ŠOLC NAKON SASTANKA SA VUČIĆEM: Lično ću se založiti za unapređenje procesa pristupanja Srbije EU

Novosti onlajn

04. 05. 2022. u 19:11

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc istakao je danas da pristupna perspektiva za Srbiju, i ostale zemlje Zapadnog Balkana, mora postati realnost, i dao obećanje da će se Nemačka zalagati da to tako bude, ukazujući da je ključan na tom putu dogovor u dijalogu Beograda i Prištine.

ШОЛЦ НАКОН САСТАНКА СА ВУЧИЋЕМ: Лично ћу се заложити за унапређење процеса приступања Србије ЕУ

Foto: Printskrin/TV Pink

Šolc je nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem međutim, istakao je da je ključna tema razgovora sa srpskim predsednikom bila dijalog sa Prištinom.

Preneo je da će večeras u Berlinu razgovarati izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

- Napredak u dijalogu je od ogromnog značaja za mir i stabilnost u regionu i Evropi. Rekao sam koliko su važni ti napretci ka sveobuhvatnom dogovoru. Svi do sada postignuto dogovori moraju da se poštuju, i jednostrano delovanje nije od pomoći - rekao je on.

Šolc je istakao da Nemačka intenzivno podržava pristupni proces Srbije, kako kroz savetovanje, tako i projektno finansiranje.

- Evropska perspektiva Srbije i drugih zemalja regiona mora biti nešto što mora biti pretvoreno u realnost. Moje obećanje je da ću se zalagati za to da perspketiva postane realnost - rekao je on novinarima.

Šolc je podsetio da se sa Vučićem već ranije sretao i razgovarao dok je bio gradonačelnik Hamburga i da je to dobra polazna osnova za sve ono što žele dve zemlje zajedno da urade.

Preneo je da je razgovarano o širokom spektru bilateralnih odnosa.

On je ukazao na dobru ekonomsku saradnju, činjenicu da u Srbiji radi 400 nemačkih preduzeća koja su stvorila oko 75.000 radnih mesta.

- Taj pozitivan razvoj želimo dalje da podstičemo - podvukao je on.

Ukazao je i na strateško klimatsko partnerstvo koje je uspostavljeno između dve zemlje na jesen, što treba da doprinese snažnijem napretku u energetskoj transformaciji.

Važna tema je, dodaje, reakcija na rat Rusije protiv Ukrajine.

Šolc je naglasio da EU i njeni kandidati moraju biti jedinstveni i braniti zajedničke vrednosti.

- Važno je da svi šaljemo jedinstvenu poruku, da svi znaju da ne može da se prihvati rat. To je teška situacija, i zato moramo svi koji treba da budemo zajedno to i budemo - poručio je on.

Šolc je kazao da je važno da Srbija nastavi reformski put, posebno u oblasti vladavine prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Šolc je preneo da je u razgovoru sa Vučićem izrazio zabrinutost zbog stanja u BiH i secesioniionstičkh težnji Milorada Dodika.

- Posebno u BiH je važno da se svi zalažu da tamo bude moguć konstruktivan razvoj - poručio je on.

Šolc je naglasio da je neophodna regionalna saradnja na putu ka EU.

- Stvaranje zajedničkog tržišta, je veoma bitno i nadam se da četiri sporazuma biti brzo postignuta - dodao je on.

Šolc je najavio da će za par nedelja putovati na Zapadni Balkan, a posetiti i Beograd.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)