KO JE NOVI AMBASADOR SRBIJE U RUSIJI: Doktor Momčilo Babić magistrirao u Moskvi, deceniju bio na čelu KBC "Bežanijska kosa"

V.N.

11. 02. 2022. u 07:30

PROFESOR Momčilo Babić, doskorašnji diplomatski predstavnik naše zemlje u Slovačkoj, imenovan je za novog ambasadora u Ruskoj Federaciji.

КО ЈЕ НОВИ АМБАСАДОР СРБИЈЕ У РУСИЈИ: Доктор Момчило Бабић магистрирао у Москви, деценију био на челу КБЦ Бежанијска коса

Momčilo Babić, Foto Privatna arhiva

Objavom u "Službenom glasniku" potvrđena su saznanja "Novosti" da će posle skoro pola godine od iznenadne smrti Miroslava Lazanskog veoma važno mesto u spoljnopolitičkoj nomenklaturi popuniti jedan od najistaknutijih naših lekara.

Osim njega, novu funciju dobija i dugogodišnji funkcioner SPS Žarko Obradović. On će predstavljati našu zemlju u OEBS-u u Beču.

U zvaničnoj biografiji Babića navodi se da je rođen u Peći, školovao se u Beogradu, gde je završio Medicinski fakultet, a magistrirao je u Moskvi kao stipendista Svetske zdravstvene organizacije na Međunarodnom fakultetu zdravstvene zaštite.

Doktorirao je u Beogradu na Medicinskom fakultetu 1986. godine. Specijalizaciju iz socijalne medicine završio je na Medicinskom fakultetu u srpskoj prestonici, gde je izabran za naučnog saradnika, a od 2000. godine redovni je profesor socijalne medicine.

Obavljao je brojne stručne i društvene dužnosti. Bio je direktor Sektora za razvoj Kliničkog centra Srbije, gradski sekretar za zdravstvo u Skupštini grada Beograda, gde je inicirao projekat "Beograd - zdrav grad". Deceniju je bio na čelu KBC "Bežanijska kosa", bio je pomoćnik ministra zdravlja, kao i direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Foto Shutterstock

Obavljao je dužnost predsednika Saveta Univerziteta u Beogradu. Više od dve godine proveo je na studijskim boravcima, posebno u Rusiji i SAD: Univerzitetu Džon Hopkins u Baltimoru, Centru za kontrolu bolesti i prevenciju u Atlanti, Nacionalnom institutu za zdravlje u Betesdi (Merilend), Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu, Karolinskom institutu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista