KURTI SPREMA ALIBI ZA UPAD NA SEVER KiM: Sa ubrzanim opremanjem tzv. vojske Kosova, iz Prištine stižu nove preteće poruke

R. DRAGOVIĆ -D. ZEČEVIĆ

19. 04. 2022. u 09:00

U JEKU krize na istoku Evrope, vlasti u Prištini mogle bi da sprovedu još jednu akciju upada svojih specijalnih snaga na sever Kosova i Metohije.

КУРТИ СПРЕМА АЛИБИ ЗА УПАД НА СЕВЕР КиМ: Са убрзаним опремањем тзв. војске Косова, из Приштине стижу нове претеће поруке

Specijalci tokom jednog od upada na sever KiM / Foto AP

Rizik od mogućnosti da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izda ovakvo naređenje poznat je i srpskim bezbednosnim službama, koje poslednjih nedelja pomno prate zbivanja u južnoj pokrajini. U njihovom fokusu posebno su potezi tamošnjih vlasti koji vode, ne samo naoružavanju Kosovskih bezbednosnih snaga, nego i stvaranju alibija za eventualni novi napad na Srbe.

Prema poslednjim informacijama, kao zavesa za mogući novi prepad jedinice ROSU na srpske sredine na KiM, mogao bi da posluži navodni obračun sa kriminalom i nelegalnom trgovinom, posebno u svetlu poslednjih napada na kosovsku policiju. To bi bilo iskorišćeno kao kamuflaža za novi vid pritiska i sejanje nespokoja i straha među Srbe koji ne žele da napuste Pokrajinu.

Ovakvim akcijama, kako komentarišu poznavaoci kosovskih prilika, Priština bi ostvarila još jedan cilj - prikrila bi naoružavanje svojih nelegalnih oružanih snaga. Isti cilj ima i svojevrsna kampanja koju Kurti, u kontekstu rata u Ukrajini, vodi protiv Beograda, zbog tobožnje ugroženosti bezbednosti regiona isporukama naoružanja Vojsci Srbije.

Da kosovske vlasti nisu daleko od izazivanja novih incidenata pokazuje i poslednja Kurtijeva poruka:

- Priština neće imati ni gram tolerancije za nelegalne strukture Srbije i organizovani kriminal.

Iako šef privremenih institucija kaže da se sprovodi analiza svih okolnosti poslednjih napada na pripadnike policije, Priština već danima za ove incidente optužuje Beograd.

Zapaljivim izjavama i pripremama akcija koje mogu imati dalekosežne posledice, kako tvrde poznavaoci odnosa u regionu, Kurti želi da skrene pažnju domaće javnosti sa problema, pre svega ekonomskih. Jer životni standard na KiM je, zbog lančanih poskupljenja osnovnih namirnica, u osetnom padu, a slični problemi su na svakom koraku. Univerzalno sredstvo za anesteziju javnog mnjenja, po već više puta viđenoj šemi, krije se u novom "ratu" sa Srbima.

Ionako velike napetosti u regionu dodatno je pojačala britanska isporuka protivtenkovskih raketa prištinskim vlastima. Reč je o izuzetno efikasnim sistemima NLAW i "džavelin" koje je daleko ispod međunarodnog radara Priština naručila od zvaničnog Londona. Reč je o istom naoružanju kojim SAD, Velika Britanija i njihovi NATO saveznici poslednjih meseci zasipaju Ukrajince, kako bi pomogli njihovu borbu protiv ruskih snaga.

Priština već nekoliko godina radi na formiranju oružanih snaga, što je proces koji bi trebalo da bude okončan 2028. Pravni osnov tamošnje vlasti nemaju, ali imaju podršku SAD i NATO. Uz pomoć stranih savetnika i instruktora već je napravljena formacija buduće vojske, budžet joj je sve veći, a nabavka naoružanja i opreme ulazi u završnu fazu. Najverniji partneri u ovom poslu su SAD, Velika Britanija, Turska i Nemačka.

Turska je tzv. kosovskoj vojsci isporučila savremena borbena oklopna vozila "otokar kobra", a iz Amerike je stiglo više od stotinu "hamvija". Priština je pokušala da od Nemačke kupi više hiljada lakih raketnih bacača "ambrust", a na listi želja je i pešadijsko i snajpersko naoružanje. Takozvanoj vojsci Kosova u prvoj fazi potrebno je najmanje pet višenamenskih helikoptera, haubice, minobacači i drugo naoružanje. Partneri za ovaj posao traže se u Zapadnoj Evropi, a obuka pilota već se sprovodi u Turskoj. U Ankaru je poslat i neformalan spisak potrebne opreme na kome su dronovi, sredstva veze, artiljerija i raketni sistemi...

- Naoružavanje kosovskih bezbednosnih snaga, koje su ušle u četvrtu godinu tranzicije prema tzv. vojsci Kosova, planirano je i na tome se radi sistematski. Sada se zbog situacije u Ukrajini, transformacija sprovodi ubrzano. Osim redovnih budžetskih sredstava za nabavku naoružanja formiran je i fond za prikupljanje novca od dijaspore i svih Albanaca - kaže predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun.

BEOGRAD MU SMETA ZA "UJEDINjENjE"

DUBINSKI cilj agresivnih akcija koje Priština sprovodi Kurti je otkrio u intervjuu grčkom listu "Katimerini", u kome se nedvosmisleno založio za ujedinjenje Kosova i Albanije. Za postavljanje granice okrivio je Jugoslaviju i Srbiju.

- Kosovo i Albanija su dve različite države, ali ne i dva različita naroda. Problem je kada Beograd uskoči i želi da potkopa našu državnost i naše institucije. Prirodno je da želimo da budemo jači, jer je Srbija mnogo jača od nas - rekao je Kurti.

PETKOVIĆ: NEĆE POLITIKU MIRA

POVODOM najnovijih pretnji, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ističe da Aljbin Kurti "koji se proslavio bacanjem suzavca u pokrajinskom parlamentu, ne može da razume politiku odgovornosti, mira i stabilnosti koju vodi Beograd".

- Sve što je Aleksandar Vučić rekao o naoružavanju tzv. Kosova, kršenju Rezolucije 1244 i Vojnotehničkog sporazuma iz Kumanova, neoborive su i nepobitne činjenice. To je istina koju je Vučić predočio i Prištini i međunarodnoj zajednici - naveo je Petković, uz ocenu da "Kurti nema ni trunke kredibiliteta da govori o reciprocitetu u dijalogu i dogovorima sa Beogradom, jer takve najave nisu ništa drugo do unapred izrečena pretnja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade