MIODRAG LINTA O UKIDANJU NASTAVE NA SRPSKOM: Skandalozna odluka, Hrvatska krši zakon o pravima manjina

Tanjug

26. 04. 2022. u 18:50

PREDSEDNIK Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije osuđuje skandaloznu i antievropsku odluku hrvatskog Ministarstva nauke i prosvjete da u srednjoj stručnoj školi "Marko Babić" u Vukovaru ukine odeljenja u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku i ćirilici.

МИОДРАГ ЛИНТА О УКИДАЊУ НАСТАВЕ НА СРПСКОМ: Скандалозна одлука, Хрватска крши закон о правима мањина

Foto: Tanjug

On kaže da zbog toga srpski učenici koji pohađaju ovu školu neće moći da uče na svom jeziku za konobara, mesara i za druga potrebna zanimanja.

Hrvatska, tvrdi Linta, time krši Ustavni zakon o pravima nacionalnih koji je usvojen dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru i stupio je na snagu decembra 2002. godine, a koji garantuje Srbima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica pravo na vaspitanje i obrazovanje na njihovom jeziku i pismu u predškolskoj ustanovi, osnovnoj i srednjoj školi te drugoj obrazovnoj ustanovi.

Linta tvrdi da je krajnji cilj da se Srbi primoraju da pohađaju nastavu po modelu koji predviđa da se kompletna nastava izvodi na hrvatskom jeziku i latinici uz dodatnih nekoliko časova na srpskom jeziku i ćirilici.

Linta tvrdi i da ovakvim nezakonitim i antievropskim odlukama Hrvatskašalje poruku Srbima da se asimiluju ili isele.

Linta navodi da prema popisu iz 2011. Srbi čine više od 33 posto stanovnika u 21 opštini i dva grada (Vukovar i Vrbovsko), a da im je u Vukovaru i drugim lokalnim samoupravama u kojima Srbi čine više od trećine stanovnika uskraćeno pravo na dvojezične table na državnim i javnim institucijama, na dvojezične table sa nazivama ulica, naselja, opština i gradova i na dvojezične saobraćajne znakove.

BONUS VIDEO: TRADICIONALNO U ČAČKU: Uskršnje slavlje uz tucanje jaja i jagnjetinu na ražnju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)