SARACIN DOTEŽE ŠOLCOVU OMČU: Izaslanik Berlina ogolio do kraja - Nemačka očekuje da se Beograd opredeli i uvede sankcije Rusiji

D. MILINKOVIĆ

11. 05. 2022. u 09:11

ONO što je nemački kancelar Olaf Šolc prošle nedelje u Beogradu rekao u uvijenoj formi, u utorak je izaslanik Berlina Manuel Saracin do kraja ogolio: od nove srpske vlade se očekuje da konačno napravi izbor - EU ili Rusija, odnosno da uvede sankcije Moskvi.

САРАЦИН ДОТЕЖЕ ШОЛЦОВУ ОМЧУ: Изасланик Берлина оголио до краја - Немачка очекује да се Београд определи и уведе санкције Русији

Foto Tanjug

Ovaj obruč oko Srbije zvanični Berlin, koji je preuzeo ključnu ulogu ispred EU kada je reč o Zapadnom Balkanu, steže već nedeljama, čiji zvaničnici malo-malo, pa dolaze da isporuče zahteve, začinjene pretnjama i ucenama. Pritom, pritisak vešto prebacuju i na ekonomsko polje, ne propuštajući priliku da pošalju poruke da će zbog sedenja na dve stolice Srbija ugroziti ekonomski razvoj i dovesti u pitanje brojne investicije iz Unije, naročito Nemačke čija brojna preduzeća posluju ovde i sa kojom imamo najveću trgovinsku razmenu.

Saracin, koji se u utorak sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, tokom razgovora je ponovio već ustaljenu diplomatsku floskulu "da će politika proširenja i rad na snaženju saradnje među državama Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta nemačke spoljne politike u narednim godinama".

Ono što je, međutim, izgovorio izvan Andrićevog venca bilo je bez mnogo okolišanja - da se od Srbije očekuje da iznese jasan stav o dešavanjima u Ukrajini i da se uskladi sa sankcijama EU:

- Svako ko u Srbiji racionalno razmišlja ekonomski i politički će više ceniti saradnju sa Nemačkom i EU, nego s Rusijom. Vlasti u Srbiji pokušavaju i dalje da sede na dve stolice, da obema stranama daju neka opravdanja. Ali, mi očekujemo od politike u Srbiji da nam da znak da je shvatila. Smatram da su Nemačka i EU atraktivnije za Srbiju nego rusko carstvo Putinovo - rekao je Saracin.

On je bio jasan i da će odnos prema Rusiji i kosovski čvor biti dva ključna pitanja za Berlin. Od Srbije očekuje da postepeno uvede sankcije Moskvi, kao i da se dijalog o normalizaciji sa Prištinom konačno pokrene.

I Vučić je u utorak rekao da je da Saracin zatražio da se srpska spoljno-politička agenda uskladi sa evropskom, razumevajući pri tom situaciju i činjenicu da to ne može uvek onako kako bi neki želeli:

- Jasno je izneo stav i to čini svaki predstavnik EU i zapadnog sveta. Nemojte da imate ilizuje da će neko to da preskoči.

Kako je saopšteno iz Predsedništva, Vučić je tokom razgovora sa Saracinom istakao da će Srbija još intenzivnije nastaviti da sledi svoj evropski put, naglasivši da je Srbija svojim ozbiljnim i odgovornim pristupom regionalnoj politici prepoznata kao pouzdan i odgovoran partner u regionu, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima:

- U tom smislu, predsednik je istakao da Srbija pridaje veliki značaj Berlinskom procesu, a da inicijativa "Otvoreni Balkan" predstavlja još jedan proaktivni pristup naše zemlje regionalnom povezivanju.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se saglasili da je razgovor jedini pravi put za rešavnje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora. Vučić je naglasio da očekuje konstruktivnu podršku dijalogu i pronalasku kompromisnog rešenja koje će omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primenu postojećih dogovora, a pre svega formiranja Zajednice srpskih opština, koje izostaje već više od devet godina.

Predsednik je naglasio da se Srbija zalaže za punu i doslednu primenu Dejtonskog sporazuma, ali se protivi nametnutim rešenjima koja ne uživaju saglasnost sva tri konstitutivna naroda, smatrajući da ovakve odluke nikako ne mogu da vode prosperitetu i stabilnosti BiH, navodi se u saopštenju.

Diplomata Zoran Milivojević kaže, za "Novosti", da je diplomatska ofanziva na liniji strategije Berlina koja stavlja naš region na vrh interesa nove nemačke vlade:

- Sa Nemcima nema dileme, oni su vrlo jasni i direktni i sve što kažu zaista i misle, znate na čemu ste. Ono što traže i očekuju od Srbije je da se jasno izjasnimo kada je reč o saradnji sa Rusijom, a kod raspetljavanja kosovskog čvora očekuju pronalaženje rešenja na bazi međusobnog priznavanja, odnosno potvrde kosovske državnosti, bez bilo kakve promene granica. S druge strane, Nemačka se zalaže za politiku proširenja, ali to neće zavisiti samo od njih, nego i od Franucske, čiji je predsednik Emanuel Makron pre nekoliko dana u Evropskom parlamentu otvoreno dao prednost reformama EU u odnosu na prijem novih članica.

PODRŠKA GRAĐANA - OBAVEZA

POVODOM objavljivanja konačnih rezultata predsedničkih izbora, Vučić je u utorak zahvalio građanima na ogromnoj podršci i istakao da to znači i ogromnu obavezu i odgovornost.

- Dobio sam 1.530.000 glasova više od drugoplasiranog, a dva miliona više od trećeplasiranog. To su gotovo nestvarni brojevi, posebno u drugom mandatu kada ste već dosadili svima, kada su vas ljudi siti posle toliko godina.

VEČERA KOD BORELjA

NA pitanje da prokomentariše novu viziju EU o kojoj je govorio Makron, Vučić je u utorak rekao da se nada da će uskoro imati prilike da vidi francuskog predsednika i iz prve ruke čuje neke njegove ideje, konačni plan, da bi mogao da se izjasni o tome.

Srpski predsednik u sredu ide u Brisel, na radnu večeru koju za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje šef diplomatije EU Đozep Borelj. Diplomatski izvori kažu da će fokus ovog neformalnog okupljanja dešavanja u Ukrajini, kako ona utiču na regionalnu bezbednost, evropsku ekonomiju, ali će tema biti i usklađivanje politika zemalja Zapadnog Balkana sa EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije