VUČIĆ I ŠOLC SE OBRATILI NAKON SASTANKA: Predsednik poručio - Izbor Srbije je da bude na evropskom putu

Novosti onlajn

04. 05. 2022. u 18:35 >> 18:58

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić i nemački kancelar Olaf Šolc obratili su se iz Berlina nakon završenog sastanka.

ВУЧИЋ И ШОЛЦ СЕ ОБРАТИЛИ НАКОН САСТАНКА: Председник поручио - Избор Србије је да буде на европском путу

Foto: Printskrin/TV Pink

Obraćanje Šolca

- Ekonomska saradnja se intezivirala. To je pozitivan razvoj koji želimo pospešiti. Nemačka vlada izričito potvrđuje evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. Podržavamo proces oridruživanja Srbije EU. Ta perspektiva Srbije je nešto što treba da uspe, iz toga treba da izraste realnost i želim da to bude obećanje koje ćemo održati, lično ću se založiti za to - rekao je Šolc. 

Foto: Printskrin/TV Pink

- Smatram da je važno da svi šaljemo istu poruku po pitanju rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine. Važno je da Srbija ostane na putu sprovođenja reformi - rekao je nemački kancelar. 

Ključna tema razgovora je bio nastavak dijaloga Beograda i Prištine. 

- Naporedak u dijalogu je od ogromnog značaja. Sa Vučićem sam razgovarao o tome koliko je važan dijalog. Sve dogovorene obaveze moraju biti ispoštovane - rekao je Šolc. 

U regionalnoj saradnji je veliki potencijal za razvoj Zapadnog Balkana, naglasio je nemački kancelar. 

Radujem se što ću za nekoliko nedelja posetiti region i Srbiju, rekao je Šolc. 

Obraćanje Vučića

- Zajednički smo konstatovali veliki uspeh u našim odnosima - rekao je Vučić. 

- Nemačka je najveći partner ekonomski i trgovinski Srbiji, kao što smo i mi njoj u regionu. Za nas su važne reči kancelara Šolca koji je danas više puta ponovio da je uveren u evropsku budućnost Zapadnog Balkana, ali ne "u iluziji", i to je važno obećanje za sve ljude na Zapadnom Balkanu i Srbiju - rekao je predsednik. 

Razgovarali smo i o odnosu prema ratu u Ukrajini. 

- Kada je u pitanju situacija u Ukrajini, ukazao sam na opredeljivanje Srbije dva puta u UN o tom pitanju. Govorio sam o svim problemima sa kojima se Srbija suočava - naveo je predsednik. 

- Što se tiče regionalnih odnosa, ne mislim da je jedna strana krivac u BiH, o tome sam detaljno govorio kancelaru Šolcu, ali sam naglasio da Srbija nije uzrok problema i da ćemo uvek da garantujemo mir i stabilnost. Mi ćemo pokušati da pronađemo kompromisna rešenja, verujem da ćemo imati snage da dođemo do napretka u dijalogu sa Prištinom. Ovo mi je prvi put da nisam za ovom govornicom sa Angelom Merkel i želim da se zahvalim i njoj i kancelaru Šolcu - naveo je predsednik Srbije.  

Foto: Printskrin/TV Pink

- Radujem se skoroj poseti Šolca Beogradu i želim još jednom da se zahvalim na iskrenosti, na otvorenosti i na dobrom razgovoru koji smo imali - zaključio je Vučić. 

Pitanja novinara

Prijem takozvanog Kosova u Savet Evrope

- Želim da Srbija ostane u Savetu Evrope. Ukupno gledano radi se o daljem razvoju odnosa koji će doprineti tome da svi zajedno stvaramo zajednicu jer perspektiva je da se svi okupljamo u EU, u tim savezima i strukturama koje postoje - rekao je Šolc. 

- Članstvo u EU ne treba da bude neka perspektiva, nego nešto što će zaista doći - naglasio je nemački kancelar.  

Vučić je istakao da veruje u ono što je rekao nemački kancelar, da sve što je potpisano mora biti ispoštovano. 

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara prokomentarisao i najavu premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija da će lažna država Kosovo aplicirati za članstvo u Savetu Evrope.

- Danas smo čuli te tvrdnje. Meni je bilo važno ono što je rekao kancelar Šolc, da sve ono što je potpisano i prihvaćeno mora da bude sprovedeno u delo. Nadam se i uveren sam da se to odnosi i na Briselski sporazum - rekao je Vučić i dodao:

- Ali ako neko ne želi da poštuje Vašingtonski sporazum i ne želi da ide tim putem i naše će ruke biti odrešene i postupaćemo u skladu sa Ustavom Srbije i našim nacionalnim i državnim interesima. Ne mislim da treba da sebi pucamo u nogu, ali treba na svaki način da gledamo kako da dolazimo do kompromisnog rešenja.

Odnos prema situaciji u Ukrajini

- Najvažnije što teba da primimo znanju jeste da je Srbija jasno podržala stav EU da se o radi o napadu na Ukrajinu i da je to neprihvatljivo. Ne slažemo se u svakom detalju, ali ne treba prevideti takav stav i ponašanje Srbije - naveo je Šolc.

- Po pitanju pravne i političke prirode sukoba mi smo se izjasnili nedvosmisleno i jasno. Ako hoćete već da budem otvoren, jedino je izjašnjavanje Srbije bilo ili neočekivano ili delimično očekivano za razliku od ostalih. I sa druge strane vi znate da mi nismo ni otvorili poglavlje 31. i da neko ko se nalazi na putu ka EU imamo obavezu da postepeno se usklađujemo sa odlukama EU. Danas sam saslušao kancelara Šolca. On je bio vrlo jasan i na snažan način je ponovio stavove i zahteve Nemačke i to je sve što u ovom trenutku imam da kažem - rekao je Vučić i dodao:

- Što se tiče Srbije, Srbija ima drugačiji odnos po pitanju Kosova i Metohije. Zato mi imamo mnogo drugih problema. Nemojte da vas podsećam da je Srbija bila pod sankcijama čitavu jednu deceniju i da imamo totalno drugačiji sentiment po putanju sankcija od drugih. U svakom slučaju Srbija je razumela dobro i poruku Nemačke i mnogih drugih i o tome sam temeljno i detaljno razgovarao sa Šolcom. Ono u šta nema nikakve sumnje je da je izbor Srbije da bude na evropskom putu.

Napadi da Srbija ugrožava mir u regionu

- Obojica smo vas izvestili o dobrim ekonomskim odnosima jer je to dobar znak i predznak o onome na čemu ćemo nastaviti da radimo - naveo je Šolc. 

- Za one koji govore da Srbija nekog ugrožava mogu da kažem da je samo reč o bestidnoj neistini. Vreme je pred nama, činjenice su te koje će morati da budu potvrđenje, svi dobro razumeju ko govori istinu - rekao je Vučić. 

Odgovarajući na pitanja novinara o dešavanjima u Ukrajini, Šolc je prokomentarisao da iznuđeni mir pod uslovima Rusije neće bići prihvaćen. 

Predsednik se oglasio i na Instagramu

Podsetimo, predsednik se nakon sastanka oglasio na Instagramu i otkrio koje su bile teme razgovora sa nemačkim kancelarom:

- Razgovarao sam sa @bundeskanzler o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu, kao i geopolitičkim pitanjima - napisao je Vučić. 

U delegaciji Srbije je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Sastanak u sedištu kancelara Nemačke počeo je oko 17.30.

Cilj razgovora je da se podrži dijalog Beograda i Prištine, a osim KIM, očekuje se da teme razgovora budu i situacija u Ukrajini, regionalna pitanja, te bilateralna saradnja Srbije i Nemačke.

Prethodno, Šolc je razgovarao sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LICEMERJE DRAGANA ĐILASA: Podržao je potpisivanje Briselskog sporazuma, e evo šta sad kaže (VIDEO)