G20 UPOZORAVA: Inflacija i geopolitičke tenzije rizik za globalni oporavak

Tanjug

17. 02. 2022. u 17:43

FINANSIJSKI lideri iz Grupe 20 vodećih ekonomija sveta dele stav da rastuća inflacija, izazvana poremećajima u snabdevanju predstavlja rizik za globalne ekonomske izglede i za "asinhroni" oporavak od pandemije, prema nacrtu zajedničkog saopštenja koje je Rojters danas dobio na uvid.

Г20 УПОЗОРАВА: Инфлација и геополитичке тензије ризик за глобални опоравак

Foto: Depositphotos

-Nastavićemo da jačamo otpornost globalnih lanaca snabdevanja i nastavićemo budno da pratimo uticaje tihizazova na naše ekonomije, naveli su ministri finansija i guverneri centralnih banaka G20 u nacrtu saopštenja, koje će biti finalizovano u petak kada se delom završava njihov dvodnevni virtuelni sastanak čiji je domaćin Indonezija.

U nacrtu zajedničke izjave, ministri finansija G20 takođe poručuju da će „nastaviti da prate velike globalne rizike, uključujući one koji proizilaze iz (tenutnih) geopolitičkih tenzija i makroekonomskih i finansijskih ranjivosti“.

U saopštenju se ne pominje direktno kriza na ukrajinsko-ruskoj granici, a reč „trenutno“ napisana u zagradi ukazuje na to da bi ona mogla da bude brisana, navodi Rojters i podseća da je Rusija članica G20.

Finansijski čelnici ocenjuju dalje da je aktuelni rast inflacije u mnogim zemljama podstaknut delom „prekidima u snabdevanju, neravnotežom između potražnje u ponude i povećanjem cena robe, uključujući cene energenata.“

-Centralne banke će dejstvovati tamo gde je potrebno kako bi obezbedile stabilnost cena u skladu sa svojim nadležnostima, uz obavezu jasnog saopštavanja svojih političkih stavova, naveli su ministri i guverneri, dodajući da je nezavisnost centralnih banaka kljužna za kredibilitet.

Šefovi finansija država članica G20 potvrdili su svoju posvećenost razvoju pravila i drugih instrumenata za sprovođenje sporazuma o globalnom porezu, koji je postignut prošle godine, kako bi nova pravila stupila na snagu 2023. godine.

Oni su takođe obećali da će „učiniti više za obezbeđenje dugoročnog uspeha“ zajedničkog okvira G20 za restrukturiranje duga siromašnih zemalja, mada je i to napisano u zagradi, što znači da je i ovo obećanje podložno promenama.

Što se tiče klimatskih promena, ministri G20 smatraju da bi za postizanje ciljeva „neto nulte" emisije ugljenika trebalo uključiti čitav niz alata, kao što su „korišćenje mehanizma plaćanja cene na ugljenik, podsticaji, i postepeno ukidanje i racionalizacija, u sređem roku, subvencija za neefikasna fosilna goriva, a koje ohrabruju rasipničku potrošnju“ električne energije.

BONUS VIDEO - KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)