PETKOVIĆ PORUČIO ČEKUU: Svetinje SPC pripadaju Srbiji, vi ste porušili 135

Novosti online

16. 05. 2022. u 21:00

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je danas da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine.

ПЕТКОВИЋ ПОРУЧИО ЧЕКУУ: Светиње СПЦ припадају Србији, ви сте порушили 135

Foto: Printscreen/TV Pink

Odgovarajući na Tviteru ministru kulture privremenih prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".


- Tačno je Hajrulah Čeku da je vaše kulturno nasleđe kuća nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve i da su se UN i EU povukle iz njenog obnavljanja. Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji i imaju mnogo veze sa vama jer ste ih srušili više od 135, među kojima i one na UNESKO-voj listi - napisao je Petković.

Na tvrdnju Čekua da vlasti u Prištini imaju "jedan od najnaprednijih modela u svetu za zaštitu pravoslavnog kulturnog nasleđa", Petković je podsetio na skrnavljenje pravoslavnih verskih objekata u pokrajini.

- Najnapredniji model zaštite pravoslavne baštine''?! Po tome, Hram Hrista Spasitelja u Prištini je u grafitima, Samodreža je pretvorena u toalet i zabranili ste obnovu Arhangela. Da ne spominjem vraćanje zemljišta Visokim Dečanima - zaključio je Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI FORUM O ETICI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Ka razumevanju i upravljanju novim izazovima