KURTI SRBE PREVODI U DIJASPORU: Priština će našem narodu na KiM omogućiti da se izjasni na referendumu ukoliko bude glasao putem pošte

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

12. 01. 2022. u 07:00

PRIVREMENE institucije na Kosovu i Metohiji ne dozvoljavaju Srbima iz naše južne pokrajine da se izjasne o promeni Ustava u delu o pravosuđu na referendumu u nedelju, osim u jednom slučaju - ako prihvate da su dijaspora?!

КУРТИ СРБЕ ПРЕВОДИ У ДИЈАСПОРУ: Приштина ће нашем народу на КиМ омогућити да се изјасни на референдуму уколико буде гласао путем поште

Foto AP

Ovako se tumači poruka iz Prištine da je vlada takozvanog Kosova navodno spremna da dozvoli glasanje, ali putem pošte ili preko nepostojeće "kancelarije za vezu Srbije sa Kosovom". Na taj način, tzv. premijer Aljbin Kurti želi da natera naše ljude da se odreknu svoje zemlje i Srbiju tretiraju kao "drugu državu". Jer, upravo se državljani izvan matice izjašnjavaju tako što glasaju poštom ili u ambasadama.

Sa druge strane, albanske vlasti podmeću nogu i pokušajima da funkciju oficira za vezu, koji je isključivo zadužen da olakša i ubrza komunikaciju dveju strana i pomogne u implementaciji postignutih sporazuma, sada netačno predstavi kao kancelariju ili diplomatsko predstavništvo.

Ove namere, koje su kao probni balon puštene u albanske medije, jasno pokazuju da Kurti na sve moguće načine pokušava da spreči naše ljude da učestvuju u referendumu, čime po ko zna koji put krši Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244, Briselski sporazum i do sada uobičajenu praksu da se glasanje na KiM sprovodi uz pomoć međunarodne misije OEBS.

Naši sunarodnici na KiM godinama glasaju po istoj šemi, uz asistenciju OEBS. Pravo glasa ima oko 100.000 birača koji se, prema uputstvu Republičke izborne komisije, izjašnjavaju na oko 140 biračkih mesta. Međutim, dešavalo se da broj lokacija za izjašnjavanje bude manji, jer se neka i ne otvore zbog procene da je ugrožena bezbednost građana. Glasovi se, po zatvaranju izbornih punktova, prebacuju u Rašku i tu broje. Inače, Kancelarija za KiM je polovinom decembra u pismu Briselu i zemljama Kvinte, obavestila međunarodne partnere o Kurtijevim namerama da se Srbima oduzme pravo na izjašnjavanje.

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže da će Kurti verovatno u određenim srpskim sredinama na jugu KiM uspeti da spreči održavanje referenduma, jer su u pitanju izolovane enklave, ali na severu teško.

- On pre svega svaku situaciju koristi da demonstrira silu, što je do sada mnogo puta pokušavao upadima specijalaca na sever. To mu je potrebno i zbog unutrašnjih prilika, jer mu rejting pada, što su poslednji lokalni izbori i pokazali. Namera mu je da Srbe drži pod konstantnom tenzijom i da međunarodnoj zajednici, izazivajući incidente, šalje poruku da su sukobi neminovnost i da je suživot Srba i Albanaca nemoguć dok Srbija ne prizna Kosovo.

Na naše pitanje da li moguće da Kurti sprovodi politiku na svoju ruku, s obzirom na to da se Evropa i Kvinta, makar deklarativno zalažu za sprovođenje referenduma, Graovac odgovora:

- Postoji politički krugovi koji mu pružaju podršku, ali ima tu i druga činjenica da je on po prirodi fanatik. Njegov cilj je stvaranje tzv. velike Albanije, pa je moguće da neke korake sprovodi i kontra volji međunarodne zajednice.

Inače, suština sprovođenja referenduma je da se smanji upliv politike u sudstvo, pa će parlament, ukoliko građani izglasaju promene, birati po četvoro pravnika, u Visoki savet sudstva odnosno tužilaca, koji će zatim zajedno sa ostalim članovima ovih tela birati sudije i tužioce.

VUČIĆ: GLAS ZA BUDUĆNOST

- POZIVAM ljude da učestvuju u referendumu. To nije partijski, to nije politički referendum. Ovaj referendum je važan za budućnost naše zemlje i da uvek možemo da se ponosimo nezavisnim pravosuđem i samostalnim tužilaštvom - poručio je juče predsednik Aleksandar Vučić.

SRS: NE NALOZIMA EVROPE

SRPSKA radikalna stranka je saopštila da je vlast za 16. januar, po nalogu Evropske unije, zakazala "referendum za nelegitimnu izmenu Ustava u oblasti pravosuđa".

- Dužnost svakog od nas je da na referendum izađemo i da zaokružimo "ne", da poručimo činovnicima EU da je Srbija suverena država i da narod ne prihvata naloge, pogotovo ne one koji su suprotni našim nacionalnim interesima - navodi se u saopštenju SRS.

MOMIROVIĆ: DA ZA NEZAVISNO SUDSTVO

ČLAN Predsedništva SNS i ministar Tomislav Momirović pozvao je juče građane da iskoriste demokratsko pravo, izađu na referendum i zaokruže "da" za ustavne promene:

- Ključno je to da će pravosuđe prvi put u istoriji biti nezavisno u odnosu na zakonodavnu i izvršnu vlast . Srbija ima teško nasleđe reforme pravosuđa iz 2009, kada je više stotina sudija i tužilaca komisijski izbačeno iz pravosuđa, bez dokaza".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRAM VAS BILO, LAŽOVI JEDNI Vučić jasno o licemerju Zapada: Danas je 11 godina brutalnih neistina, terora i laži