ČLANAK PUN LAŽI: Harčenko reagovao na tekst ambasadora Britanije, Kanade, Norveške i Poljske

Tanjug

10. 06. 2022. u 10:58

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da ga iznenađuju komentari o zavisnosti Srbije od ruskih energenata i da u odnosima Moskve i Beograda "nije bilo i nema mesta zavisnosti i nejednakosti".

ЧЛАНАК ПУН ЛАЖИ: Харченко реаговао на текст амбасадора Британије, Канаде, Норвешке и Пољске

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Saradnja u oblasti nafte i gasa i u svim drugim oblastima bila je i ostaje obostrano korisna. Sigurni smo da Zapad neće moći da nametne Srbima svoju izopačenu logiku: onima koji su uveli restriktivne mere Rusiji najmanje je stalo do dobrobiti sopstvenog stanovništva, koje sada žanje gorke plodove svoje rusofobije, kao i političke i ekonomske kratkovidosti - navodi Bocan-Harčenka za današnju "Politiku".

U autorskom tekstu povodom teksta ambasadora Velike Britanije, Kanade, Norveške i Poljske, objavljenog u "Politici" 3. juna, ambasador Ruske Federacije navodi da je nemoguće ne reagovati na taj članak, jer je, kako je napisao, izuzetan po lažima.

- Istinito stanje stvari u Ukrajini očigledno ne zanima ambasadore. Najvažnije je ocrniti Rusiju i veličati zločinački kijevski režim. Autorima, kao i Zapadu, Ukrajina je potrebna samo kao jedan od alata u konfrontaciji s Rusijom - smatra Bocan-Harčenko.

Kako navodi, ambasadori su do neprepoznatljivosti iskrivili aktuelne događaje u Ukrajini i oko nje, kao i njihovu pozadinu.

- Sećamo se nevinih žrtava agresije NATO-a na Jugoslaviju 1999. godine, u kojoj su učestvovali London, Otava i Oslo i koju je vatreno podržala Varšava koja je tada tek pristupila alijansi. Smatramo da bi autori prvo trebalo da se pozabave svojim odnosom prema besramnom kršenju međunarodnog prava od strane sopstvenih država - poručio je Bocan-Harčenko.

On tvrdi da su diplomate, opisujući ukrajinsku krizu, namerno prećutale državni udar u Kijevu 2014. godine i dodaje da je Poljska je tada bila jedan od garanata sprovođenja sporazuma između ukrajinskih vlasti i opozicije, koji je opozicija pogazila odmah po potpisivanju.

Dalje, navodi ruski ambasador, nijednu reč ne govore o tome kako je kijevski režim sedam godina sabotirao Minske sporazume, koji su predviđali mirnu reintegraciju Donbasa, a koji je bio pod stalnim granatiranjem od 2014. od strane kijevskog režima.

Takođe, piše ruski ambasador, ignorišu se brojni dokazi o zlodelima oružanih snaga Ukrajine koje sprečavaju evakuaciju civila, podmuklo se sklanjaju iza civila i objekata socijalne infrastrukture.

- Marginalizuje se vrlo nezgodna za Zapad tema vojnih bioloških laboratorija u Ukrajini - piše Bocan-Harčenko i navodi da se radilo na opasnim eksperimentima sa sojevima zaraznih bolesti, uključujući i one na ljudima.

On je odbacio i tvrdnje ambasadora zapadnih zemalja da Rusija stvara globalni problem s hranom.

- Izvoz pšenice iz Ukrajine, koji je krajnje neznatan u ukupnom obimu trgovine ovim žitaricama u svetu, sprečava samo Kijev, koji je minirao svoje luke i ne propušta trgovačke brodove. Rusija je, naprotiv, obezbedila neophodne sigurne morske koridore - ističe Bocan-Harčenko.


BONUS VIDEO: PRIJEM U RUSKOJ AMBASADI U BEOGRADU: Događaj počeo intoniranjem himne Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna