao humanitarnim, već ga politizuje.

Veljko Odalović / Foto K. Mihajlović

Profesor prava dr Bogoljub Milosavljević upozorava, za "Novosti", da nema nikakve dileme šta se krije iza namere Prištine:

- Prinudni nestanci se smatraju da država za njih snosi odgovornost, jer je država dužna da se takve stvari ne dešavaju. Podsetiću da je takva formulacija bila u slučaju nestanka Ivana Stambolića, reč je o istim pravnim propisima. Ovo je veoma opasno za Srbiju, time bi praktično država bila odgovorna i za zločine OVK, jer je tada imala suverenitet, najvišu vlast na Kosovu i Metohiji.

Iako srpska strana poručuje da je u ovakvim okolnostima nastavak dijaloga, pogotovo onog na najvišem nivou obesmišljen, predsednica tzv. Kosova Vljosa Osmani izjavila je juče da očekuje susret Vučića i Kurtija u Briselu tokom ovog meseca. 

NEIZVESTAN PUT NA KOŠARE

ODALOVIĆ ukazuje i da je u procesu rešavanja pitanja nestalih naša strana dala sve informacije koje su se od nje tražile, a poslednje su vezane za lokaciju Štavalj, dok je Priština sve naše zahteve - odbila:

- Broj nerešenih slučajeva je 1.620. Bilo je reči i tome da u narednom periodu obiđemo jednu lokaciju na Košarama koju smo tražili i bio bih srećan da se to dogodi, ali s obzirom na sve ove nove okolnosti, nisam siguran da će se to dogoditi.

U ČESTITKI NAPALI BEOGRAD

O "PRLjAVIM TAKTIKAMA" koje Kurti koristi u svakoj prilici da ocrni Beograd svedoči i čestitka koju je uputio predsedniku SAD Džozefu Bajdenu povodom Dana nezavisnosti. On je tu napao Srbiju da je "pretnja za mir u regionu" i doveo u vezu našu zemlju i Rusiju:

- Da je Rusija prava demokratija, verovatno nikada ne bi izvršila invaziju na Ukrajinu, da je Srbija istinska demokratija, ne bi predstavljala tako ozbiljnu pretnju miru u našem regionu.

Kurti takođe ocenjuje da odbojnost prema oružanom sukobu kod demokratskih država navodi autokrate poput "Putina, a pre njega Miloševića da misle da će napadi na manje demokratske nacije proći nekažnjeno".

S druge strane, predsednik Vučić je u čestitki Bajdenu uputio najlepše želje za radostan i prosperitetan praznik:

- Niko, naročito sada, ne bi trebalo da zaboravi osnivački koncept na koji ovaj datum u vašoj istoriji i dalje ukazuje - da svako ima neprikosnoveno pravo na slobodu i jednakost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024