GURAJU "GENOCID" U SKUPŠTINU UN: Šta se krije iza nove rezolucije o Srebrenici za koju lobira Sarajevo

S. Mišljenović - M. Stanojković

22. 06. 2022. u 07:11

PO nalogu šefice diplomatije BiH Bisere Turković, stalni predstavnik te države u Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj dobio je nalog da se dodatno angažuje kako bi se rezolucija o "genocidu" u Srebrenici što pre našla na dnevnom redu Generalne skupštine UN.

ГУРАЈУ ГЕНОЦИД У СКУПШТИНУ УН: Шта се крије иза нове резолуције о Сребреници за коју лобира Сарајево

Foto AP

Tim dokumentom, za koji zvanično Sarajevo već duže lobira po hodnicima na Ist Riveru, zahteva se da 11. jul bude "međunarodni dan sećanja na genocid", da se najstrože kažnjava svako negiranje, pa čak i da se u školski program ubace lekcije o svemu što se dešavalo 1995. godine.

Foto: Printskrin/Jutjub

Bisera Turković

Kako "Novosti" saznaju, Banjaluka je odmah poslala pismo državama članicama UN, u kojem srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ističe da Alkalaj nema ovlašćenja za vođenje spoljne politike i da stalno zloupotrebljava položaj na kojem se nalazi. Navodi se i da mu je integritet značajno opao nakon što je protiv njega podignuta krivična prijava u Sudu BiH, a zbog antiustavnog delovanja tokom mandata.

Tabela UN Genocid 22.06

Žrtava u ratu u BiH bilo je na svim stranama. Iako su se u tragičnom sukobu svi borili protiv svih, žrtve su, nažalost, i dalje predmet političke manipulacije - ukazuje Dodik u pismu.

Foto AVAZ

Prema našim saznanjima, inicijativu o rezoluciji u UN nedavno je poslala nevladina organizacija "Radna grupa za BiH", a nakon što je dokument stigao u UN, reagovala je Bisera Turković i 16. juna izdala instrukciju Alkalaju:

- Tokom sastanka sa zvaničnicima UN, kao i predstavnicima Holandije i drugih članova UN, dobili smo informaciju o pripremama nacrta rezolucije GS UN. S tim u vezi, potrebno je da se Stalna misija BiH pri UN uključi u pripreme i aktivnosti u cilju uspešne realizacije i konačnog usvajanja nacrta rezolucije.

Obrad Kesić, šef Predstavništva RS u Vašingtonu, kaže, za "Novosti", da još čeka dodatne informacije oko poteza Alkalaja i dodaje da ovo nije njegov samo još jedan skandal, nego ozbiljan udar na zajedničku državu:

Foto: Informer/Jutjub/NTV Arena HD - Online Info/dron ba

- Ovo još jedan dokaz da su institucije zajedničke države BiH privatizovane od strane SDA i njihovih partnera u takozvani probosanski politički blok. Već duže vlada samovolja u MIP BiH, koji je usmeren samo da služi interesima političkog Sarajeva i SDA. Svaki potez, poput ovog Alkalajevog, udar je na zajedničku državu i dovodi je bliže raspadu.

Kesić dalje kaže da političke partije i lideri u RS koji odbijaju da izgrade jedinstveni nacionalni politički front protiv ovakvih poteza i kršenja Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, pomažu i ohrabruju Alkalaja i njegove nalagodavce u Sarajevu da nastave sa svojom nacionalističkom agendom.

Direktor Istorijskog instituta, prof. dr Aleksandar Rastović, ovu inicijativu vidi s jedne strane kao predstavu, dok s druge strane kao opasan pritisak na Republiku Srpsku, srpski narod i na kraju Srbiju:

Foto privatna arhiva

- Bošnjački rukovodioci prave cirkus i pokušavaju da optuže RS, srpski narod i Srbiju da su odgovorni za navodni genocid koje su jedinice vojske Srpske navodno počinile 1995. Naravno, tamo se radi o velikom zločinu i to niko ne spori, ali i mnogi stručnjaci širom Balkana i Evrope osporavaju da se radi o genocidu, jer postoji jasna definicija šta je genocid. NJihov plan je unitarna Bosna, koju Dejtonski sporazum ne priznaje, a po njemu je za svaku i bezazleniju odluku potrebna saglasnost Predsedništva koje vodi spoljnu politiku odnosno tri člana.

Podsetimo, u julu 2015. Velika Britanija je podnela inicijativu u Savetu bezbednosti UN da se srpski narod proglasi genocidnim, ali zahvaljujući vetu koji je uložila Rusija, to je sprečeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

KO JE TELOHRANITELJ MAKSIM? Senka Zelenskog - od optužbi zbog veze s moćnim oligarhom, do šefa Službe bezbednosti