BRITANCI MINIRAJU SRBE GDE GOD MOGU: London se serijom podmuklih poteza vraća na Balkan

S. Rovčanin Tomković

15. 04. 2022. u 09:00

IZA skoro svake prepreke na koju Srbija nailazi u poslednje vreme, u manjoj ili većoj meri, umešani su prsti Velike Britanije. Uticaj Londona na našim prostorima koji je prisutan odvajkada, dodatno se pojačao posle "bregzita", odnosno "otcepljenjem" Ostrva od Evropske unije.

БРИТАНЦИ МИНИРАЈУ СРБЕ ГДЕ ГОД МОГУ: Лондон се серијом подмуклих потеза враћа на Балкан

Foto AP

Ova zemlja, kako se nezvanično saznaje, protivi se inicijativi "Otvoreni Balkan" koja Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji treba da omogući lakšu trgovinsku razmenu i zapošljavanje državljanja tri zemlje. Iako su napustili EU, šalju poruke da Beograd treba da se drži udruživanja pod kapom EU i da prati stavove Brisela po pitanju ukrajinske krize, uz oštru osudu i sankcije Rusiji. A upravo je Velika Britanija uvela kaznene mere srpskom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

Ova zemlja je i glavni zagovornik jačanja NATO u BiH kako bi se disciplinovala Republika Srpska, dok je sedište njihovog regionalnog obaveštajnog centra za Balkan upravo u Sarajevu.

I postavljenje Stjuarta Piča (vazduhoplovni obaveštajac i nekadašnji predsedavajući vojnog komiteta NATO) za specijalnog izaslanika premijera Borisa Džonsona za Zapadni Balkan krajem prošle godine bio je znak za pojačani upliv Britanije na naše prostore.

Foto AP

Istoričar i profesor Filozofskog fakulteta Miloš Ković rekao je za "Novosti" da je očigledno da Velika Britanija nije izgubila interesovanje za Balkan i da je ovde tradicionalno prisutna bar u poslednja dva veka.

- Na Zapadu ima reputaciju poznavaoca terena. Uvek je bila istaknuta kada su u pitanju međunarodni odnosi, ali i u unutrašnjoj politici. Mislili smo da će posle "bregzita" biti manji uticaj, ali je očigledno da nije i da Britanija nametanjem zapravo pokazuje suparništvo sa Nemačkom i da verovatno nastupa kao izvođač radova za Sjedinjene Američke Države. Takođe, mi ni odnos Nemačke ne možemo nazvati prijateljskim - jasan je Ković.

Kako je naveo, Velika Britanija je izlaskom iz Evropske unije dobila veći manevarski prostor za delovanje, a posebno prema svemu gde prepoznaje ruski uticaj i tu je jasna njihova rusofobija:

- Isto je bilo i u vreme razbijanja Jugoslavije. Setimo se šta je radila administracija Tonija Blera. Ovo sve što se događa od januara i februara ne izgleda kao prijateljsko delovanje prema nacionalnom delovanju Srba. Pogledajte pritisak na Crnu Goru da slede politiku NATO. Zapadne sile, a naročito Velika Britanija tretiraju Bosnu i Hercegovinu kao koloniju. Iza nekih odluka koje se donose formalno stoje ministri iz BiH ili članovi Predsedništva, a zapravo ih donose "savetnici" iz Velike Britanije, a lokalni političari samo sprovode. To je stari kolonijalni model delovanja.

Britancima smeta i ekonomsko povezivanje u regionu, Foto AP

Prema rečima analitičara Dragomira Anđelkovića, za "Novosti", Velika Britanija, od kada nije članica Evropske unije, nastoji mnogo više da nastupa kao neko ko je zastupnik Sjedinjenih Američkih Država, odnosno onih krugova koji su najekstremniji oko administracije predsednika Džozefa Bajdena.

Foto Arhiva

- Britanija želi da povrati svoje pozicije i da pokaže da je bitan igrač na Balkanu. Oni jesu saveznik SAD, ali nekada i simuliraju, pa žele da nametnu stav da su produžena ruka Vašingtona, iako to nije uvek baš u toj meri u kojoj oni žele da predstave. Mi ne bi trebalo mnogo da se opterećujemo, jer Zapad ne želi probleme. Ne treba da budemo agresivni, već hladne glave i da se ne obaziremo mnogo. Čak i devedesetih godina, kada nije bilo Rusije i Kine, izborili smo se za Republiku Srpsku i još neke nacionalne interese, a ove dve prijateljske zemlje danas i te kako postoje.

Foto AVAZ

HTELI DA NAM STAVE "GENOCIDNI" ŽIG

VELIKA Britanija pokušala je 2015. godine na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da progura Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, u kojoj je navedeno da svi politički lideri treba da prihvate "genocid i da to predstavlja preduslov za pomirenje". U tekstu je pisalo i da na našu zemlju i narod pada krivica za događaje u Srebrenici. Tada je usvajanje ovog dokumenta sprečio tadašnji ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin koji je uložio veto.

ZABRANjEN ULAZAK

- MENI je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, kao istoričaru koji je govorio o stradanju Srba i sumnjam da iza toga stoji Velika Britanija. Kao u kolonijalnim vremenima se zabranjuje srpska istorija. Sa druge strane, Nemačka ima uticaj na raznim poljima, između ostalog i u produkciji udžbenika. Njima su zapravo namere iste, samo se bore za prevlast uticajem - rekao nam je Ković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (10)