MERENJE SNAGE I POTPISIMA: Dolazak stranaka na izborni start po pravilu prati “višak” podrške birača

S. S. R.

26. 02. 2022. u 10:14

STRANKE koje su već stale na startnu trku za parlamentarne izbore 3. aprila, predale su liste podržane i sa višestruko više potpisa građana nego što je zakonska obaveza od 10.000 parafa. Partije su i na ovaj način pokazivale svoju snagu, hvaleći se da su za kratko vreme dobile podršku.

МЕРЕЊЕ СНАГЕ И ПОТПИСИМА: Долазак странака на изборни старт по правилу прати “вишак” подршке бирача

Foto Tanjug

Tako je tim oko Srpske napredne stranke, čija lista nosi naziv "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" predala spisak kandidata za poslanika uz 57.000 potpisa, dok je koalicija oko socijalista "Ivica Dačić premijer" dobila podršku od 22.700 ljudi.

Treći su dokumentaciju predali iz Saveza vojvođanskih Mađara. Oni su imali uslov, da kao manjinska stranka, prikupe 5.000 potpisa, a imali su 8.700.

Radikali su kaparisali mesto broj četiri na listiću, uz 12.000 potpisa, dok je koalicija oko Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i Narodne stranke "Ujedinjeni za pobedu Srbije - Marinika Tepić" predali nešto više od 20.000 parafa.

Predstavnici tima NADA, koji čine Demokratska stranka Srbije i deo POKS, doneli su u kutijama 12.000 potpisa, a isto toliko su dali i "Zavetnici - Svoji na svome", kao i koalicija "Moramo".

I Stranka slobode i pomirenja nastupa kao manjinska stranka. Njihovu listu "Muftijin amanet - Usame Zukorlić" takođe je podržalo više od 5.000 birača.

Inače, kada se preda dokumentacija, članovi Republičke izborne komisije proveravaju da li su podaci o potpisima validni. Jedan građanin može podržati samo jednu listu.

PEČAT KOD NOTARA - 50 DINARA

OVERA potpisa kod notara plaća se 50 dinara po jednom parafu. To znači da svaka partija, za 10.000 potpisa, koliko im je najmanje potrebno za predaju liste, mora da izdvoji 500.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)