CENE GASA U EVROPI VRTOGLAVO PADAJU: Sa više od 1.000 na ispod 800 dolara

Novosti online

15. 02. 2022. u 20:45

CENE fjučersa gasa za martovske isporuke u Evropi nakon jučerašnjeg skoka iznad 1.000 dolara za hiljadu kubnih metara danas su pale ispod 800 dolara, pokazuju podaci sa londonske berze „ICE“.

ЦЕНЕ ГАСА У ЕВРОПИ ВРТОГЛАВО ПАДАЈУ: Са више од 1.000 на испод 800 долара

Foto Arhiva

Vrednost ugovora krenula je da pada od samog otvaranja berze kada je iznosila 926 dolara, a već nakon prvog sata je ubrzala pad. U 17.52 časova po srednjeevropskom vremenu cena martovskih fjučersa je munjevito pala na 798 dolara, što je više od 16 odsto niže od cene poravnjanja prethodnog dana – 943 dolara.

Kotacije su 3. januara pale ispod 800 dolara i tada su fluktuirale u rasponu od 770 do 990 dolara.

Cene gasa ubrzale su tempo pada u svetlu ublažavanja geopolitičkih strahovanja.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, Južni i Zapadni vojni okruzi Rusije počeli su da vraćaju trupe u baze nakon vojnih vežbi.

Tokom današnjeg sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Rusija ne želi rat. Što se tiče "Severnog toka 2", ruski lider je podvukao da se radi o komercijalnom projektu koji je završen i spreman za rad. Međutim, on je saopštio i da će Rusija nastaviti sa isporukama gasa preko Ukrajine i posle 2024. godine, ako bude potražnje i rentabilnosti.

Od kraja decembra cena gasa korektivno pada nakon što je 21. decembra dostigla istorijski maksimum od 2.190,4 dolara. Osim korekcije, pad cena mogao bi biti povezan sa dodatnim isporukama prirodnog tečnog gasa Evropi iz Sjedinjenih Američkih Država i povećanjem proizvodnje električne energije u evropskim vetroparkovima.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: OVAKVU FABRIKU DO SADA NISMO IMALI - Pogledajte kako rade roboti u postrojenju "BAS Boysen Abgassyste"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)