BORE SE PROTIV "RUSKOG UTICAJA" U BiH I CRNOJ GORI! Amerikanci šalju milione, uz Ukrajinu fokus im je i Balkan

Novosti online

27. 04. 2022. u 10:53

U OKVIRU najnovijeg paketa američke vojne pomoći Ukrajini planiran je i dodatni novac za zemlje regiona - Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Albaniju.

БОРЕ СЕ ПРОТИВ РУСКОГ УТИЦАЈА У БиХ И ЦРНОЈ ГОРИ! Американци шаљу милионе, уз Украјину фокус им је и Балкан

Foto: Shutterstock/Ilustracija/Jutjub/Gung Ho Vids

Svota od 713 miliona dolara, koju je Pentagon opredelio kako bi se "borio protiv ruskog uticaja", biće podeljena na "Ukrajinu i 15 savezničkih i partnerskih nacija".

- Više od 322 miliona dolara tih sredstava odvojeno je za Ukrajinu i dodatno će poboljšati njenu sposobnost odbrane od ruskog rata, koji je u toku - precizirao je Stejt Department.

Ostatak novca treba da osigura odbrambene artikle, obuku i usluge za Albaniju, Bugarsku, Hrvatsku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Moldaviju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Rumuniju i Sloveniju.

Takođe, ta sredstva treba da podrže Inicijativu za razvoj naprednog ciljanja za Bugarsku, Češku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju i Slovačku i pruže dodatnu podršku Bosni i Hercegovini u okviru Fonda za suzbijanje ruskog uticaja.

Uz "borbu protiv ruskog uticaja" Amerikanci aktivno naoružavaju države i entitete u regionu, poput BiH i tzv. Kosova.

Tako je komandant Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović rekao 21. 4. da će Vašington uskoro isporučiti rakete "džavelin" i PVO sisteme Sarajevu.

- Neke informacije još ne mogu da otkrijem, ali sada mogu reći da je reč o protivoklopnim sistemima "džavelin", trenutno najboljim u svetu, PVO sistemima, odnosno raketama kratkog i srednjeg dometa, te nekim dodatnim specifičnim potrebama. Očekujemo otpočinjanje obuke na tim sredstvima, a nadam se i otpočinjanju procesa isporuke - rekao je Mašović za sarajevske medije.

Kako su "Novosti" već pisale, Velika Britanija će tzv. Kosovu poslati rakete "džavelin", kao i protivtenkovske projektile "NLAW".

Ove rakete tokom poslednja dva meseca okosnica su gotovo svih zapadnih isporuka naoružanja Ukrajini, za rat protiv Rusije. 

BONUS GALERIJA: Vojska Srbije

BONUS VIDEO: ONI NAS ČUVAJU - Srpski vojnik ima najsavremeniju borbenu opremu za sve izazove

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)