"NASLEDNICIMA" OSTAVILI SAMO ČETIRI ZAKONA: Posle raspuštanja Skupštine u proceduri nije ostalo mnogo neusvojenih akata

M. S.

04. 05. 2022. u 09:24

STARI skupštinski saziv potrudio se da svojim naslednicima ne ostavi previše neobavljenog posla. Tako će poslanike koji sednu u klupe kada se konstituiše Narodna skupština sačekati četiri zakona koja su ostala u proceduri.

НАСЛЕДНИЦИМА ОСТАВИЛИ САМО ЧЕТИРИ ЗАКОНА: После распуштања Скупштине у процедури није остало много неусвојених аката

Foto Tanjug

Među propisima koji nisu usvojeni u sazivu parlamenta od 2020. godine su - Predlog zakona o Memorijalnom centru genocida nad Srbijom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, izmene Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, kao i izmene i dopune zakona o izbeglicama, čiji je predlagač narodni poslanik Miodrag Linta. Zatim, na red za usvajanje nije došao ni predlog zakona o izmeni i dopunama Zakona o elektronskim medijima, koji je predložio poslanik Marijan Rističević.

Kada je reč o radu prethodnog saziva, u toku prošle godine Skupština Srbija bila je aktivna, odnosno zasedala je 131 radni dan i tokom 2021. godine usvojila 184 zakona. Najangažovaniji poslanik je bio Đorđe Milićević, iz redova SPS. Narodna skupština raspuštena je 15. februara, kada su raspisani parlamentarni izbori.

Prema Poslovniku, parlament koji je raspušten ne usvaja zakone, već samo obavlja tekuće i neodložne poslove, a poslanici dolaze u Skupštinu samo na zakazane događaje. Zakone koje su predlagali poslanici najverovatnije će ostati u fiokama, kao što se dešavalo sa ranije zaostalim predlozima koji nisu usvojeni do raspuštanja parlamenta.

Još od saziva od 2007, u fioci su ostala dva zakona, a 31 iz 2008. Poslanici koji su sedeli u klupama parlamenta od 2012. do 2014. - ostavili su 44 propisa u proceduri, od 2014. do 2016. - 55, dok je od saziva 2016. preostalo čak više od 200 zakona.

POMOĆ MLADIMA PRE RAZLAZA

POSLEDNjI propis koji je stari saziv usvojio bio je zakon kojim se omogućuje isplaćivanje finansijske pomoći mladima od 14 do 29 godina, namenjene za ublažavanje posledica pandemije. Među propisima koje su narodni poslanici izglasali pre raspisivanja izbora bili su upravo i novi zakoni kojima se reguliše izbor predsednika Srbije, narodnih poslanika, lokalnih parlamenata...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna