PONOSNO I ČASNO ĆEMO ČUVATI SRBIJU: Premijerka Ana Brnabić na komemorativnoj akademiji povodom 23. godine od bitke na Košarama

Tanjug

13. 06. 2022. u 23:07

SRBIJA će nastaviti da ispunjava dužnosti na koje su ih žrtve heroja sa Košara obavezale - da jača i da bude pobednička na svim poljima, da bude zemlja koja se neće odreći slobode i nezavisnosti odlučivanja - osnovnog jemca mira, suvereniteta i teritorijanog integriteta, izjavila je večeras premijerka Ana Brnabić.

ПОНОСНО И ЧАСНО ЋЕМО ЧУВАТИ СРБИЈУ: Премијерка Ана Брнабић на комеморативној академији поводом 23. године од битке на Кошарама

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Brnabić je to rekla na komemorativnoj akademiji povodom obeležavanja 23. godine od završetka bitke na Košarama, jedne od najtežih u novijoj istoriji, u kojoj je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije, od toga 50 mladića na odsluženju vojnog roka, poginulo braneći državnu granicu od albanskih snaga.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Zato je naše obećanje večeras svim herojima da ćemo snažno, ponosno i časno čuvati Srbiju, njenu slobodu i nezavisnost, suverentet I teritorijalni integritet, da nikada nećemo ugroziti druge ali da ćemo uvek branti ono što je naše i da ćemo nastaviti da ispunjavmao dužnosti na koje su ih njihove žrtve obavezale - rekla je predsednica Vlade.

Brnabić je naglasila da danas dajemo sve od sebe da Srbija bude pobednička na sivm aspektima u ekonomiji, inovacijama, u kulturi, nauci sportu, prosveti, ekonomiji, obrazovanju, kako bi svesna žrtava 108 heroja sa Košara imala pun istorijski smisao.

Kako kaže, najmanje što možemo da učinimo za te heroje koji su nam pokazali šta znači hrabost i ultimativna žrtva, je da svaki dan dajemo sve od sebe za zemlju za koji su takvi heroji dali živote.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- I neka zalog svakoj budućoj generaciji bude zalog to da se nikada ne odreknu slobode i nezvisnosti odlučivanja osnovnog jemca mira, suvereniteta i teritijalnog integriteta, a danas najbolji primer je kako se to čini, predsednik Srbije koji je poslednji put na teškim sastancima prošle nedelje pokazao kako se brani interes svoje zemlje, koji u gotovo nemogućim uslovima rata na istoku Evrope i ogromnih pritisaka prati i bira initeres građana Srbije, ispunjava predsedničku zakletvu dostojnu najdostojnijeg načina na koji su junaci sa Košara održali svoju vojničku zakletvu čineći da ideali tih junaka i vas ovde budu ispunjeni - rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije je naglasila da moramo da pokušamo da dorastemo tim herojima i učinimo sve da nijedna nova generacija opet ne bude prinuđena da podnosi njihove i naše žrtve.

Prema njenim rečima, to da gradimo Srbiju svaki dan, da je snažimo jačamo, jeste najbolji način da herojima sa Košara zahvalimo za žrtvu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- To je najbolji način da 23 godine kasnije kažemo hvala za slobodu i za ovu zemlju. Hvala za sve ono što ste branili, nezamislive ljudske napore koje ste ulagali da odbranite svoju otadžbinu - rekla je ona i naglasila da slobda i mir jesu i biće imeprativ za ono za šta se Srbija svakdonevno bori.

Komemorativnoj akademiji povodom obeležavanja 23. godine od završetka bitke na Košarama pored boraca - učesnika bitke, članova njihovih porodica, porodica stradalih, između ostalih, prisustvovali su i ministri Darija Kisić, Novica Tončev, Tomislav Momirović, Anđelka Atanasković, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predstavnici Vojske Srbije, SPC i udruženja boraca.

Organizator komemorativne akademije je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilackih ratova Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će sutra položiti venac na Spomenik junacima bitke na Košarama vođene od 9. aprila do 14. juna 1999. godine. U njegovo ime skupu je prisustvovala Suzana Paunović.

BONUS GALERIJA: Obuka legendarne jedinice koja je oborila "nevidljivog"

BONUS VIDEO: KAKO IZGLEDA HAŠKA PRAVDA - Srbima deset vekova robije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!