SINIŠA MALI REAGOVAO NA IZJAVU NIKEZIĆA: „Elita“ kojoj pripadate vodi isključivo politiku sopstvenog džepa

Novosti onlajn

04. 03. 2022. u 12:00

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije i potpredsednik Srpske napredne stranke Siniša Mali danas je reagovao na izjavu Dušana Nikezića i napomenuo da on poput svog gazde Dragana Đilasa namerno unosi nemir i paniku kod građana, upornim i nadasve netačnim tvrdnjama, kojima se posebna pažnja poklanja i u medijima tajkunskog dvojca Đilas-Šolak.

СИНИША МАЛИ РЕАГОВАО НА ИЗЈАВУ НИКЕЗИЋА: „Елита“ којој припадате води искључиво политику сопственог џепа

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Nažalost, zahvaljujući takvima poput vas, kojima se politika temelji na manipulaciji, upravo i dolazi do zbunjivanja javnosti, ali to ne čudi, pošto je odavno poznato da interesno-poslovna „elita“ kojoj pripadate vodi isključivo politiku sopstvenog džepa. Činjenica je da se od građana Srbije ništa ne krije, kao i da postoje objektivne okolnosti na koje Srbija kao država ne može da utiče. Ali, država može i mora da brine o svojim građanima, zbog čega je obaveštavanje javnosti o preduzetim merama i korisno i neophodno, upravo da bi se sprečila panika i veštačko kreiranje nestašice nepotrebnim kupovinama. Građani treba da znaju da nema potrebe za paniku, pošto ima i dovoljno energenata, namirnica i da je naša država stabilna, jer se domaćinski odnosi prema svojim javnim finansijama. Dakle, nema potrebe za ishitrenim kupovinama, svega ima dovoljno - rekao je Mali.

On je objasnio da Nikezić, kao vodeći Đilasov megafon, nemilosrdno laže, zaboravljajući u kakvom su nam stanju i on i grupacija kojoj pripada ostavili državu.

- O inflaciji govori čovek, koji je, dok je bio deo bivše vlasti doprineo da bez ovakvih teških, svetskih okolnosti, ima dvocifrenu inflaciju i kurs evra koji je divljao i skakao u nebesa. Podsetiću da je tako 2011. godine infacija bila čak 11 odsto, a kurs evra je sa 81 tragično porastao na čak 113,13 dinara. To je uticalo na drastičan pad životnog standarda građana. Ne smem ni da zamislim šta bi se desilo da su nastavili da vladaju i „brinu“ o srpskim javnim finansijama - rekao je Mali.

On je naveo da je njihova politika bila prekomerno zaduživanje, uz neshvatljivo visoke kamate, kako bi veštački podizali plate i penzije pred izbore. 

- Naše javne finansije su bile toliko jadne kada su o njima brigu vodili Nikezić i drugari, da je bankrot postao jedina izvesnost. Građani znaju da smo zbog njih bili prinuđeni na teške mere fiskalne konsolidacije, ali da smo uspeli da se povratimo iz provalije. Čak četiri godine pre izbijanja pandemije virusa korona imali smo suficit u budžetu, zahvaljujući čemu smo bili u mogućnosti i želeli smo da pomognemo i privredi i našim građanima. Ukupno smo za pomoć izdvojili oko 8,8 milijardi evra, svako svoje obećanje smo ispunili u dan i u dinar - rekao je Mali.

On je napomenuo da je i pored teških okolnosti, Srbija uspela da ostvari visoke stope rasta, te da je prošle godine, stopa rasta naše ekonomije bila 7,4 odsto a 2020. minus 0,9 odsto, što je kumulativno najbolji rezutat u Evropi, odmah posle Irske koja nije uporediva.

Kako je naveo, uprkos svim izazovima i okolnostima koje pogađaju čitav svet, Srbija je stabilna, a javni dug je trenutno na nivou od 51,5 odsto.

- Građani ne treba da brinu, pošto smo dokazali da svoja obećanja ostvarujemo u dan i u dinar. Imamo dovoljno novca, dovoljno osnovnih životnih namirnica i energenata, zbog čega nema mesta panici. Ograničili smo cene osnovnih namirnica, magacini su nam puni, i svakog trenutka pratimo situaciju, kako bismo pripremili dodatne mere, da bismo blagovremeno reagovali. Dakle, trudimo se da za duži period obezbedimo uredno snabdevanje, jer za razliku od dežurnih kritičara, mi ozbiljno i odgovorno pristupamo svakoj situaciji i nama su u fokusu, pre svega građani, kao i zaštita nacionalnih interesa - zaključio je Mali.

BONUS VIDEO: 

SINIŠA MALI: Nastavljamo da gradimo i razvijamo Srbiju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju