UZ 105.000 GLASOVA DO PARLAMENTA: Na glasačkom listiću biće 18 stranaka i saveza koji će se takmičiti za 250 mesta u Skupštini

S. Rovčanin Tomković

17. 03. 2022. u 07:00 >> 07:37

REPUBLIČKA izborna komisija odobrila je kandidature 18 stranaka i koalicija u trci za novi skupštinski saziv.

УЗ 105.000 ГЛАСОВА ДО ПАРЛАМЕНТА: На гласачком листићу биће 18 странака и савеза који ће се такмичити за 250 места у Скупштини

Foto A. Stanković

Oni će na glasačkom listiću biti raspoređeni po redosledu predaje lista.

Pod brojem jedan je tim oko naprednjaka. Pod "kapom" liste Aleksandar Vu- čić - "Zajedno možemo sve" nalaze se predstavnici SNS, PS, SNP, PUPS, PSS, SPO... Druga pozicija pripala je koaliciji socijalista, Jedinstvene Srbije i Zelenih Srbije. Oni će pred birače pod nazivom "Ivica Dačić - premijer Srbije".

Od manjinskih lista prvi su se, a zbirno treći po redu, prijavili predstavnici Mađara. Tako će "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor" biti pod brojem tri.

SIVA BOJA IMENA

stranaka i koalicija i redni brojevi biće pred bira- čima na listiću sive boje. Republička izborna komisija utvr- dila je da će kontrolni list koji će se nalaziti na glasačkoj kutiji biti ljubičaste boje.

Četvorka su radikali, čiji se tim zove "Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka". Ujedinjeni za pobedu Srbije, čiji je nosilac Marinika Tepić, okupili su SSP, DS, PSG, NS, nekoliko pokreta, sindikata i predstavnika manjina.

Birači ove opcije zaokružiće broj pet na listiću. "Nadu za Srbiju" nudi "duet" DSS Miloša Jovanovića i Monarhista. Oni su u koaliciji NADA, pod brojem šest.

Foto: Novosti

 

Sedmica su Zavetnici, čiji listu nosi Milica Đurđe- vić Stamenkovski.

Osmi je "Muftijin amanet", partija Stranka pravde i pomirenja koju predvodi Usame Zukorlić.

Deveta je koalicija - "Moramo". Ovde su zajedno Ekološki ustanak, Ne davimo Beograd i Zajedno za Srbiju.

Uz Dosta je bilo, stali su i Zdrava Srbija i Živim za Srbiju. Zovu se "Suverenisti" i na listiću su deseti.

Na izbore zajedno idu Dveri i POKS i oni su pod nazivom "Patriotski blok za obnovu kraljevine" zauzeli broj 11. Manjinska partija Demokratski savet Hrvata u Vojvodini su 12. a 13. su predstavici Bošnjaka - SDA Sulejmana Ugljanina.

"Ajmo ljudi" je lista koju predvodi Boris Tadić, lider SDS, uz kojeg su stali i jedan deo nekadašnjeg DS, kao i Nova stranka Arisa Movsesijana.

Pozicija ovog tima je 14. Jedna lista predstavnika Albanaca koji učestvuju je "Alternativa za promene" pod brojem 15, dok su pod 16. njihovi sunarodnici - Koalicija Albanaca Doline.

"MANjINSKE" NISU PROŠLE POPRAVNI

REPUBLIČKA izborna komisija odbila je sinoć kandidaturu Ruske stranke, koja ni posle popravnog nije uspela da ispravi nedostatke. Ovu, kao i još nekoliko drugih stranaka koje su pokušale na izborima pod plaštom da brane prava manjina, RIK je odbio uz objašnjenje da su pokušali da izi- graju zakon. Zaključeno je da oni zaista ne predstavljaju manjinske narode

"Otete bebe" - Ana Pejić biće 17. na glasačkom listiću, čiji se nosilac liste godinama bavi pitanjem nestale dece iz porodilišta, uglavnom, osamdesetih godina.

RIK je sinoć na sednici proglasio i 18. listu - Romsku partiju koju predvodi Srđan Šajn.

Censuz za ulazak u parlament je tri odsto. Pod pretpostavkom da na izbore izađe oko 3,5 miliona ljudi, za prolaz će biti potrebno oko 105.000 glasova. Za manjinske stranke se primenjuje pravilo prirodnog praga, koji se dobija kada se broj građana koji budu glasali podeli sa 250, koliko ima poslaničkih mesta. Dosadašnja praksa je pokazala da je za mandat potrebno oko 14.000 birača.

Mandat poslanika počinje od konstituisanja Skupštine Srbije, što se mora dogoditi najkasnije 30 dana posle pro- glašenja konačnih rezultata. Prvi zadatak novih tribuna biće da izaberu novu vladu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)